Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Wszystkie styczniówki rozpakowane, stary wątek bardzo długi, więc zakładam nowy. Teraz kolej na Was, lutowe mamuśki :)

Rozpakowane:

-Grudzień-
Dorota - 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)
debra.m - Magda 29.12 (20.01) - Wejherowo CC (2350g, 50cm)

-Styczeń-
imatra- Zuzia 04.01 (13.01) Wejherowo (3360g, 56cm)
Kiki - synek 05.01 (10.01) Zaspa CC
Do_rota - 08.01 (16.01) Swissmed CC (3430g)
Keszczuk - Hania 09.01 (10.01) Kliniczna CC (3200g)
dagi87 - Ninka 11.01 (13.01) Kliniczna SN (2820 g,55 cm)
Slythia - synek 13.01 (02.01) CC (3470g, 52cm)
Tinaa7 - synek 16.01 (24.01) Redłowo SN (3000g, 54cm)
Małgosia - córka 18.01 (19.01) Redłowo SN (3170g, 53cm)
Lisiczka_ -Kacper 19.01 (20.01) Kliniczna SN (3870g, 61cm)
megiii - Antoni 19.01 (17.01) Zaspa SN (4150g, 57cm)
Misia - Martyna 20.01 (20.01) Wejherowo SN (3260g, 54cm)
Emka - córka 22.01 (17.01) Zaspa CC (3865g, 57cm)
kastinka - synek 23.01 (19.01) Kartuzy SN (3350g, 55cm)
kamcia01 - Ania 25.01 (27.01) Wojewódzki SN (3600g, 56cm)
Nika531 - synek 25.01 (27.01) Kliniczna SN (3280g, 54cm)
Kamakam - synek 29.01 (27.01) Kliniczna SN (3360g, 54cm)

-Luty-
Praca201497 - córka 08.02 (16.02) Zaspa CC (3550g, 56cm)
Lilith - Leon 09.02 (23.01) Kamień Pomorski SN (3600g, 54cm)
malinka321 - synek 09.02 (10.02) CC (4050g, 57cm)

W dwupaku:

-Luty-
03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
15.02 ktosnaprzyczepkę -córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 anetka3010 - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek
27.02 Vika- córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-4-t583515,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-5-t587569,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

U nas wszystko co zależało ode mnie czyli kąpanie jest o stałej porze i dzięki temu od około 10 tygodnia córcia zasypia przed 20ta z jedną pobudką na karmienie. W dzień niestety je jak chce bo karmię piersią i tak jak mała jadła co dwie godziny tak teraz już co 3 -4 więc dopóki nie wprowadzi się pierwszych posiłków nie ma co ustalać pór karmienia. spacery raczej też mamy o stałej porze bo potem mam 2 godziny spokoju bo córcia śpi, oczywiście pogoda też często krzyżuje plany:(

Dziewczyny, a czy Wasze pociechy maja juz ustabilizowany plan dnia? Czy jedzą,budzą się itd o tych samych porach? Jaj tak to w jakim wieku to się stało? Pytam,bo my mamy 6 tygodni i nadal na zadanie wszystko.

~Paragrafka wiadomo, że smutno, ale bardziej smutno i nerwowo by było jak byś pojechała a potem trzeba by było odwoływać szczepienie bo coś się przyplątało. Szczepienie pierwsze jest raz w życiu a Wielkanoc będzie za rok:) i za dwa...Ja sobie powtarzam:oby do lata i będzie z górki :)

mam ten sam problem ze zneutralizowaniem 3-latki. Łamigłówki i zadania w książeczkach to fajna rzecz, tylko u mnie jest do tego "mama a usiądź ze mną i rozwiązujmy razem... czytaj mi...". Chodziła przez tydzień do przedszkola ale już znowu się pochorowała, więc siedzi w domu... My stosujemy płodozmian: rano chwilę tablet, potem jakieś wspólne czytanie, prace w kuchni, klocki itp. Później ewentualnie chwilę tv i bajki, a potem już szczęśliwie reszta rodziny nadciąga z odsieczą. Wczoraj poszłyśmy na dwór - kit że młoda kaszle ale była nie do opanowania. Chętnie poczytam jakie Wy macie sposoby :)

My w przyszłym tygodniu wędrujemy na badanie bioderek, a po świętach na szczepienie. Z tej okazji, żeby mały nic nie złapał od grona cioć i wujków na samo szczepienie, święta spędzamy solo. Nawet bardzo solo, bo moja rodzinka jedzie na wielką imprezę rodzinną, a ja zostaję w domu paść najmłodszego :( Smutno mi trochę :(
Generalnie czuję się dość dzieciem najmłodszym zaszczuta i zamknięta w domu - moja frustracja sięga zenitu! Mam nadzieję, że Wy macie lepsze nastroje :)

Kamcia ja mam synka prawie 4 latka i niestety jest to samo;bajki albo gry.Sam bawi się po5 min w każdą zabawę którą wymyślam no i z tego powodu posyłam go prawie codziennie do przedszkola bo nie jestem w stanie zabawiać go cały dzień tym bardziej że córeczka już coraz mniej śpi:( U nas najwięcej czasu spędza na klockach i to nie lego no i na malowaniu czym się da. Wszystko jest brudne ale co tam:) Przez dwa miesiące bawił się drewnianymi torami ale już mu przeszło.
No i jeszcze łamigłówki dla 2-3 latków też są typu znajdź różnice i labirynty.

Jeśli chodzi o marsupi to się zgadza. Właśnie czytałam przed chwilą ze jako jedyne nosidełko nadaje się o urodzenia. Pewnie jakbym wykorzystywała nosidełko na co dzień to bym się na nie zdecydowała ale na te kilka razy na wakacje to dla mnie za duży koszt.

Nie mial miesiąca jak kupiliśmy marsupi, nie trzymał jeszcze główki, ale to nie problem bo ma opcjonalne podpórki na główkę. Można go używać od 3,5kg czyli praktycznie od urodzenia. Dziecko wcale w takim miękkim nosidelku nie musi umieć siedzieć, bo ma w nim pozycję fizjologiczna, praktycznie jak w chuście, czyli jest w 100% zdrowo i bezpiecznie nawet najmniejszym.

fajne te miękkie nosidła ale są dla dzieci siedzących po 6 miesiącu więc póki co odpada. My na wakacje będziemy jechać na początku lipca a najlepiej ja potrzebowałam bym nosidło jeszcze w czerwcu,więc mała będzie miała 5 miesięcy i raczej nie będzie sama siedzieć.

A tak z innej beczki, mam pytanie do mam 2-3 latków. Jak organizujecie im czas? ja to mam czasem problem bo synek by najlepiej bajke oglądał jak nie mam dla niego czasu a ja nie chce żeby siedział przed telewizorem albo grał. Czasem z bezsilności już mu daje pograć w gry edukacyjne na tablecie ale to cały czas gapienie się w ekran. Niestety sam się nie bardzo chce bawić np. klockami, lubi mieć towarzystwo a i tak skupia się na 5 minut i już chce robić coś innego. Może macie jakieś ciekawe propozycje?

Słucha - od jakiego wieku używałas marsupi? Czy jak nie trzyma główki to już można używać nosidla?

Z tych z linka nie korzystałam ani ich nie widziałam, ale jak juz pisalam, mam marsupi. To tez jest nosidelko miękkie. Jest bardzo wygodne, latwe w zalozeniu, nie czuje sie wagi dziecka, a dziecko oczywiscie ma w nim poprawna postawe, nozki na zabke i nie obciaza pleckow. Polecam, polecam, polecam! ;) kupilam je z mysla o jednym wypadzie, ale teraz sie nie rozstajemy ;)

Na innym wątku znalazłam link do strony z nosidłami miękkimi. Może ktoś z Was korzystał/ Wyglądają na miło i zastanawiam się czy moja mała nie lepiej by się w nim czuła niż w chuście.
http://nubik.pl/mojemt.php?kategoria=1

No niestety jakoś to przetrwamy. Ja pamiętam że im starsza dzidzia tym gorzej u nas było, więc bardziej obawiam się drugiej porcji szczepień bo pierwsze skończyło się tylko marudzeniem.

Biedny maluszek...my mamy szczepienie we wtorek i też trochę się denerwuję. Będą 3 wkłucia bo szczepimy normalnie na nfz i rotawirusy pierwsza dawka do wypicia. Jestem ciekawa jak będzie się zachowywał po wszystkim.

Hej
My dzis rano bylismy na szczepieniu maly bardzo niespokojny, troche spi, budzi sie, przezywa i jak wrocilismy musialo go bolec bardzo plakal a ja znim teraz juz ciut lepiej, ale ma 38 goraczki, maz pojechal po czopki na wszelki wypadek jakby temperatura zwiekszyla sie.

Dzięki, ale to może Kamcia. Ja jestem z Gdańska i póki co posiłkujemy się chustą ale jak bym poszukiwała nosidła bliżej wakacji to się odezwę.

Witam po długiej nieobecności, podczytuje Was ale jakoś nie mam weny do pisania.
U nas też codziennie po 17 jest płacz, ale wydaję mi się że ze zmęczenia, jak przykryję kocykiem i ukołysze to zasypia i po płaczu :)
A pierwszy skok też już za nami, cały dzień marudny i tylko na rękach trzeba było nosić bo inaczej płakał.

Keszczuk jeśli jesteś z Gdyni to ja mam nosidełko Womar Zaffiro nr 15 tylko, że kolor niebieski. Dostałam ale nie będę go używać więc mogę odsprzedać za napewno dużo mniejszą cenę niż w sklepie.

Wykorzystam pomysł z tym otulaniem bo może to właśnie jakieś rozdrażnienie z którym sobie nie radzi.
Te womar zaffiro to widzę na allegro, że się dobrze sprzedają, ale niestety nie widziałam ich w realu. Może warto podjechać do mamaija przed latem żeby zobaczyć, podotykać, przymierzyć a potem w internecie kupić:)

Keszczuk ja tez wlasnie mialam lennylamb i byla fajna ta chusta. Teraz wlasnie z racji tego ze troche tego motania jest a dla niewprawionych jak ja to lekko nie bylo dlatego teraz mysle o nosidelku bo potem nawet w miescie czasem trzeba bedzie synka w wozku jeszcze pewnie powozic a corcie "na plecy". Zastanawiam sie na womar zaffiro eco.
Jesli chodzi o gory to jedziemy w Beskidy,konkretnie do Ustronia.

A co do placzu, moja corcia ma to samo i zawsze jest to po 17. Ale u nas to chyba nie skok bo od dluzszego czasu tak jest i placze krocej max 5 min i sie uspokaja. Czasem to taki placz jakby ja ze skory obdzierali. Juz myslalam nawet ze to ze zmeczenia po calym dniu. W ogole szybko sie denerwuje ale synek synek tez tak mial,nerwuski dwa. Ogolnie zauwazylam ze sie uspokaja szybiej jak ja dodatkowo okryje albo wsadze do rozka tak ze jest jej cieplej. A czasem uspokaja sie jak z nerwow zrobi po prostu kupke. Kolki to nie sa bo synek mial i inaczej to wygladalo ale moze cos tam w brzuszku sie dzieje. Dzis wyjatkowo trwa to do teraz...wlasnie maz siedzi z corcia.

Moj maly od paru dni tak ma ale widac ze jest spiacy i raptownie krzyczy jakby cos mu sie dzialo pokrzyczy zmeczy sie i zasypia moze to ten skok rozwojowy.

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...