Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Wszystkie styczniówki rozpakowane, stary wątek bardzo długi, więc zakładam nowy. Teraz kolej na Was, lutowe mamuśki :)

Rozpakowane:

-Grudzień-
Dorota - 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)
debra.m - Magda 29.12 (20.01) - Wejherowo CC (2350g, 50cm)

-Styczeń-
imatra- Zuzia 04.01 (13.01) Wejherowo (3360g, 56cm)
Kiki - synek 05.01 (10.01) Zaspa CC
Do_rota - 08.01 (16.01) Swissmed CC (3430g)
Keszczuk - Hania 09.01 (10.01) Kliniczna CC (3200g)
dagi87 - Ninka 11.01 (13.01) Kliniczna SN (2820 g,55 cm)
Slythia - synek 13.01 (02.01) CC (3470g, 52cm)
Tinaa7 - synek 16.01 (24.01) Redłowo SN (3000g, 54cm)
Małgosia - córka 18.01 (19.01) Redłowo SN (3170g, 53cm)
Lisiczka_ -Kacper 19.01 (20.01) Kliniczna SN (3870g, 61cm)
megiii - Antoni 19.01 (17.01) Zaspa SN (4150g, 57cm)
Misia - Martyna 20.01 (20.01) Wejherowo SN (3260g, 54cm)
Emka - córka 22.01 (17.01) Zaspa CC (3865g, 57cm)
kastinka - synek 23.01 (19.01) Kartuzy SN (3350g, 55cm)
kamcia01 - Ania 25.01 (27.01) Wojewódzki SN (3600g, 56cm)
Nika531 - synek 25.01 (27.01) Kliniczna SN (3280g, 54cm)
Kamakam - synek 29.01 (27.01) Kliniczna SN (3360g, 54cm)

-Luty-
Praca201497 - córka 08.02 (16.02) Zaspa CC (3550g, 56cm)
Lilith - Leon 09.02 (23.01) Kamień Pomorski SN (3600g, 54cm)
malinka321 - synek 09.02 (10.02) CC (4050g, 57cm)

W dwupaku:

-Luty-
03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
15.02 ktosnaprzyczepkę -córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 anetka3010 - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek
27.02 Vika- córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-4-t583515,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-5-t587569,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.6

Luelle a co Twoj pediatra na ta zoltaczke? Odnosnie poloznej-moja to bardzo fajna i mila kobieta ale jesli chodzi o porady to ufam tylko mojemu pediatrze.

To raczej ona przychodzi do nas, z waga, tak 2x w tygodniu. Mam tylko nadzieje, ze w przyszlym tyg bedzie ostatni raz... Niemniej pani polozna uwaza, ze zoltaczka schodzi, ale powoli i zeby schodzila szybciej kaze czesciej przystawiac, byleby tylko cos pojadl na szybsza perystaltyke jelit i to zazolcenie szybciej zniknie-zalecala karmienie co godzinie. I tak po dwoch tygodniach mamy 12-14 karmien na dobe. Dobrze,ze przynajmniej mlody czlowiek spi w nocy dwa razy po 4h, to jest to chwila wytchnienia.niewatpliwie.

Właśnie moja najstarsza córka też miała długo żółtaczkę i też ok wszystko.

Luelle juz bym nie poszla do tej poloznej moj maly ma 6 tyg i 2 tyg temu sprawdzalismy poziom bilubityny i wyszla 7 wiec spada nikt nas nie straszy ze moze spowodowac opoznienie rozwoju. Moj siostrzeniec mial 3 miesiace zoltaczke i jest wszystko dobrze.
Milego dnia:)

keszczuk- kamcia wszystko wyjaśniła tak jak i mi chwilę wcześniej wyjaśniała Pani doktor
Mnie niestety nie stać w chwili obecnej na wszystkie, a na wszystko chcę szczepić wszystkie dzieci i początkowo myślałam, że zaszczepię refundowanymi i wezmę pnęumo i rota.
Jednak nie chciałam dzieciom fundować byle czego więc mamy "indywidualny" kalendarz.
Czyli wczoraj zaszczepiliśmy tak jak kalendarz mówi jedną szczepionką z nfz i dokupiliśmy za 90 złotych oczyszczone i bezpieczniejsze na polioi drugą chorobę
mieliśmy dwa kucia zamiast jednego czy trzech jak by to było na nfz. Za dwa tygodnie szczepimy na pneumo i rota. Nie szczepiąc 5w1 tym razem będzie nam suma sumaru brakowało jednej dawki żółtaczki którą będziemy mogli doszczepić osobno.
Generalnie bardzo polecam tę Panią Doktor potrafi dopasować szczepienia indywidualnie i naprawdę doradzić. Jest też za wycofaniem co niektórych refundowanych szczepionek

Jej ja nie potrafię tłumaczyć

Megii to sie widzialysmy, Twoja corcia taka grzeczna byla i cierpliwie czekala na braciszka :)

Luelle to sie ciesze ze Ci lepiej :). A akurat przypadkiem wynik synka znalazlam dwa dni temu z 26 marca z ta bilirubina a urodzil sie 20 lutego wiec mial nawet ciut wiecej jak miesiac.

Keszczuk ja tez chodze do dr Bialynickiej. Rzeczywiscie mozna powiedziec ze jest ekspertem od szczepien bo kiedys tylko tym sie zajmowala. Ja wczoraj z nia porozmawialam o tej szczepionce 6w1bo nie wiedzialam czy nie lepiej zaszczepic 5w1 bo jest starsza i nie jest to taka nowosc. Teraz ta ktora jest dostepna czyli Hexacima jest produkowana przez amerykanska firme podobnie jak 5w1 Pentaxim. Jesli chodzi o sklad Hexacimy to to jest wlasnie Pentaxim+ wzw i powiedziala ze niektore parametry ma nawet lepsze jak Pentaxim. Ja mam do niej zaufanie i zaczszepilam Hexacima. W kazdym razie jak ktos ma watpliwosci to odradza isc tokiem z NFZ bo jak pisalam wczesiej jedna z nich zostala wycofana z europy i zostala tylko w polsce i mowila ze duzo bezpieczniejsze sa wlasnie 5w1 i 6w1. Szcepilismy sie tez na pneumokoki Prenevarem.

megii czy byłaś u dr Białynickiej-Birula? Kojarzę taką pediatrę, że się bardzo dobrze w szczepieniach orientowała. Coś mówiła więcej o szczepionkach?

kamcia z nieba mi dziewczyno spadasz :D dzieki!
olo ma 9 i w nerwach siedze, ze to juz dawno powinno minac! slyszalam w koncu o przypadkach zoltaczki trwajacych nawet i 2 m-ce, ale wczoraj na patronazu polozna mi dala do wiwatu...

to się chyba spotkałyśmy
My też byliśmy na szczepieniu u dr Białynickiej
Byłam z Antosiem i Zuzką

Zgadza sie :)

kamcia a gdzie szczepiłaś córcię na KoLobrzeskiej?

Luelle moja corcia miala bilirubiny 12 przy wypisie. Jak miala miesiac miala jszcze 6, ale pediatra powiedziala ze spadek jest w normie i nie ma sie czym martwic. Nie wiem czy jeszcze ma czy nie ale po skorze i bialkach oczu widac ze jest lepiej. Dzis szczepilismy corcie i pediatra nic nie mowila ze jest jeszcze zolta. Tak dla porownania synek tez mial podwyzszona bilirubine i jak mial miesiac to jej stezenie wynosilo 10 i duzo wolniej spadalo i jest calkiem zdrowy ;)

1My synka szczepilismy 6w1 i teraz tez tak chcielismy ale sa problemy z ta szczepionka bo chwilowo jej nie produkuja i balismy sie ze za 6 tygodni nie bedziemy mieli czym doszczepić. Pani w przychodni doradzila nam żeby wziac 5w1 i tak też zrobiliśmy.
Wiadomo 6w1 jedno kucie mniej.

Dziewczyny mam pytanie odnośnie szczepionek. W szpitalu szczepiłam dziecko swoim Engerixem na WZW B i w związku z tym mam pyt czy na wizycie szczepiennej (zdecydowałam się na szczepionki skojarzone) zaleca się 6w1 czy 5w1 ? słyszałam różne opinie na ten temat. Proszę pomóżcie co wybrać.

Tez mam Isis aventu po bratowej, tylko nowe czesci dokupilam. Od biedy moze byc. Tak jak ktoras wspomniala sporo sie wylewa spod uszczelki tego leja, ale tam przy odrobinie cierpliwosci da sie odciagnac.
Osobiscie gdybym miala wybierac,bralabym rcezny medeli

Czy ktoras borykala sie z nieustepujaca zoltaczka? Jakie byky lekarskie i poloznicze zalecenia? Jaki wynik po miesiacu?

Mnie wczoraj polozna nastraszyla ze dlugo utrzymujaca sie zoktaczka moze spowodowac nawet opoznienie rozwoju umyslowego u malego! A juz caly miesiac ma.schodzi mu ale tak bardzo powoli :(

Czyli widzę, że z tymi laktatorami jest tak, ze ten sam laktator jedni chwala a drudzy odradzają (aventu, TT).... chyba się skuszę na ten elektryczny canpolu.

Zdroweczka dla malej Vika! Zeby jej sie wszystko zroslo szybciutko :)

Jestesmy w domku. Dziękuje za gratulacje.
Na dr nie trafiłam ale za to poród odbierała położna od dr Branickiego p. Ola. Super pomogła-urodziłam bez nacięcia.

Obojczyk to skutek duzego dziecka i SN... Moze jakbysmy wiedziały ze taka duza az bedzie to lepsze byłoby to naciecie ale wyszło jak wyszło. Ma się zrosnać do 6 tygodni.
Mała miała tez podwyzszone crp ode mnie bo byłam chora ale dzis spadło wiec wyszłysmy.
Poród ekspresowy od 7 rano pierwsze skurcza a mała o 10 byla na swiecie. Ciezko było ją wycisnąc ale się udało.
Generalnie na Zaspie same CC, tylko 3 dziewczyny na oddziale były po SN w tym ja.

Teraz sie ogarniamy. Starsi bracia pilnują łozeczka i czy siostra oddcycha.

Ja mam tez ręczny Avent i na razie się sprawdza. :)

Pozdrawiamy

Ja mam Canpol elektryczny i jest dobry, miałam przed nim ręczny i ściąganie to była tragedia - ja muszę ściągać po każdym karmieniu - mój maluch jest leniuszkiem i nie dojada - jak mu ciężko to już nie chce jeść, muszę resztkę ściągnąć i mu dać z butli a Canpol w tej sytuacji się sprawdza.

Ja mam medela mini electric i jestem zadowolona. Przy synku bardzo przydatny a przy coreczce poki co tylko raz uzyty jak poszlam na zakupy :).

Vika gratulacje!! Pobilas wszystkich z ta waga:-).

U nas tez był pęknięty obojczyk przy porodzie- najgorsze jest to,ze wszyscy mówią by go tylko obserwować, i uważać przy ubieraniu,karmieniu,kapieli. I rzeczywiście, na poczatku cora nie ruszała rączką, leżała jej bezwładnie,, ale stopniowo tak się rozruszala ,ze dziś nie widzę różnicy ze zdrowa rączką.w przyszłym tyg idziemy na USG bioderek to podpytamy jeszcze ortopede.

Co do laktatora to mam ręczny aventu i bardzo sobie go chwale.

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...