Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

Hej Dziewczyny, coś nam wątek umilkł ;)

Chyba czas na nowy bo tamten już jest przydługi.

Lista (jak któraś ma ochotę to zapraszam do dopisania płci ;)

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
AniaHania - 10 .01.2015
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama SYN 2.02.2016
Jadźka 9.02.2016
Marcy 19.02.2016
eni_a 26.02.2016

link do części 1:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=613563&c=1&k=160#post10927082
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 cz.2

i jak sytuacja na froncie?

cześć dziewczyny :)
jestem przerażona - wczoraj lekarz stwierdził, że Młody ma już 3,5 kg a macica wygląda na 36,5 tyg (2,5 tyg do przodu) i powiedział, że pewnie za 2 tyg urodzę, bo za dużo biegam. Dzisiaj w panice prałam ciuszki, nawet nie wiem kiedy mam je wyprasować. I jeszcze mam jakieś krwiste plamy na podkładzie. Jak jutro się powtórzą to biegnę do gina. Jeżu, no boję się jak małe dziecko!

Hej Dziewczyny! Zapraszam na spotkanie z dietetyczką. Wystarczy wypełnić formularz, wstęp 2 zł, więc koszt do zniesienia ;)

http://goo.gl/forms/WuKki1gI9P

ps. w styczniu (23.01 - na 90%) będę organizować Warsztaty Kreatywnych Rodziców, więc zapiszcie w kalendarzach datę ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej dziewczyny!

Mnie z kolei rypie kręgosłup. Jest lepiej niz z Olkiem, chodzę na aquareobik dla ciężarnych i tak jakby troche pomaga. Póki się nie nastoje przy desce do prasowania.
Moja Julietta ma 1300g i jest kopijką Taty. Syn jest wymieszany z większym moim udziałem. Ciekawe ;-)
Młoda kopie zawzięcie, szczególnie jak usypiam syna i śpiewam mu kołysanki ;-) Torbę do szpitala spakuje chyba po 36 tygodniu a przed swiętami ogarnę jeszcze cały kosmetyczno-higieniczny bałagan.
Jeśli chodzi o pieluchy to u nas z Olkiem pampersy się nie sprawdziły w ogóle- odparzały, przeciekały itp. Używaliśmy Dadę z Biedrony i było ok. Teraz chyba kupimy jakieś lepsiejsze na start a potem po msc też sie na dady przerzucimy.

Była któraś może porodówke na Zaspie oglądać? Ja sie chce wbić w weekend i zobaczyć jak to po remoncie wygląda i czy faktycznie jedna toaleta i boksy z kotarą ;-/

hello, my świeżo po badaniu - młody ma 3100 i lekarz straszy 5kg na porób. Masakra... :P
Mi dzisiaj też wyszło białko w moczy, ale najpierw dostałam skierowanie na jeszcze jedno badanie kontrolne i dopiero wtedy antybiotyk... kurcze w pierwszej ciąży nie miałam takich problemów i teraz mam dziwne filmy :(

do Laboratorium Kreatywności albo patrzę co organizują "Siostry Szyją" - znajdziesz oba na FB

Ja kupowałam w Akpolu, ale mam tetrowych chyba z 40 bo u mnie co chwile do prania szły, bo tylko trochę mleka i mi już śmierdziały ;) Flanelowych też mam chyba z 10 bo u mnie spała na niej w łóżeczku i do wózka i też często zmieniałam.

w pepco są w miare fajne i tanie :) ja mam w sumie chyba z 15 ale możesz kupić z 10 a potem zawsze mozna dokupić. Flanelki mam 2 i uzywałam przy córci głownie pod główkę zeby nie leżałą np. na kanapie

Dziewczyny :) Gdzie kupić pieluszki tetrowe i flanelowe? I ile sztuk? :)

winnieThepooh a gdzie chodzisz na ten kurs? ja tez przywiozłam sobie maszyne z domu rodzinnego, ale na razie stoi i sie kurzy. Nigdy nie szyłam i jakos nie mam motywacji żeby się zabrać, ale jak ktos pokazałby mi podstwy to napewno byłoby łatwiej.

Jesli chodzi o pampersy to ja przy córci uzywam pampersów zielonych i teraz też zamierzam. Kupuje zawsze na promocjach w wielkich kartonach i wtedy wychodzą cenowo jak dady czy rosmanowskie a są według mnie lepsze. Najlepiej jest samemu przestestować i wybrac te które najbardziej odpowiadają bo każdemu zależy na czymś innym.

Umnie pranie i prasowanie rzeczy małego juz zrobione. Wszytsko czeka poukładane w komodzie. Inne zakupy porodowo-dzieciowe zrobiłam tekże teraz juz mam spokojną głowę i się niczym nie martwię. Na Mikołajki planuje spakowac torbę i wtedy juz tylko czekać na pierwsze skurcze.

Dzis miałam się wybrać na szkolenie z TENS do mama i ja ale mężowi cos wyskoczyło w pracy i nie mam z kim córki zostawić wiec wybieram się dopiero 2 grudnia. Może tez ktos idzie?

A u nas wczora USG- mały waży 1900 w 32 tc i 5 dni wiec wydaje sie, że wielkoludem nie bedzie. Poza tym wszystko w normie :)

eliza624 - spokojnie, Ja miałam podobnie tydzień temu - angina starszego, biegania na budowę i robota sypiąca się z każdej strony. A teraz jakoś wszystko ogarnęłam, stwierdziłam, że mam w nosie, bo nie można się stresować i jest dobrze :) U Ciebie też będzie :)

zaczęłam chodzić na kurs szycia :D uszyłam już komin, czapę i dzisiaj spodnie :D w przyszłym tyg. bluza. Jaram się jakbym świat podbiła!

Milciaa moja starsza w 30 tyg miała 2000g urodziła się 3960g :)

No mi zostały 2 miesiące.... Brzuch coraz większy i jakoś dopada mnie zmęczenie i chęć leżenia i nic nie robienia. W tym tygodniu zaczynam pranie ciuszków to może jakoś mnie to odmuli :) Do lekarza za 2 tyg idę i mam nadzieję że wszystko ok będzie. Ostatnio na wizycie miałam ślad białka w moczu ale lekarka powiedziała że to tylko ślad i że ciśnienie dobre, brak obrzęków więc nie mam się czym martwić. Kurczę, czytam ile wasze dzieciaczki ważą to moja w porównaniu dość duża jest. Bo ostatnio w 31 tyg ważyła 1890g. to teraz pewnie 2 kg już ma :) Będzie mały klopsik z niej :)

A ja się trochę poużalam nad sobą.
Nie macie czasem tak, że macie już wszystkiego po dziurki w nosie.
Ja mam tak teraz.
Młody kopie tak mocno że mam wrażenie że mi skórę przebiję, mam tak naciągnięty brzuch, że chyba bardziej się nie da a tu jeszcze ponad dwa miesiące. Żeby to dziecko chociaż przez dłuższy czas pospało, potrafi mnie obudzić w środku nocy takim kopniakiem że aż mi się ciepło robi.
do tego obojętnie co zjem, albo nie zjem mam zgagę.
Do tego jeszcze od dwóch tygodni w łazience kupa gruzu i brak kafelek po zalaniu, wszędzie pył, a facet który ma to naprawiać jakoś ciągle nie może znaleźć czasu. Przychodzi i zalepia jedną dziurę mówi że przyjdzie i jakoś mu nie wychodzi.
A żeby życie było jeszcze przyjemniejsze syn od tygodnia chory na antybiotyku i jeszcze tydzień w domu. Żyć nie daję tylko pobaw się i pobaw się i pobaw się a ja ledwo daję radę. Dobrze chociaż że mąż jest więcej w domu, ale mam wrażenie że jak mu nie powiem co ma zrobić to nie zrobi nic.

Ciekawe co przyniosą następne dni, już nie mogę się doczekać.

Mam nadzieję, że u was jest lepiej. Pozdrawiam mamuśki:)

A co do pieluch ty my od początku pampersy zielone, próbowałam inne ale nam nie pasowały, chociaz chwala sobie dady i z babydreamy i te z superpharmy :)

Dziewczyny polecają 4D, że fajna pamiątka, ja byłam dwa razy, w dwóch ciążach gdzie lekarka włączyła na chwilę, miała taką opcję, ja szlam po prostu na połówkowe do innego lekarza niż mój prowadzący, pokazywała na moment, bo ja nie chciałam nagrania, za to coś się wiècej płaciło, oboje moich dzieci miało buzie przytulone do łożyska więc nic nie byłoby widać, więc t bardziej nie żalowalam że bez nagrania. W 32 tyg obejrzysz dziecko we fragmentach, całe się nie zmieści ;)

Nie straszcie mnie z tą wyprawką :( ja sie zabieram za porządki w ciuszkach po Małej, a potem zakupy, łóżeczko koniec grudnia początek stycznia mamy w planach, bo ograniczy nam przestrzeń :(

Ja też po wizycie, mały o tydzień większy, ale mniejszy niż siostra w tym
Tyg, uff moze bedzie mniejszy ;) główką w dół, wazy 1700g, z łozyskiem wszystko ok i szyjka tez, jedyne co to mam brać żelazo :( ale chyba powtórzę morfologię i zobacze jeszcze bo żelazo przy moich zaparciach to bedzie tragedia :(

Hejo mam do Was pytanko. Chodzi mi o usg 4d tak żeby wszystko lekarz fajnie sprawdził no i żebym ja to też widziała no a swoją drogą filmik z usg to fajna pamiątka i można zobaczyć twarzyczke. Robiłam w 3 miesiącu 4d ale tam prawie nic nie było widać a teraz jestem w 28 tyg i nie wiem czy to z kolei nie za późno. W polmedzie usg to kosztuje 200zl i nie wiem czy jest to warte ryzyka że mały albo będzie odwrócony albo niewiele będzie widać. Powiedzcie co o tym sądzicie czy jest sens jeszcze iść a może też się wybieracie albo byliście już na 4d? Myślałam żeby to usg zrobić może kontrolne w tym 32tyg? Dajcie znać ;-)

Ja kupiłam na promocji w rossmannie pieluchy ich marki, a slyszalam dobre opinie o pieluchach dada z biedronki i pampersach premium.
Cos mnie gardło zaczyna boleć.Mam nadzieję, ze nic się z tego nie rozwinie.Dla was tez duzo zdrowka mamuski.Nie ma nic gorszego niz chorowanie w ciazy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To ja tylko zdam relację z dzisiejszej wizyty :) 29tc, z małą wszystko ok, waży 1350g, wszystkie obwody w normie :) Ja mam uważać na ciśnienie bo notorycznie przy pomiarach u położnej jest ponad 150/100 a dziś rekord 180/110. Ale kontroluję codziennie w domu i nie przekracza 140/80 nigdy. Białka w moczu brak, więc zatrucia ciążowego nie ma.
Cukry nie są cudowne, ale mam się nie przejmować bo tragedii też nie ma.
Ogólnie czuję się dobrze, ale zaczyna mi dokuczać kość łonowa przy dłuższym chodzeniu i plecy trochę :)
Wyprawka prawie gotowa, dziś ma dotrzeć łóżeczko. Muszę dokupić materac i w sumie jakieś pierdoły. Ostatnio zrobiłam zakupy w Gemini- wszystkie produkty higieniczne dla mnie i dla małej do szpitala. No i kupiłam serię kosmetyków rossmanowskich dla małej.
Zastanawiam się nad rodzajem pieluch. Znajome radzą, żeby kupić np. 3 różne rodzaje pieluch na początek i sprawdzić czy żadne nie uczulają a potem wybrać te najtańsze jeśli pasują dzidzi. A Wy co radzicie? Gdzie w ogóle najlepiej kupować pieluchy?

Dołączam się do wątku,
termin 25.02 pierwsza córcia Julka w drodze :)

Pozdrawiam mamusie

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...