Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Pierwsza :)
Wstępnie 2 luty 2016 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2016 :)

Po to tu jesteśmy:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Macie rację właśnie siedzę i szukam innego lekarza, porównamy zobaczymy:)Dzięki Wam jestem spokojna.

Inka ja bym się nie denerwowala przy takich parametrach, a przeszlabym się jeszcze po prostu do innego lekarza.Ja testu Pappa nie robilam w pierwszej ciazy teraz też nie robię. To tylko statystyka.Zobaczysz ze będzie dobrze.

To trochę nas jest chorowitych;-).Duzo zdrowka dziewczyny!

Inka o nic sie nie martw. Wydaje mi sie, ze miałaś za szybko to usg prenatalne mimo ze lapiesz sie w tej granicy, bo robi sie od 45mm. Przy tak malym dziecku ciężko o precyzyjne wymiary. Moze pójdź jeszcze do innej lekarki na usg nawet zwykle ale gdzies gdzie maja dobry sprzet i powiedz w czym jest klopot. Moja dzidzia miala 51mm i tez lekarka powiedziała ze mogli mnie zapisać na tydzien później. A tak sie denerwuje, ze czegos jeszcze nie widać. Mam pytanie czy u waszych babli byl widoczny pecherz moczowy na usg?

Inka, ja miałam w poprzedniej ciąży, ale jakoś od 25tc - codziennie brałam nospe. Brzuch twardniał od najmniejszego wstrząsu - miałam wtedy remont ulicy, która prowadzi do domu i wysiadałam z auta i szłam na pieszo bo nie byłam w stanie wysiedzieć przez wertepy ;)
Ty masz już teraz? Rozmawiałaś o tym z lekarzem?

Moja przyjaciółka miała podobne prawdopodobieństwo w teście pappa. Miała amniopunkcję i wszystko było dobrze, mała urodziła się zdrowa jak ryba! To jest tylko prawdopodobieństwo. Na potwierdzenie zespołu downa składa się wiele czynników. Jeśli Cię to uspokoi to zawsze możesz wykonać amniopunkcję i mieć 100% pewności

Ja niestety przytylam 2kilo w ciazy, ale pierwszy trymestr minął mi kompletnie bezobjawowo, gdybym nie świadomość o ciazy to można powiedzieć że czułam się jakby jej nie bylo:). Mam nadzieję że tak bedzie dalej , a dzidzia będzie zdrowo rosła. U mnie już z miesiąc temu mówili ze brzuszek się pojawia, ale ja się śmieje ze to tluszczyk:). No ale ja też nigdy szczuplutka to nie byłam, no i do tego wszystkiego ostatnio czuję cały czas głód, masakra jak tak dalej pójdzie to aż sie boje ile potrwa gubienie tych kilogramów.
Tak czytam i dochodzę do wniosku, że dużo z nas ma jakieś zmartwienia w tej naszej ciąży. Musimy być wszystkie dobrej myśli:), na pewno za parę miesięcy naszym największym problemem będzie wyprawka dla malucha:))).

A jeśli chodzi o brzuch to mimo, że schudłam 8 kg przez te moje wymioty to mały brzuszek jest:) a czy któraś z Was ma może twardniejącą macicę??

Gosiaro ogólnie przezierność karkowa mam 1,8, kość nosowa jest ale małe dziecko bo miało 4,75 a poza tym to że mam zrobić ten test Pappa wyszło z obliczeń bo prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu downa wyszło 1;900 i lekarz a w sumie to pielęgniarka (nie polecam dr. Augustyniaka) wytłumaczyła mi, że to duże prawdopodbieństwo,ogólnie najlepiej jakby było 1;1000 i więcej. Nie wiem ile w tym prawdy bo każdy lekarz mówi co innego.Też miałam rotawirusa i w szpitalu wylądowałam to lekarka w ogóle bojkotowała wszystkie opinie i decyzję mojej ginekolog prowadzącej ciążę, ehh nie wiadomo kogo słuchać. Przeziębionym dziewczynom współczuję, a jeśli chodzi o antybiotyki to na początku ciąży miałam zapalenie pęcherza i też dostałam antybiotyk Pani doktor powiedziała, że lepiej wziąć antybiotyk i wyleczyć infekcję niż czekać aż sama przejdzie i poronić. Ale się rozpisałam :P

Hej Dziewczyny
Wróciłam do żywych!
Słowo klucz to ROTAWIRUS.... Kto ma w domu przedszkolaka ten wie jakie to cudowne doświadczenie. Młody przeszedł prawie bezobjawowo, ja od upałów leżałam i błagałam o śmierć. Myślałam, że to takie mdłości mnie męczą. Nawet jakieś leki na mdłości brałam... Na zmianę wymiotowałam i płakałam. Nawet leżenie sprawiało mi ból. Koszmar.
Jak ja się wykaraskałam to mój P. zaczął i stąd dowiedzieliśmy się, że to rota... Przechodziliśmy to już kilka razy odkąd Młody jest w przedszkolu, ale teraz z okazji ciąży było to sto razy gorsze.
Lekarz na szczęście mnie uspokoił, że wszystko jest ok i nie mam się martwić o malucha bo to wirus - gorzej jest z bakterią.

22.07 mam wizytę u Preisa i już nie mogę się doczekać. Dziewczyny test pappa to w 98% to tylko formalności i przyjemność :) brzuchy do góry i bez nerwów :)

Aktualizuję listę bo na ostatniej wizycie wyszło, że ciąża jest młodsza o prawie tydzień przez późną owulację

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama 5.02.2016
Jadźka 9.02.2016

PS. mam już taki brzuchol, że spanie na nim odpada...
A jak u Was? :)

Mnie tez dopadlo jakies chorobsko, najpierw mialam bol gardla a teraz doszedł jeszcze kaszel. Lecze sie domowymi sposobami i lekami, ktore mi przepisala lekarka przy poprzednim przeziebieniu na poczatku ciazy mialam. Masakra jakaś, chyba sie nie obejdzie i pojde do lekarza, bo cos mi nieprzechodzi tylko pogarsza. Boję się o tego mojego lokayora w brzuchu.

Inka a ktory parametr jest nieprawidlowy? Czesto przeziernosc jest zawyzona, a wcale nie oznacza to wad.Czasami nawet jakas infekcja moze mieć na to wpływ. Zrob Pappa, ale staraj się nie denerwowac, chociaz wiem jakie to trudne.Trzymam kciuki.

Ja z kolei biorę juz drugi antybiotyk w tej ciazy. Z corcią w ogóle nie chorowalam, a teraz non stop coś. Też się denerwuje, ale podobno gorsza niezaleczona infekcja niż dozwolony w ciąży antybiotyk.

No dobra, wróciłam z wizyty. Cukrzyca ciążowa, więc biorę insulinę :(
Dostałam skierowanie do Poradni Patologii Ciąży na Kliniczną i chyba będę musiała się tam przenieść z Gamety. Smutek mnie ogarnął, ale pociesza mnie fakt, że z dzidzią wszystko ok, serducho bije mocno :) Macie jakieś doświadczenia z poradnią patologii ciąży??

Nie ma co się mocno stresować bo tym nikomu nie pomagasz, ani sobie ani tym bardziej temu maleństwu :)
Wiadomo, że sytuacja jest trudna ale zależy jakie masz podejście do życia. Wolisz wiedzieć wcześniej czy później? Ja napewno bym zrobiła i to jak najszybciej ( prenatalne mam dopiero 20-go więc się okaże )
A może stresujesz się zupełnie niepotrzebnie, maluch jest zdrowy a Ty tylko dostarczasz sobie i jemu zmartwień :)
Nie denerwuj się i leć na badania :)
będzie dobrze, trzymamy kciuki :)

Mufina87 dziękuję za słowa otuchy, ehh trzeba być dobrej myśli.

Cześć:)

Czytam forum już jakiś czas i postanowiłam się dołączyć. Termin mam na 29 stycznia, to będzie drugie, mam już prawie 5-cio letniego synka.
15 mam badania prenatalne, mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
Pozdrawiam wszystkich:)

Limonka 28.12.2015 (może styczen;) )

Styczeń

WinnieThePooh 05.01.2016
Aldona 09.01.2016
Gosiaro 9.01.2016
Lacerta 17.01.2016
Desperadoska_13 22.01.2016
Agnieszka_Agnieszka 23.01.2016
Mufina 24.01.2016
Inka 26.01.2016
eliza824 29.01.216
-mTusia- 30.01.2016

Luty

Tanzania 2.02.2016
Maua_mama 2.02.2016
Jadźka 9.02.2016

Kochana o nic sie nie martw, test pappa polega na zwyklym pobraniu krwi z żyły i nie zagrozi to ani dziecku ani tobie. Test polega na statystycznym podaniu ryzyka choroby u dziecka. Nie denerwuj sie na zapas, musi byc dobrze:). Bede trzymac kciuki, wiem przez co przechodzisz. W mojej najbliższej rodzinie jest osoba z zespołem Downa i rowniez mialam robiony test pappa, niby z usg prenatalnego wynika ze jest zdrowa dzidzia ale chcemy miec pewność.
Po moim usg dzidzia jest mlodsza o jakies 3 dni, ale moze tak być, bo owulacje miała później, no i mam nisko łożysko, podobno na tym etapie moze tak byc i sie podniesie. Mimo wszystko zaczęłam bardziej sie oszczędzać.
Moja dzidzia pieknie sie ruszyła na usg i machala sobie rączka:)

A oczywiście tym dziewczynom u których jest wszytsko w porządku gratuluję i cieszę się:)

Witajcie, dawno mnie nie było ale niestety wymioty i beznadziejne samopoczucie mnie męczą cały czas a dodatkowo w tym tygodniu z tego powodu wylądowałam w szpitalu ehh szkoda gadać...ale piszę bo mam nowe zmartwienie, i mam nadzieję, że mnie pocieszycie i uspokoicie,mianowicie byłam w tym tygodniu na badaniu genetycznym na usg i niestety mam wskazania do wykonania testu Pappa bo jest ryzyko wystąpienia zespołu downa a ja niby tylko mam 25 lat ,kurczę ja nie chciałam tego testu robić ale lekarze namawiają,że mam koniecznie zrobić i teraz nie wiem co mam począć:( poooomocy!!

Cześć dziewczyny ;-) Ja byłam we wtorek na genetycznym. Wszystko ok. Mały wiercipięta rośnie, lekarz długo musiał czekać aż się odpowiednio ustawi żeby wszystko pomierzyć. Ma już 8 cm i jest starszy o tydzień niż wynika z terminu OM, więc usg wskazało termin na 2 stycznia.

Ja wczoraj byłam na usg i też słyszałam serducho i widziałam malucha :) Ma już 3 cm :D Ludzik :)

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...