Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ogolnie widze, ze jest presja karmienia piersia, co mnie troche boli bo nie wiem czy bym wykarmila moje dziecko gdyby nie bylo mm. Tak jak powiedziala pediatra w szpitalu, nie chodzi o to zeby dziecko musialo walczyc o pokarm. A tak bylo wlasnie w mojej sytuacji i kolezanki z pokoju. Ten sam schemat kiedy dziecko non stop placze. A placze z glodu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja corcie karmie mm. Tez zrezygnowalam z kp ze wzgledu na to, ze mala non stop wisiala mi przy piersi, nie mialam szans jej na chwile odlozyc, mimo ze mleko mialam w piersiach to widocznie bylo zbyt "chude". Kiedy chcialam karmic tylko piersia, mala wypijala z obu piersi wszystko i dalej szukala. Ja sie zniechecilam przez ta cala sytuacje, bo bardzo bylam nastawiona na naturalne karmienie. Bardzo sie rozczarowalam i przestalam walczyc o to. W szpitalu praktycznie wogole nie mialam pokarmu co sie pozniej okazalo. Mala non stop przy piersi, niespokojna, caly czas przy mnie chciala byc nawet w nocy co bylo meczace bo nie wysypialam sie przez to ze razem spalysmy, dopiero kiedy w koncu dostala mm to sytuacja zmienila sie o 180°. Mala spala od karmienia do karmienia w tym takim wozeczku jakby.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cieszę się, że malutka zdrowa i wesoła:) z tą kupką to tak jak Szpileczka pisze, może tak być, ale lekarz Cię bardziej uspokoi.. rzeczywiście pierwszy okres jest najgorszy, ale już niedługo będzie dobrze.. przy MM możesz zawsze liczyć na pomoc męża, że Cię czasem wyręczy przy karmieniu w nocy no i jest szansa że młoda już niedługo będzie przesypiać noce.. moja siostra karmiła MM i obie jej córki przesypiały noc już w wieku 2-3 mcy.. mleko matki nie jest tak sycące i niestety trzeba częściej wstawać.. mam nadzieję że Łucja śpi w ciągu dnia bez problemu, bo to podstawa.. dziecko niewyspane nie będzie dobrze jeść, a jak nie będzie jeść to głodne też nie pośpi... u mnie to był koszmar- Ania spała tylko przy moim boku albo gdy ją bujałam w bujaczku i musiałam jej uczyć spania.. a na jakie mleko się zdecydowałaś?

Teraz czekam niecierpliwie na relację Olala:) zdaje się, że wczoraj urodziła:)

Jeśli chodzi o herbatkę na laktację to ja sądzę że można ją stosować też przed porodem, ale nie wiem czy przyniesie jakiś efekt.. ona ma tylko wspomagać laktację, a czy rzeczywiście wspomaga? na pewno takim bodźcem spustowym do rozpoczęcia produkcji jest wystrzał hormonów przy porodzie, a potem częste przystawianie dziecka, które ssąc pobudza laktację.. ja podobnie jak Szpileczka, źle wspominam początki karmienia... dziecko słabo ssało otumanione oksytocyną, miałam mało pokarmu, a najgorsze to piekące brodawki.. w szpitalu trochę dokarmiałam córkę ze strzykawki, a potem jakoś się unormowało.. myślę że będzie dobrze:) a jak nie, to nie ma co się spinać, MM jest równie dobre..

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2018

U mnie też narazie bez zmian ,mam nadzieję że już niedługo będzie po , teraz na ktg chodzę co tydzień , ostatnio musiałam jechać do szpitala powtarzać badanie bo coś wyszło nie tak, mam nadzieję że jutro też tak nie będzie .Ciekawe która następna urodzi ;) czy herbatki laktacyjne można pić przed porodem czy dopiero po ? Trzymam kciuki zeby wszystko szło dobrze na koniec ciąży powodzenia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie również bez zmian. Niestety astma nasiliła mi się w Wigilię i znów nadużywam leków.

Ja ze swojego doswiadczenia moge powiedziec ze najgorszy byl ten pierwszy miesiac, wlasnie ogrooomne zmeczenie, cala dobę wybudzanie, zmiana pieluszki, karmienie, pielęgnacja itd. Naprawde bylam jak zombie. Trzeba sie poznac i przejsc ten etap. Musze powiedziec ze mialam wielkie wsparcie meza i mojej mamy. Maz nie mogl wziac wtedy wolnego, dzielił ze mna wszystkie poza karmieniem obowiazki przy malej, a w sprzataniu i gotowaniu pomagala mi od czasu do czasu mama. teraz mam nadzieje ze latwiej bedzie mi sie ogarnac. Jestem juz przyzwyczajona do wstawania w nocy i braku odpoczynku, wiec nie bedzie to juz taki szok jak wczesniej :D z karmieniem piersia tez mialam przeboje, caly pierwszy miesiac byl koszmarny i na wspomnienie bola mnie cycki, ale nie mialam problemu z brakiem pokarmu, wiec udalo nam sie to tez przeżyć.
Taki brak kupy przy jednym przewijaniu to raczej normalne, ale jak dziecko obejrzy lekarz to na pewno bedziesz spokojniejsza :)

Hej,
Mała jest żywiołowa, czasami trudna do opanowania. Jest karmiona MM, próbowałam KP i zrezygnowałam. Uczę się ciągle jak interpretować jej zachowania. Dzisiaj np nie zrobiła kupy wcale a dotychczas przy każdej zmianie pieluchy coś w niej się zastawalo. Dzwoniłam do położnej i podobno może tak być, ale jestem niespokojna. Jutro mam wizytę położnej w domu, w południe czeka nas wizyta w szpitalu, gdzie rodzilam- pediatra obejrzy Łucje a mnie doktor, który operowal. Ogólnie jestem niewyspana, czasami mam chwilę zniechęcenia, ale pewnie wynika to ze zmęczenia...

Szpileczka:) zazdroszczę że już niedługo będziesz tulić maleństwo:)

Weronika, i jak? Udało się wyjść do domu w wigilię?? Pewnie skradła uwagę całej rodziny? Jak mała śpi? Udało się rozkręcić laktację? Opowiadaj:)

Łucja za godzinę skończy tydzień :)))
Czas pędzi jak szalony.
Trzymam kciuki za Was Dziewczyny.

U mnie na szczescie tez bez zmian ;) polowa 39 tc. Jutro mam ostatnia wizyte lekarska :)

No i po świętach... u mnie bez zmian:) a co u Was?

Ja także życzę Wam zdrowych a przede wszytstkim spokojnych świąt, bez nagłych niespodzianek:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Dziewczyny, wesołych i spokojnych świąt!
Niesamowita myśl, że kolejne będą już w nowym składzie ;)

Ja też życzę spokojnych, radosnych Swiąt :)

Dziękuję Dziewczyny :)
Życzę Wam Wesołych Świat :) Dużo spokoju i radości. I Bliskich blisko. BUZIAKI

Szpileczka, nie wiedziałam, że w rossmannie też są, dzięki:) Jak się tak dziwnie czujesz to może rzeczywiście sygnał żeby trochę odpocząć... wiadomo ze jak się ma już starsze dziecko to i tak nie da się leżeć do góry brzuchem, zwłaszcza że u Ciebie starszaczka sama jest jeszcze dość mała i wymagająca...
Ja od rana miksuję, siekam, smażę.. w sumie na jutro to już mi bardzo mało pracy zostanie:)

Weronika, wlasnie najgorzej jest jak juz zejdzie znieczulenie. Dobrze ze maz przejal obowiazki :)

Diverta, w rossmannie tez sa te chusteczki nawilzane woda - waterwipes, nie porownywalam cen, nie pamietam tez ile ja placilam. Spakowalam juz je do szpitala dla malutkiej ;)

Dziewczyny ja nic na swieta nie przygotowuje. W tym roku mama ma caly tydzien urlopu i kazala mi odpoczywać, co i tak nie jest takie latwe przy starszaczce ;) ale nawet nie mam sil nic robić. Dzis sie czuje wyjątkowo dziwnie, mam wrazenie jakby dziecko miało mi zaraz wypasc. Boje sie dzis wstawac na nogi :P

Weronika, trzymam kciuki byście jutro wyszły i mogły się cieszyć sobą w domowej, rodzinnej atmosferze...
No i oby ten ból odpuścił. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i małej Łucji:)

Szpileczka, Karolina, dzięki za konkrety:) zerknę sobie na emolium i ten momme... ja zastanawiam się nad Alphanova bebe mleczko do mycia z oliwką... Tami My baby już mam w koszyku w rossmannie:) w Smyku widziałam też chusteczki nawilżane samą wodą, na jakieś wyjścia...

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...