Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Daniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@-Wejherowo-CÓRKA (raczej Maja:))
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-13-t254462,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

Do prania ciuszków i do kąpieli niemowlaka kupiłam w organique mydełko aleppo. Jest świetne i z całkowicie naturalnych składników (olejów). Nadaje się zarówno do mycia dzieciątka jak i ręcznego przeprania ciuszków. Nie przepadam za chemicznymi kosmetykami a firmy Nivea wręcz nie znoszę za testowanie kosmetyków na zwierzętach, więc dla mnie odpada.

Witam niedzielnie,

właśnie przy okazji zakupów kosmetyków dla siebie zdecydowałam się na Ochronny olejek do kąpieli Mustela Bebe - opinie ma pozytywne, nadaje się dla noworodków a cena w internetowej aptece też w miarę przystępna, więc mam nadzieję, że będzie ok.

Od jutra rozpoczynam (za radą przyjaciółki) stosowanie kremu na brodawki. Kupiłam ponoć b. dobry kremik Ziajki - cenowo super a w przeciwieństwie do Musteli można stosować już 2 miesiące przed terminem porodu, a więc już. Gdybyście były zainteresowane to polecam i przypominam !

Właśnie pojawiła mi się kreska na brzuchu oraz 11 kilo na plusie. Masakra ! Czy ktoś jest jeszcze cięższy ?? :-)

Pozdrawiam

Ja się zdecydowałam na kosmetyki Mustelli, z polecenia koleżanki, która używa dla swojego Maleństwa a i można kupić na allegro w dobrej cenie.

Ila 85 ale do mycia glowki tez to mydelko bedziesz uzywac? a pozniej po kapieli jaki kremik, balsam? Bo ja to NIvea 2 w 1 http://www.nivea.pl/Produkty/Dla-dzieci-i-niemowlat/Lagodny-szampon-i-plyn-do-kapieli-2-w-1
juz bez balsamu po kapieli chcialam uzywac? No i teraz jestem w kropce...

hej:)
ja badania moczu i krwi musze robic co 2 miesiące, a od teraz bedę chodziła na wizyty co 3 tygodnie wczesniej co miesiąc, ogólnie wszystko jest u mnie ok więc pewnie ginka chce pod koniec zgarnąć ode mnie więcej kasy:) do kąpieli chciałam używac jakiegoś płynu,bo wygodniej, ale że nie są od pierwszych dni , to zakupię mydełko nivea.

Ruminka chodzi o to, że robili to nielegalnie. Nie było ich na porodówce, tylko dochodzili (nieraz przyjeżdżali z domu), a powinni być cały czas.

Lipuszka - ja z ostateczną decyzją i zakupami kosmetyków wstrzymuję się do tego wtorku, bo idę na zajęcia z kąpieli, ale nie nastawiam się za bardzo na jakieś olśnienie - położna unika podawania konkretnych marek i pewnie tak jak i na zajęciach z pielęgnacji powie, że im mniej tym lepiej a jak kogoś stać to wiadomo, może sobie pozwolić na te apteczne.
Ja raczej na początek postawię na Mustele albo Oliatum (tylko preparat do kąpieli, mają w składzie subst. natłuszczające więc odpadają oliwki i inne kremy) oraz Linomag na pupę, a jakby coś się działo to Sudocrem, potem się zobaczy. Do mycia pupy - wacik + miseczka z ciepłą nieprzegotowaną wodą z kapką oliwki (tak polecała), chusteczki najlepiej raczej tylko poza domem, ale wiadomo, że to wygoda, więc zobaczymy na ile mi silnej woli wystarczy :-)

Wizyty mam średnio co 4 tyg., na każdej USG, przed każdą wizytą badania no i standardowo słuchanie tętna płodu, ważenie i mierzenie ciśnienia (położna)

hej,

ja jak pisalam bede uzywac oilatum, w uk nie ma nivea bay albo ziaji, a w pl je uzywam itp i sa super, do tego mustele i tez jest super tylko cenowo juz nie, pielucy ja bede kupowac typy dada w uk, pamesy tez, ale z Blanka kupowalam co bylo w promocji i bylo ok, a dada teraz w Gda uzwamy i sa super...najgorsze sa huggiesy wg mnie...

ja chodze na wizyty srednio co 2 tyg, ze wzgledu na ta cukzyce...i co 4 tyg.mam badania krwi, a mocz za kazdym razem...

ja mlodej wczoraj 4 pary buty kupilam, bo ma za male...i kapcie na zime i jesien, niestety mloda koslawi stopki itp, i obuwie w wysoka kostka bardzo jej pom aga, a w uk nie ma, do tego clarks sie zepsul itp...i cenowo to b.podobnie jak w uk...

Marta, dzieci rosna nierownomiernie czyli wazne jest pomiar usg w rownych odstepach, czyli u mnie jest co 2 tyg...aby okrelili jak rosnie...

ja chyba zwykłe mydełko bambino na początek jak przy pierwszym dziecku, musze tez zapoznać sie z asortymentem ziaji
koleżanka mi polecała

Jumelko ja mialam 178 takze...;]
Mam powtorzyc badanie na poczatku tyg. i tak zrobie, bo jednak jadlam do pozna, tym razem nie bede jesc od 20 ;] tylko ciekawe jak wytrzymam wowczasto mdlenie, nie dosc ze z glodu to od glukozy...;/

Co do znieczulenia ...no wlasnie jak kobitki placily ,zanim ich udupili to jakos anastezjolog byl, teraz im brakuje...ha

Milego dnia Mamuski, ja mam dzis podly humor ;/

Macie racje co do Nivea 2 w 2 - plyn do kapieli od 1 m.z. :O no i tez musze wyszukac czegos innego a tak mi i zapachowo i intuicyjnie pasowal ten plyn :(

No to co powtarzam pytanie co bedziecie stosowac od pierwszych dni zycia malucha do kapieli?:)

Zycze wszystkim Mamusiom i Dzidziusiom udanego weekendu :) Nas czeka kolejny etap urzadzania pokoju a mianowicie lekkie odswiezanie scian (wczesniej byl to tzw. pokoj komputerowy).

Marta 29 w Gdyni w Tesco tydzien temu byla wyprzedaz ubranek z kolekcji letniej jakosc jest swietna i ceny po prostu rewelacyjne.
Ja mam wizyty co 4 tyg. Na poczatku ciazy ze wzgledu na zagrozenie ciazy co 10 dni.

Badania lab. co drugi miesiac. Wczoraj odebralam wyniki i odkad przeszlam z Prenatal Classic na tylko Prenatal DHA (ponad miesiac) troszke morfologia spadla hematokryt juz ponizej normy 36 ( norma od 37). Mocz w normie.
11 sierpnia mam wizyte to dowiem sie czy wrocic do Prenatal Classic bo badz co badz teraz zelaza mam tyle co wlasnej diety a dziecko teraz najbardziej potrzebuje tego pierwiastka.

Ja dziś miałam kolejne USG. Wyniki badań w porządku, szyjka zamknięta. Mały waży ponad 1,8 kg. Trochę się zdziwiłam, bo sądziłam, że będzie ok 1,5kg i teraz nie wiem, czy się cieszyć, czy się martwić, że będzie duży... No dobrze, że ładnie rośnie, ale o poród się boję. Wolałabym, żeby nie przeginał z tym rośnięciem.
Mamy ładne zdjęcia pyszczka - wygląda jak jego tata na zdjęciach, jak miał ok 2-3 miesiące :). No i ładnie na sam koniec udało się uchwycić ewidentny dowód na to, że to facet. Jako pierwsze zdjęcie na wydruku z USG mam genitalia syna, a dopiero później jego buzię :). Radość tatusia była rozbrajająca :D
Zrobiliśmy zakupy w Auchan - pieluszki tetrowe i flanelowe po 5 sztuk i ręcznik z kapturkiem+myjkę, ale odpuściliśmy sobie ciuszki, po które w sumie tam pojechaliśmy. Jakościowo moim zdaniem - słabiutkie.
Ale z tego co zauważyłam, kosmetyki są tańsze niż np w rossmannie - niewiele, ale zawsze coś.

Mam wizyty co ok 3-4 tyg. i badania krwi i moczu mam przynosić na każdą wizytę. Dobrze macie z tymi próbkami, jeszcze nigdy nie dostałam próbek od gina :(Dostałam tylko śladowe ilości na SR :)

Ja na wizyte chodze co miesiąc i wtedy zawsze lekarz spisuje moje wyniki badań moczu i krwi, także zawsze musze byc przygotowana z wynikami najświeższych badań.

Też miałam ostatnio badania krwi i moczu w czerwcu, ogólnie to było 3 albo 4 badanie moczu i krwi

ja miałam ostatnio badania w czerwcu.

hej kobitki my tak się z peiluchami rozpędziliśmy że mamy zapas na 2-3 miesiące,mamy jedną paczkę huggies i chyba z 10 pampersów,chusteczek mamy J&J,nivea i pampers,jak często macie robione badania? Ja mocz,krew miałam robione w maju,miesiąc temu tylko glukoze,wydaje mi się że to trochę rzadko,jak chodziłam w poprzedniej ciąży to co miesiąc miałam badania

a ja kupilam pieluchy dada biedronkowe uzywa ich szwagierka ktora rodzila ponad miesiac temu i jest zadowolona i sama widze ze zbytnio nie roznia sie od pampersow ktorych uzywalam przy Sandrze wiec zobaczymy:)
Co do husteczek to ciagle sie zastanawiam ktore wybrac biedronkowych chyba nie wezme bo mialam kilka paczek przy Sandrze i nie bylam zadowolona chyba kupie wlasnie ye kindi
A kosmetykow na razie nie kupuje bo co wizyta u gina to odstaje siatke z probkami i mam pelno probek plynu do kapieli nivei sudolermu itp wiec zuzyje to co mam:)

A jednak jak patrzę to Nivea do kąpieli jest dopiero po pierwszym miesiącu. No cóż w takim razie trzeba będzie zaopatrzyć się jakiś inny kosmetyk od pierwszego dnia.

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...