Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Daniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@-Wejherowo-CÓRKA (raczej Maja:))
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-13-t254462,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *14*

Witajcie,
odebrałam wynik glukozy i niestety wyszło mi 177, tak więc muszę zadzwonić do gina i zapytać co dalej. Ciekawa jestem czy każe mi przyjść do siebie w poniedziałek po skierowanie do poradni cukrzycowej czy poczekamy tydzień, bo na 8 sierpnie mam wyznaczoną wizytę. No nic trzeba zrezygnować ze słodyczy i jakoś przetrzymać te 2 miesiące :)

Co do wizyt to mam co 4 tygodnie, ostatnio było po 5 ale to ze względu na urlop gina, za to teraz idę po 3 bo na 4 tydzień wypada święto. Wszystko zależy od lekarza i od Waszych wyników. Pamiętam, że poprzednim razem pod koniec chodziłam co 3 tygodnie, ale u mnie wszystko grało. Pierwsze KTG miałam w dniu porodu, dzień po terminie :)

Co do kosmetyków, to 2 lata temu na kosmetykach Nivei było napisane, że można stosować od pierwszego dnia (jakiś delikatny płyn do kąpieli to był), teraz to chyba dla noworodków są te z serii Sensitive (ale musiałabym sprawdzić bo nie pamiętam). My używamy chusteczek Nivei, kupuję je w promocji po 4 paczki, to się opłaca i mnie pasują, ale wcześniej też używałam tych Cleanic/Kindi. Co do pieluch Dada, to całkowicie były do niczego i zawsze coś bokiem uciekło, były też za sztywne jak nasiąkły - może teraz są lepsze.

W szpitalu wtedy i teraz będę używać wacików i przemywać pupę zwykłą kranówką (zresztą położne maluchy kąpią właśnie w zlewie pod kranem). W domu to już z wygody nie będzie mi się chciało latać do kuchni po wodę :)

Dziś byłam na USG 4D i drugi synek wygląda bardzo podobnie jak pierwszy, kiedy się urodził. Super sprawa, dobrze wiedzieć, że na pewno wszystko jest w porządku. A widok tej małej twarzyczki daje kopa :) Już się nie mogę doczekać :)

Racja Dżina, co naturalne, to naturalne. Zreszta nawet każą takim noworodkom przemywac buźkę własnie woda przegotowana, na Zaspie stosuja do nawilżania wyłacznie parafine, która jest zupełnie bezzapachowa.
Ja oczywiście bede stosowac kosmetyki, które pachna, ale póxniej. Przez ok. 3 pierwsze miesiace chcę stosowac wyłacznie Oilatum do kapieli i jako natłuszczenie skóry własnie parafina. Córeczka tez była tak pielegnowana i nie miała żadnych problemów z uczuleniami.

Ja zaczynam dzis prasować druga pralkę dzieciacych ubranek. Pierwszą partie prasowałam 1,5 h, więc nastawiam się psychocznie do stania przy desce do prasowania.

Nie moge w to uwierzyć... jestem już w ponad 34. tygodniuuuu!!!!

Ogólnie wychodzmy z założenia że im mniej chemii (kosmetyków ) tym lepiej dla delikatnej skóry maluszka. Na początek wycierać pupe wodą przegotowaną i nakładać kremik -zwróćie uwage że tylko to jest zazwyczaj dostępne w szpitalu dlatego laski biorą swoje husteczki nawilżane ! Czysta woda nikogo jeszcze nie uczuliła a kosmetyki owszem !!!! :) Zresztą każda zrobi według swojego pomysłu :)

image

Wydaje mi się, że kosmetyk powinien mieć taką informację, że można go stosować od 1 dni, ponieważ skóra maluszka jest bardzo delikatna, ja osobiście szukałabym takich. Dzisiaj to ja mam ochotę na ciasto i robię 3 bit z mlekiem w proszku:) mniam
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/3-bit-2/

Odnośnie kosmetyków z Rossmanna to na innych forach czytałam tylko, żeby nie kupować ich chusteczek do pupy, bo nie są dobre, w przeciwieństwie do chusteczek marki Cleanic (kindi czy jakoś tak), zachwalanych przez mnóstwo mam - ponoć są b. tanie a o wiele lepsze od pampersów czy huggisów. Ja na początek mam 2 opak. Musteli ale nie wykluczam, że potem przerzucę się właśnie na te Cleanic. I jeszcze o dziwo całkiem sporo osób zachwalało zarówno pieluchy jak i chusteczki biedronkowej firmy Dada.

Wg. mnie na opakowaniu powinno być napisane, że specyfik nadaje się do stosowania od pierwszych dni. Ja tego nie doczytałam i okazało się, że kupiłam owszem b. dobry płyn do kąpieli, ale ... do stosowania dopiero od 3 m-ca. Tak że mam teraz zapas. Dobrze, że na datę ważności chociaż spojrzałam :-)

Ja jestem dziś ostatni raz w pracy i czuję się z tym co najmniej dziwnie, z jednej strony radość a z drugiej ... sama nie wiem jak to nazwać, zbieram swoje szpargały i ... cóż, przerwa zawodowa do marca. Ciekawe czy będę wracała z radością ...

ja nic nie wiem o kosmetykach z rossmanna, tyle tylko co czytałam, że są całkiem ok.
A powiedzcie mi jak to jest z resztą kosmetyków? Chodzi mi o płyny do kąpieli od pierwszych dni. Czy zawsze muszę mieć tą informację na opakowaniu, że można w nim kąpać noworodki, czy nie musi być tej informacji, a ja będę mogła maluszka już w pierwszych dniach w nim kąpać?
Bo np. na kosmetykach Nivea (niektóre z Was pisały, że będą stosować) nie zauważyłam tej informacji. Tylko, że jest HA.
Sorry za głupie pytania ;)

mój lekarz zawsze mówi: to spotkamy się za 4 tygodnie chyba że coś by się działo to prosze przyjść szybciej.

Ja dziś odczuwam nudę.. w pracy cisza i spokój. Zrobiłam co miałam zrobić i teraz mi nudno. Jedno szczęście że maluszek mi harcuje w brzuchu to skupiam się na nim :) nawet sobie rozmawiamy.

Ostatnio obiło mi sie o uszy że kosmetyki dla dzieci z rossmana są całkiem przyjazne- czy któraś z was próbowała może??

hej wam ja to chodze co 4 tygodnie na wizyty ale dwa czy trzy razy bylam co 2 z powodu tej skracajacej sie szyjki a teraz ide 11 po 4 tygodniach znowu a czytalam ze pod koniec to co 2 powinno sie juz chodzic ale to tez zalezy wlasnie od wynikow i od lekarza
Jejku ta pogoda mnie dobije glowa mnie zacyna bolec spiaca jestem chociaz dzisiaj sie z mysza wyspalysmy kurcze doslownie nic mi sie nie chce robic najchetniej polozylabym sie spac ale ktos musi Sandre przypilnowac

Witam piątkowo,

dziś sobie pracuję
ja mam wizyty co 4 tygodnie. Nie pamiętam jak to było poprzednio przy końcu. Musiałabym zajrzeć w starą książeczkę ciąży. Na pewno bylam 2 razy na KTG. Ale to przy końcu..

Zamówiłam sobie wczoraj koszulę do karmienia. Ciekawa jestem jak się sprawdzi.. i spodenki dla maluszka. :)

Hmmm, to ja te wizyty w ogóle miałam rzadko, bo co 6 tygodni mi wychodziło, ale to głównie z powodu naszych wyjazdów, albo po prostu czekaliśmy na wypłatę :P
Kolejną mam jutro, po 5 tygodniach od poprzedniej, ale to z powodu urlopu lekarza i sądzę, że teraz będą częściej, ale jak często to zapewne zależy od wyników badań, które jutro odbieram z laboratorium i zależnie od jutrzejszego badania. Póki co, nie działo się nic niepokojącego, ale na tym etapie ciąży, to już chyba co 2-3 tygodnie się powinno chodzić, albo częściej nawet.

eveline22
tym razem nie widziałam ciężarówek :) ale byłam już tak zmęczona, że mogło mi na oczy paść :)

jeśli chodzi o wizyty to mam co miesiąc,do 3 miesiąca miałam co 2 tyg

pieczenatalia też byliśmy dziś w carrefourze,może sie widziałyśmy

hej,

ja dzis przylecialam do gda, lot b.ok, a lecialam sama, ludie pomagali...

wlasnie ja mam laktator medela mini electric i jest super, na pewno sie przyda...
moj maz rowniez nie biere udzualu w zakupach itp, i tez a po ci itp, teraz malo reczy potrebujemy, i mowi, o super , ze kupilas to i to wczesniej hihi
ja Blance opowiadam o sis w brzuszku, malo rozumie itp, ale tak bywa, wydaje mi sie, ze rozumie, ale mowi caly czas nie nie nie na siostre...no i jak bardzo zmienila sie, typu jest ciezsza i mentalnie...
Malinowo Mandarynka, ty masz male baby, u mnie juz twierdza e to makrosomia itp, ale lekow nie bralam jeszcze, bo wiecej aktywnosci mam, bo jestem z Blanka...

Jak ja byłąm ostatnio w Akpol-u to taki dziadek do mojego narzeczonego "za karę tu jestem" wkurzony był strasznie, dla wnuczka robili pewnie prezent:)

hello :)
ja chodzę w sumie co ok 4tyg, podejrzewam, że w ostatnim miesiącu chodzi się co 2tyg, w poniedziałek będę u gin to się dowiem :)

Ruminka
coś przesadziłaś chyba z tym jedzeniem na noc, moja gin, tez mówiła, żeby nie jesść dzień przed badaniem po 20 Może lepiej powtorzyc badanie?

Dziś bylam z małżonem na zakupach w akpolu, zakupiliśmy laktator i kilka innych gazetów, ale muszę Wam powiedzieć, że jeśli chodzi o kosmetyki to przycinają strasznie, np Krem na odpażenia Nivea tam kosztował ok 16zł a w Rossmannie 11zł więc różnica kolosalna!!
Mój Ł. dziś mnie wkurzał na zakupach, ciągle "a po co Ci to albo tamto" "nie potrzeba" "daj spokój" normalnie myślałam, że mu pupe skopie! ale jak pojechaliśmy do Carrefoura na duże miesięczne zakupy to już się tak głupio nie pytał i kupe mięsa zakupił, ehhh mężczyźni.
Wczoraj jak byliśmy w Ikei to też ciągle, "po co Ci ten kocyk, przecież masz kocyk" jak Ci mężczyźni nie rozumieją niektórych spraw...

marta ja miałam do tej pory wizyty co 4 tygodnie, ostatnią 19 lipca. Teraz natomiast kazała przyjść po 3 tygodniach, wizyta na 12 sierpnia. Ale to pewnie tylko dlatego, że 4 tydzień jej nie będzie.
Podejrzewam, że jeżeli teraz też będzie ok to również zobaczymy się za 3-4 tygodnie. Nie wiem kiedy zaczyna się chodzić częściej?

Mam pytanie co ile teraz chodzicie na wizyty do gin? Ja ostatni raz byłam 1.07 i tylko gin zmierzył tętno dziecka i skierowal mnie na badania na glukoze które mam zrobić przed następną wizytą (10.08) to będzie 32tc i wtedy też będę mieć 3 i chyba ostatnie usg. Moim zdaniem troche za żadko mi wyznacza te wizyty ale to chyba dla tego że z wynikami dostychczas było wszystko w porządku.

Do Ewciuś

kupiłam komplet od tego samego sprzedawcy tylko tańszą wersję;)

http://allegro.pl/wyprawka-lozeczko-materac-gp-posciel-gratis-i1717148128.html

Przesyłkę otrzymamy pewnie w połowie sierpnia (z uwagi na urlop sprzedawcy). Zastanawiam się czy nie dokupić pościeli na zmianę.
Mam nadzieję tylko, że jakością się nie zawiodę:)

Zresztą mamy terminy obok siebie, więc niewykluczone, że i tak się spotkamy :)

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...