Mamusie wrzesień-październik 2011 *15*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha - Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA (raczej Maja:))
28.09- Dżina - Wojewódzki - SYN - Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-14-t256339,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *15*

Do mnie wczoraj przyjechała mama i dziadek i poszliśmy sobie na jarmark. Ale potem czekał nas bardzo szybki marsz do samochodu bo zaczynało ponownie padać... i całą noc miałam koszmarną, bo bolał mnie kręgosłup, nogi i brzuch... Miałam taką cichą nadzieję, że ominą mnie te dolegliwości ciążowe, bo przez 8 miesięcy był spokój :) A tu normalnie masakra... nadrabiam w zastraszającym tempie...

No i powiem Wam, ze jakos mam mniejszy apetyt...

Witam w nowym tygodniu :)

Ja od 2-3 dni mam pobolewania takie podobne, jak przed okresem. Nie sa jakies bolesne nie trwaja dlugo tylko co jakis czas. W zeszlym tygodniu tez byl taki dzien, ze bylo mi strasznie niedobrze. Od kilku dni 1 -2 x dziennie zaczyna bolec mnie spojenie ale nie jest to jakis bol utrudniajacy chodzene, po prostu jest inaczej. Powoli zaczyna wszystko sie przygotwywac :O

Cholerka Dziewczyny, juz myślałam że się zaczęło!!! Okropne bóle jak na okres, brzuch twardy, biegunka, wymiotować mi się chciało!! więc zaczęłam pakować torbę, jak na złość nic znaleźć nie mogłam, w sumie cały czas jest twardy, ale skurcze ustąpiły. Mam nadzieję, że młody nie będzie chciał wyjść w nocy.

Hej dziewczyny :)
u mnie jakoś dzień szybko uciekł, mąż miał wolne i spotkaliśmy się ze znajomymi... troszkę pochodziłam i mam nadzieję, że jutro nie będę za to pokutować za bardzo... zobaczymy.
Jutro odbieram wyniki badania moczu po leczeniu, zobaczymy czy udało się pozbyć bakterii, oby...
Tak sobie patrzę na suwaczki i niektóre z nas to już na samej końcówce (jak np czarna), kurcze, pewnie jeszcze w sierpniu zaczniecie nam się tu rozpakowywać :P

bladykot dziękuję za listę:)
a ja dzisiaj założyłam na brzuch słuchawki i puściłam malutkiej piosenki dla dzieci, chyba jej się podobało bo sobie,, tańcowała ,, konkretnie:)

z wejherowskiej SR dostałam taką samą listę jaka jest na szpitalnej www dowodu osobistego;
karty przebiegu ciąży;
legitymacji ubezpieczeniowej;
książeczki RUM-u;
zaświadczenia o ukończonej Szkole Rodzenia (jeśli posiadasz).

Dla własnej wygody możesz też zabrać niektóre z niżej wymienionych rzeczy:
przybory toaletowe;
ręczniki (oddzielne do osuszania krocza i piersi);
krótkie koszule nocne, najlepiej rozpinane z przodu;
szlafrok;
szczotka do włosów i gumka (spinka) pozwalająca spiąć włosy tak, aby nie opadały na twarz;
obuwie domowe i klapki pod prysznic;
podpaski bawełniane;
chusteczki kosmetyczne - wilgotne do odświeżania twarzy;
gąbka lub myjka;
lanolinowa pomadka lub krem do ust;
jeśli lubisz ciepło, to weź skarpetki;
woda mineralna (niegazowana) lub woda osłodzona miodem lub soki owocowe (jabłkowy, z czarnych winogron, nie z owoców cytrusowych);
landrynki lub miód, które wesprą Twoje siły w pierwszej fazie porodu;
łagodny ser, chrupki, jogurt, ciasteczka, biszkopty, odrobina kawy, herbaty;
herbata ziołowa dla Ciebie po porodzie (anyż, kminek, koper, rumianek, melisa, czy mięta);
termos wypełniony kostkami lodu do ssania lub pokrojonym ananasem (kiedy przyjdzie Ci chęć do ssania);
kasety magnetofonowe ze spokojną muzyką, którą lubisz;
aparat fotograficzny;
zegarek z sekundnikiem, aby partner mógł mierzyć odstępy między skurczami;
racja żywnościowa, która pozwoli przetrwać Twojemu partnerowi (czekolada)

Dla noworodka weź koniecznie: pieluszki bawełniane jednorazowe. A jeśli możesz, zabierz:
kilka pampersów;
2-3 pary śpioszków;
2-3 kaftaniki;
czapeczkę (założysz ją, gdy będzie wietrzona sala);
skarpetki;
oliwkę lub krem do pielęgnacji pośladków.

image

Uploaded with ImageShack.us
Wejherowska lista

Jutro wybieram się na badanie czy mam paciorkowca, i mam nadzieję że przy okazji lekarz zobaczy co się dzieje w moim brzuchu, bo dzisiaj jakaś masakra- mam dosyć tej ciąży!!!!!Chcę już urodzić. Okropne kłucie brzucha, skurcze- nieregularne, tak jak cały czas czułam się świetnie tak teraz nadrabiam w złym samopoczuciu.

Witajcie dziewczyny!

no dziś paskudnie.. duszno.. wczoraj to czułam się jak ryba w wodzie. Prawie cały dzień na dworze. A dziś zdycham.. :/ dobrze że popadało to powietrze jakby bardziej rześkie. Czekam aż krasnal wstanie bo chcemy się przejść na spacer.
Takie kołatanie serca, nogi jak z waty, oblanie zimnym potem to nagły spadek ciśnienia lub..cukru we krwi.
Jak fajnie że jest lista na Zaspę :) tak bym pewnie dzwoniła.
Z Matim byłam spakowana w jedną torbę. I teraz też zamierzam. Jakoś z dwiema tak nie poręcznie. Do porodu rzeczy miałam w osobnej siatce.

Miłego popołudnia i wieczoru!!!

Dżina, witaj w klubie. Przeszłam to samo wczoraj. Też rano śniadanie, poszłam na spacer a tam nagle robię się cała mokra, w głowie zaczyna się kręcić i serce walić. Nawet nie było gdzie usiąść więc zawisłam mężowi na szyi. Wróciłam do domu i spałam 3 godz.
Może to ta pogoda? Trochę słońce mi w głowę grzało. Czułam się normalnie jak bym po glukozie była.
Muszę wspomnieć o tym lekarzowi w piątek.

Witam mamusie i dzidziusie :)
Okropnie się zaczęła dla mnie ta niedziela-zdechł mi mój kochany bojowniczek :(, a już tak do niego przywykłam :(.
Do tego malutka nam stracha narobiła, bo się ani troszkę nie ruszała do samego południa, ale całe szczęście się potem rozbrykała i obyło się bez pogotowia...
Mam pytanie do dziewczyn rodzących w Wejherowie, macie może listę rzeczy potrzebnych do szpitala?? Bo ta na stronie szpitalnej to chyba dawno nie była aktualizowana:/

Na wszystkich tych lekach na opryszczkę jest napisane, że trzeba konsultować z lekarzem, tak więc wytrzymam do jutrzejszego wieczora. Wysypało mnie z obu stron jednocześnie, jak posmaruje pastą wyglądam jakbym piła mleko i go nie wytarła, hehehe.

Wróciliśmy właśnie od rodziców, już po ulewie. Trochę się schłodziło i jest fajnie, przynajmniej na zewnątrz, bo w domu mamy prawie 26 stopni.

Wczoraj zamówiłam ostatnie potrzebne rzeczy dla mnie (podkłady), teraz jeszcze tylko kupno spirytusu, kocyka i mam już wszystko :)

witam się niedzielnie:)

my właśnie przygotowujemy obiad, po obiedzie odwiedziny znajomych i może jakiś spacerek:), pogoda nie zapowiada się najlepiej, w domu też duchota niestety:(

ja już miałam 2x opryszczkę w ciaży i za każdym razem używałam zoviraxu w porozumieniu z moim lekarzem.

Dzięki Brzoskwinka, widzę że lista uległa małym zmianom w stosunku do tej mojej sprzed dwóch lat :)

Ja się dziś obudziłam z opryszczką na wardze, kurczę a tak dobrze było to moja pierwsza w tym roku. Chyba nie można stosować żadnych maści typu Zovirax czy Hascovir? Więc pozostaje mi tylko pasta do zębów do wysuszenia tego paskudztwa. Zapytam jutro ginki czy jest na to coś co mogę bezpiecznie stosować.

Hey dziewczyny i Jumelko. Prosiłaś, abym zamieściła listę rzeczy jakie należy zabrać ze sobą do szpitala ( ZASPA).

Na szkole rodzenia dowiedziałam się, iż należy mieć ze sobą:

dokumenty:
- dowód osobisty
- RMUA albo legitymacja ubezpieczeniowa
- karta ciąży
- może ale nie musi być książeczka rumowska
- wyniki badań najważniejszych badań usg ( czyli prenatalnych)
- jeżeli podczas ciąży należało zrobić jakieś dodatkowe badania, gdyż coś było nie tak to wyniki badań też ze sobą zabrać
- grupa krwi
- wyniki badań morfologia, mocz

- szlafrok
- klapki ( by nadawały się pod prysznic)
- koszulka do porodu taka za pupę by nie czuć dyskomfortu, może być t-shirt

na oddział zabrać
koszulkę bawełnianą do karmienia
- przybory toaletowe
- talerz, sztućce, kubek
- 2 ręczniki
- 2 pary majtek ( mogą być jednorazowe, ale nie ceratowe!!!)
- stanik
- wkładki laktacyjne
- 10 pampersów
- 3 l wody
- kaftanik dla maleństwa i śpioszki

Kolejne doby:
- rożek
- 6 pampersów
- 3 kaftaniki, śpioszki, skarpetki
- jedna pieluch tetrowa

Na salę porodową zabrać ze sobą coś do jedzenia po porodzie ale to ma być biszkopt czy drożdzówka i woda do picia!

Położna mówiła by nie zabierać ze sobą kosmetyków dla dziecka i podpasek grubych, gdyż to wszystko jest na oddziale.

Kam nadzieję, że troszkę pomogłam, w poniedziałek czeka mnie zwiedzanie traktu ;) ciekawa jestem jak to będzie.

Pozdrawiam wszystkie mamusie i brzuszki ;)

Cześć wieczorowo:)
My dzisiaj cały dzień właściwie mieliśmy gości:) posiedzieliśmy,pojedliśmy.
Rano byłam na małych zakupach to co chwilkę musiałam przysiąść.. bo słabo mi było,zresztą nadal jest-jakoś niedobrze i to kołatanie serca..:( Okropność:( Mam ochotę na śledziki i idę w właśnie zjeść :D

Mój Dominik całą ciążę 'ważył' mało, już się martwiłam, że będzie miał poniżej 3 kg a urodził się z wagą 3550 g. Teraz Jaś też jakiś mały jest, w zeszły piątek 'ważył' 1650 g, czyli dużo mniej niż wasze maluchy. Ciekawe jak będzie w poniedziałek.

Natalia, ginka mowila ze Kajka napewno będzie wazyła wiecej niż Fabian, a on miał 3290... w sumie znowu aż tak nie specjalnie dużo bo przeciez wiele dzieci wazy wiecje ;)
Ale tez trzeba brac poprawkę na to wazenie USG-owe ;)
Fabo mial wazyc ponad 3,5 kg.. ;)

kurcze pogoda dzis taka męczaca... nic sie nie chce... nawet siedzenie na placu zabawe meczy, nie tylko mnie .. ale Fabian dzis sam powiedzial ze idziemy bo za cieplo ;)

mam ochote na jakąs dobrą kawkę...

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......