Mamusie wrzesień-październik 2011 *17*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha - Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA (raczej Maja:))
28.09 - Dżina - Wojewódzki - SYN - Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82 - Kliniczna - CÓRKA
04.10 - cheeringup - Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-16-t260482,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *17*

Jeśli chodzi o smoczka- ja miałam ze sobą i się przydał bo nie miałam pokarmu,mały płakał a tak to smoczek i się troszeczkę uspokoił zanim dostał butelkę:)

W szpitalu kapały małego pielęgniarki- swoim płynem:)Odkażały pępek:)

Kosmetyki nie były potrzebne:) Tylko jak piszą chusteczki nawilżane, pampersy,ja miałam jeszcze swój sudocrem dla małego do pupci-jest najlepszy wg mnie.
Oprócz tego nie zapomnijcie czegoś na sutki-gdybyście miały je popękane itp.. Mi się przydał:)

Cześć dziewczyny:)
Ja dzisiaj pół nocy się wierciłam,kręciłam-spać nie mogłam-mała fikała,teraz to te jej fikołki nie naleza już do takich przyjemnych :-)

W ogóle dzisiaj jest jakaś taka bardzo aktywna.. Aż dziwne. Aż mi wszystko podchodzi do góry, moze próbuje się przekręcić i jej nie idzie?:-))

Właśnie miałam Was pytać dziewczyny, mam do sprzedania dużo ubranek dla chłopca, rożek błękitny, spacerówkę chicco simplicity-Jaś jeździł w niej tylko 3 miesiące na zmianę z delti emu.
Dużo bucików dla chłopca:)

Jeżeli któraś byłaby zainteresowana,porobię zdjęcia i podeślę na mejla:)

Pewnie macie rację. Wezmę zatem smoczek ze sobą, ale użyję tylko w razie konieczności. Butelka i laktator zostają w domu.

A oświećcie mnie jeszcze w kwestii kąpieli malucha w szpitalu - czy do momentu wypisania jest kąpany przez pielęgniarki i nie są potrzebne własne akcesoria kąpielowe, bo oprócz ręcznika nic w wyprawkach nie ma o tym mowy ? Ja na wszelki wypadek zapakowałam też po jednej paczce chusteczek do pupy i buzi i zastanawiam się czy coś jeszcze ?

Czy wskazywana przeważnie ilość ubranek do szpitala tj. maks. 3 sztuki wszystkiego jest rzeczywiście wystarczająca ? Jakie są Wasze doświadczenia ?

poza tym oduczyc od ssania kciuka jest zdecydowanie trudniej niż od smoczka... moje kuzynka ma właśnie problem bo jej dwulatek sscie kciuk ze aż miło ;)
po smoczku dziecko popłacze 2 dni a kciuka przecież nie obetnę :)

MoniaEr ja smoczek wole dziecku dac niz mialaby pozniej ssac kciuka bo to podobno wplywa bardzo zle na zgryz pozniej.

Ja nie będę wycinać metek, chyba, że zauważę, że małemu skórę podrażniają - zostawię je właśnie po to, żeby wiedzieć jaki jest rozmiar wdzianka. Może jak się już wprawię tak, że będę oceniać rozmiar na oko, to dopiero wtedy wytnę.
Spora część ciuchów, które dostałam i tak ma wycięte metki i przez to nie wiem jak je segregować, a porównywanie wielkości z tymi, które mają metki nie zawsze jest takie proste, jak mogłoby się wydawać.

A co do smoczka - o ile się uda, to chciałabym nie używać w ogóle. Dlatego liczę, że mały będzie spokojny. Ale jeśli będzie się wydzierał ciągle, to takiej opcji nie wykluczam.
Do szpitala ani butelki ani smoczka nie biorę. Zresztą, przynajmniej na początku jeśli jest problem z karmieniem piersią, to i tak się nie używa butelek, bo to uczy dziecko innego rodzaju ssania i później jest jeszcze większy problem, żeby zaczęło ssać pierś. Dlatego pielęgniarki jeśli muszą karmić dziecko sztucznie, to korzystają z pipetki albo kieliszka, albo jeszcze innej metody, w której dziecko nie wyrobi sobie odruchu "błędnego" ssania.
Moja siostra miała problem z karmieniem na początku, więc jej synek dostał butelkę i jak już się jej udało rozkręcić laktację, to dziecko i tak nie chciało jeść z piersi. Więc jedyne co mogła zrobić, to ściągać i już kontynuować karmienie z butli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

cheeringup strzykawka mowisz :o no to pakuje butelke :D

nie wycinam metek, większość ciuszków mam po starszej i nie połapałabym sie z tymi rozmiarami ;]

MoniaEr ja wszystkie metki powycinalam I przyznam, ze tez z zalem zegnalam info o rozmiarze I sposobie prania (niektore na lewa strone).
Do szpitala biore laktator I smoczek, butelki nie.

ja wycięłam wszystko.. rozmiar rozmiarem, ale to naprawdę wszystko okaże się wp praniu czy 56 z jednego body jest takie samo jak 56 z innego :) wiec specjalnie się tymi opisami nie przejmuję. Mnie metki na bluzkach gryzą i od razu odcinam a co dopiero takiego malucha;)

smoczek zabieram na wszelki wypadek i butelkę też... żeby mi żadna położna strzykawką nie kazała karmic mojej małej myszki :)

Dziewczyny, mam pytanie, może i głupie ale je zadam - czy po wypraniu nowych ubranek typu bodziaki, śpiochy itp. wycinacie z nich wszystkie metki itp. żeby malucha nie drapały ??
Bo ja właśnie nad tym siedzę, ale trochę komplikuje sprawę fakt, że na większości naszywek wskazany jest również rozmiar a zawsze to pewna wygoda.

I jeszcze jedno - czy zabieracie ze sobą do szpitala od razu na wszelki wypadek butelkę i smoczek ? I jak to jest z tym smoczkiem - dawać czy nie ?
Bo np. w Norwegii, gdzie rodziła moja przyjaciółka w ogóle nie daje się dzieciom smoczków, bo to ponoć utrudnia późniejsze karmienie.

A poza tym b. ładne zdjęcia brzuszków ! Wszystkie mamy wyglądają naprawdę super !

Ja też chciałam mieć bliźniaki, tym bardziej, że w rodzinie są (moja mama ma siostrę bliźniaczkę), ale na pewno wpływ na to ma fakt, że już najmłodsza nie jestem (33 lata) i byłoby za jednym razem, a tak zobaczymy ... może uda się żeby następne było za dwa lata ?

No niby tak, też czytałam na ich stronie, ale i tak waham się między S a M - teraz mam 99 cm ale przez miesiąc jeszcze sporo może się wydarzyć. Raczej też zdecyduje się na M-kę. Dzięki

Nie da się ukryć, że tani ten pas to nie jest, chociaż na allegro jego cena wygląda nieco lepiej. Zastanawiałam się nad czymś takim, ale chyba poczekam i po porodzie zobaczę jak mi idzie zrzucanie brzuszka. Jeśli nie będzie efektów w sensownym terminie, to sobie sprawię coś w tym stylu, ale póki co, to się chyba nie będę spieszyć z zakupem.

W belly bandit są dość szerokie widełki.. wzięłam M, teraz mam 109 cm. Wszystko opisane jest na stronie www, ja kupowałam przez allegro.

Ja tez przed chwila dzwonilam o wyniki I moge odebrac. Troszke sie denerwuje...

cheeringup - a jak dobrałaś rozmiar ? Bo ja mam z tym problem i chyba wstrzymam się jeszcze z zakupem do czasu porodu, bo po cc i tak nie można nosić go od razu. Nie wiem ile powinnam odjąć cm od tego, ile mam teraz (34 tydz.). A jak Ty sobie poradziłaś ?

A tak ciekawosci ten pas od ktorego dnia mozna zakladac?
Tak w ogole dzieki za info odnosnie opieki w szpitalu po porodzie. Razniej mi po pierwsze, ze nie tylko ja mam obawy a po drugie juz wiem jak mam sie nastawic psychicznie :)

Ja tez myslalam o tym pasie ale nie kupilam.
Z zakupow na po porodzie zakupilam kremowy biustonosz canpolu z serii premium. Kupowalam w Akpolu w rozmiarze 80 C. Nie wiem czy kupowac drugi czy poczekac bo moze piersi beda wieksze?

Ja chcę termin październikowy, bo Z. ma urodziny 24.10 i miałabym prezent z głowy :). No ale aż tyle czasu to nie mam zamiaru małego przytrzymywać. Ważne, żeby miesiąc urodzenia był ten sam co u taty, a jeśli kiedykolwiek się zdecyduję na drugie dziecko, to tak, żeby urodzić je w maju - czyli tak jak ja mam urodziny. No ale plany planami, a potomek zrobi swoje i tak.

Natalia ja myslalam zeby miedzy jednym a drugim maluchem roznica 2 lat byla :) U nas juz po rocznicy 27 czerwca ;) Co do wieku to mam 27 lat.

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...