Mamusie wrzesień-październik 2011 *17*

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha - Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA (raczej Maja:))
28.09 - Dżina - Wojewódzki - SYN - Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82 - Kliniczna - CÓRKA
04.10 - cheeringup - Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-16-t260482,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *17*

Dzien dobry...

U nas nadal nic..
ale juz nie mam sił.. nie chce mi sie juz chodzic z brzuchem... ;(
do tego puchna nogi... bolą..
boli miednica i jak sie pochylam to czuje parcie na pupe.. ;(

chce rodzic..
ale chyba im bardziej chce tym pozniej to przyjdzie..

najchetniej pojechalabym do szpitala i powiedziala ze chce juz urodzic i zeby mi cos dali na rodzenie.

Swoja droga..
zastanawiam sie jak duze jest moje rozwearcie... jezeli sie powiekszyło i czy sie powiekszyło..
Wczoraj chcialam do ginki podjechac... zeby zobaczyła.. czy cos zaczyna sie dziac czy długo jeszcze to bedzie trwało..
no ale ona nie przyjmowała wczoraj...

Kreci mnie jak na okres.. no ale cóż... cisza...

tylko żre cały czas... ileż można jesc ;)

Marta29 a ja czytalam/slyszalam, ze brzuszek po porodzie to taki, jak w 5-6 miesiacu ciazy...

pieczenienatalia, moja Julcia na dzwiek robota wierci sie... chyba nie lubi tego dzwieku :D

To ja mam dla was ćwiczenia oddechowe, po których brzuch na prawdę powraca do swoich rozmiarów bardzo szybko, myślę że położne na szkole rodzenia o nich mówiły, a jeżeli nie to zapytajcie. I doba po porodzie na leżąco 30 oddechów, II doba 60 oddechów, III doba 90 oddechów, następnie 60 oddechów. Te oddechy to są te co oddychamy przeponą jak złapie skurcz, albo twardnieje brzuch no i oczywiście przy porodzie też tak się oddycha. Jeszcze jest jakiś pajączek że wspinasz się plecami przyparta do ściany, ale tego ćwiczenia nie pamiętam, dowiem się jak będę na zajęciach.

Także z jakimkolwiek pasem wolę poczekać do porodu i potem sobie kupię, bo w szpitalu i tak nie będę nosić.

Ja bym raczej powiedziała, że brzuch po porodzie jest jak w 6-7 miesiącu, ale widziałam też dziewczyny, które wychodząc ze szpitala wyglądały jakby wcale nie rodziły.

Ja nadal wyglądałam jak w ciąży i to przez jakiś czas, ale właśnie tak 6-7 miesiąc.

~ Czarna, Twoja wersja bardziej mi się podoba. Jej będę się w takim razie trzymać :)

Moja koleżanka urodziła niedawno, bratowa też i obie po wyjściu ze szpitala miały normalne brzuchy, tzn troszkę może odstawały ale bez przesady. Parę godzin po porodzie jak koleżanka poszła pod prysznic to była załamana, że brzuch jest prawie taki sam jak w ciąży, ale jak wychodziła to było ok.

marta
w połowie 8 miesiąca? to teraz się załamałam :(

~ Natalia
Zasugerowałam się informacjami na tej stronie z pasami poporodowymi, o których była dyskusja kilka dni temu. Tam było info dla kobiet, które taki pas chcą sobie kupić jeszcze będąc w ciąży, ale nie mają pojęcia, jaki rozmiar wybrać - że brzuch bezpośrednio po porodzie jest mniej więcej taki, jak w połowie ósmego miesiąca. Wątpię, żeby podawali fałszywe informacje, bo pewnie mieliby mnóstwo reklamacji.
A więc znów pytanie do dziewczyn, które już mają dzieci: jak to jest z brzuchem od razu po porodzie? Czy info, że jest mniej więcej taki jak w połowie ósmego miesiąca jest prawdziwe?

marta29
bezpośrednio po porodzie brzuch od razu nie spadnie, ale na pewno nie będzie aż tak duży jak teraz :) wiec ja bym się decydowała na normalny rozmiar...

~ Mangolia - dziękuję :)
Faktycznie, te są jakieś takie normalne, chyba się zdecyduję na taką jedną, a jeśli się sprawdzi, to dokupię jeszcze jedną. Znalazłam aukcję z moim "normalnym" rozmiarem M:
http://moda.allegro.pl/koszula-kopertowa-ciazowa-do-karmienia-muzzy-r-m-i1756332850.html
tylko teraz mam dylemat, bo pod biustem mam 83 cm, a w pasie aktualnie mam 108 cm, no i nie ma się co czarować, pewnie długo po porodzie nie uda się zejść do normalnego rozmiaru. Biorąc pod uwagę podaną rozmiarówkę, to nawet XL będzie dla mnie za mały w pasie, a na reszcie ciała będzie zwisać jak na wieszaku.
Jak sądzisz, czy te koszule są na tyle elastyczne, żeby zmieścił się brzuch pociążowy? Zamawiać rozmiar jaki normalnie noszę, czy większy?

Ewciuś, ja mam takie same obawy jak Ty :) Dlatego daruję sobie jakiekolwiek leżaczki bujaczki. Podłoga i gruby kocyk jak dla mnie jest wystarczająca dla takiego malucha. A jak już wystarczająco podrośnie, to fotel do karmienia jaki mam, można położyć i będę z niego korzystać w miarę potrzeb.
Obawiam się również, że jak maluch przyzwyczai się do bujania, a z leżaczka wyrośnie to co ja zrobię? Przecież, nie będę klopsika na rękach bujać, bo w pewnym momencie nie będzie już lekko.

Zastanawiam się, czy Zosia będzie pamiętać z brzuszka dźwięk miksera :P Siostra się śmieje, że zapoznaje się z nim od poczęcia, więc teoretycznie powinien ją nawet uspokajać.

Ach, i zapomniałam podziękować za życzenia rocznicowe :))) My już pokoik mamy zrobiony, wysprzątane mieszkanie... K. w końcu umył okna :)) a wczoraj byliśmy na pysznej, romantycznej kolacji... teraz tylko trzeba dokupić ubranka i kosmetyki, poprać, poprasować i spakować torbę. A dziewczyny, które chodzą do szkoły rodzenia na klinicznej... proszę, jak dowiecie się co zabrać do szpitala - napiszcie. Będę wdzięczna :)))))))

A ja mam pytanie do tych leżaczków/bujaczków... Czy to dobrze dla maluszka, że w takiej pozycji leży? Bo nie polecają przecież żeby dziecko leżało w tych fotelikach samochodowych ( a też niektóre mają funkcję bujania) i się zastanawiam...

hejka
dzisiejszy dzień też spędzę w domu, czuję się troszkę lepiej, ale nadal to nie jest to...
Co do szczepionek to decydujemy się na 6 w 1, zdecydowaliśmy, że przeznaczymy na nie kasiorę z becikowego.

Ja mieszkam w Redzie , u mnie tez wialo :P do tej pory zreszta wszystko jakos tak poczochrane na dworze,a ze wentylacja bardzo sprawna to wyje mi w domu ;p

Musze na Rumie sie wybrac bo jakies humory lapia;/ smety, nerwowa jestem nie wiedziec czemu... ;/

Ja wstaje w nocy z 5 razy minimum ;/ do tego ten katar wsio zapchane, no niby sluzowka jest w ciazy jaka jest,ale bez przesady i nic nie pomaga ;/

lilo ja mieszkam na wsi praktycznie w polu ;] to może dlatego u mnie wiatry są większe :)
milej soboty

ja wiatru w nocy nie słyszałam, a wstawałam dzisiaj 3 razy do toalety. Zaraz zjemy śniadanko i wybieramy się na zakupy, coś na obiad trzeba kupic, a potem mąż mnie "zostawia" i jedzie do pracy.Miłej soboty

jejku straszny dziś w nocy był wiatr az sie bałam że mi dach zerwie;/

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...