Mamusię wrzesień - październik 2016 (3)

Uaktualniona lista:

Princessa 03.09.2016, syn- Adrian
Alicja - 09.09.2016, BLIŹNIAKI :) - 2 chłopaków, Redłowo
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016, Redłowo, chłopak
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, Marysia, Kliniczna
kawa o poranku - 18.09.2016, Kajetan
JestemMonika- 19.09.2016
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :), Kliniczna
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016, Kliniczna, chłopak
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
amadea 09,10.2016
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, Zaspa, chłopak
szafir - 19.10.2016

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2016-2-t665937,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusię wrzesień - październik 2016 (3)

Pamml miała 11,4 a norma chyba od 12-15 ..wiesz ja przy cukrzycy wszystkiego nie mogę jeść wiec mysle ze ta wchłanialnośći zelaza tez jest mniejsza.

co do listy szpitalnej w Wejherowie tam nie ma az takich wielkich wymogów.Rodzialm 4 lata temu i miałam tylko jedna walizke..

http://www.szpital.wejherowo.pl/przygotowanie-do-porodu

Prinessa a dałabyś swoją listę?
Na innym temacie jest lista do szpitala od innej dziewczyny z maja i też jest mniej tego, ale dwie torby :) dla siebie i dziecka.
Ja będę na Klinicznej rodzić, a na ich stronie pisze, że torba porodowo-położnicza, więc jakby jedna.. zobaczę jak się spakuję to będzie jedna. Ale tam też pisze, że kosmetyki dla dzieci więc sama nie wiem.

U nas tez polecają wziac 2 torby, mniejsza i wiekszą. Tak tez robię. Ta na pózniej zostaje w aucie i potem maz przyniesie. Pakuje sie wg swojej listy , powiem szczerze , ze ta podana tu jest malo logiczna o gromna! Nie wiem ile trZebaby miec bagaży zeby to zmieścić i po co komu tyle wszystkiego , skoro sa codzienne odwiedziny. Z reszta np redlowo ma na stronie informacje ze prosi o małe bagaże. Wg mnie moja lista jest bardziej sensowna na 3 dni. Mam tam 3 zmiany ubranek a nie 7 , nie trzeba brac do kapania , w większości szpitali obecnie NIE kapią dzieci, płynu do pępka itd

Ja w nocy śpię dobrze, nad ranem ciężko jak jest taki upał bo okna się nagrzewają mimo rolet i zaduch straszny.
Chyba można mieć dwie torby, przynajmniej ja będę miała bo w jedną nie dam rady wszystkiego zmieścić - 1 do porodu a 2 po porodzie, mąż tą 1 zabierze po wszystkim i i tak tylko jedna zostanie :)

A co do listy szpitalnej u góry, to wychodzi na to, że można mieć dwie torby? Mniejszą i większa+torebkę?
Ja chciałam spakować wszystko w jedną..

Jak z Waszym spaniem dziewczyny?
U mnie ciężko, źle mi się śpi, nie mogę się ułożyć, niewygodnie, ciągle się budzę. Brzuch kłuje.. nad ranem koło 6 już w ogóle nie mogę zasnąć :/

Ja mam ale tylko jak nacisnę brodawkę, samowolnie nie leci, Anka - jaką miałaś hemoglobinę, że dostałaś żelazo ?

Ja nic takiego nie zauważyłam jeszcze...

Tak, od dawna :)

Dziewczyny dzis zauważyłam ze z piersi zaczęła sączyć się (kropelkami
) siara. Też tak macie?

Lista z mojej szkoły rodzenia jest, trochę krótsza , b. podobna do listy ze szkoły Pani Guć.

Ja też biorę żelazo od jakiegoś czasu,początkiem lipa będę robić kolejne badania krwi i zobaczymy jak hemoglobina się ma po kuracji.

Ja cieszę się, że wózek zamówiłam wcześniej bo to może się jeszcze bardziej przeciągnąć. Kilka razy już przekonałam się, że dobrze nie czekać do ostatniej chwili.

Witam ja też dziś po wizycie. Dostałam żelazo i luteine i mam zastosować oszczędzający tryb życia. Często miałam ostatnio twardy brzuch, szyjka ok ale doktor kazał się oszczędzać.
Też jeszcze Ńie mam nic ogarnięte ale mam nadzieję że w przyszłym tygodniu coś zacznę, muszę przejrzeć rzeczy po synku i zrobić listę brakujących.
Muszę też coś spakować bo z pierwszej ciąży byłam szybko spakowana a teraz jakoś mi się Ńie pali...

Ja taką listę mam już dawno zrobioną, pakować się będę po 30tc, wolę już mieć wszystko gotowe bo będę przez to spokojna :) Wózek będę dopiero zamawiać w sierpniu.

Muszę się wam pożalić, w weekend byłam nad jeziorem i miałam takiego pecha, że przyczepił się do mnie 1 raz w życiu kleszcz, na szczęście szybko go zauważyłam i pojechaliśmy z mężem na pogotowie, nie mam śladu i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze bo powikłań po jest mnóstwo a ja jeszcze w ciąży.

Jutro idę na wizytę i 4D, zobaczymy czy będzie ładnie pozował.

Dla ułatwienia przesyłam listę wyprawkową z mojej szkoły rodzenia Zaufaj Położnej:

1.Mała torebka
Karta ciąży
Wynik grupy krwi
Wynik GBS
Dowód osobisty
Ostatnie USG
Ostatnie badanie morfologiczne
Dokumenty dotyczące ewentualnych chorób w okresie ciąży (np. pomiary ciśnienia tętniczego krwi, cukru)
2.Torba porodowa
Osobno rzeczy dla mamy:
Koszula do kolan, szeroka, zakrywająca pupę podcza siedzenia, nadająca się do wyrzucenia po porodzie
Duże podpaski
Majtki z siatki
Ręcznik kąpielowy
Mały ręczniczek (do wytarcia czoła pleców)
Woda
Coś na chwilę kryzysu
Klapki pod prysznic
Kapcie
Ciepłe skarpetki
Pomadkę
Ładowarkę do telefonu
Gumkę do włosów
Można zabrać ze sobą lewatywę (Enemę)

Osobno rzeczy dla dziecka
Rożek/becik
4 pieluchy tetrowe
Pajac rozpinany -2 sztuki (Rozmiar 56 i 62)
Czapeczka
Pampers (rozmiar 2)
Chusteczki mokre

3.Torba duża na oddział położniczy
Osobno rzeczy dla mamy:
3 koszule rozpinane (do karmienia piersią)
3 elastyczne staniki do karmienia
Majtki z siatki
DUŻE podpaski poporodowe
Podkłady poporodowe
Szlafrok
Papier toaletowy
Kosmetyki
Płyn do higieny intymnej (naturalny bez barwników)
Ręcznik kąpielowy

Osobno rzeczy dla dziecka:
6 pajacy rozpinanych
7 tetrowych pieluszek
3 pieluszki flanelowe
Chusteczki mokre
octanisept
Krem przeciw odparzeniom
Pampersy
2 czapeczki
Rękawiczki niedrapki
Płyn do kąpieli 2 w 1
Oliwka
Bawełniany kocyk
Skarpetki

Wyjście ze szpitala:
Ubrania dla mamy z okresu ciąży + buty
Ubranko dla dziecka -cieplejszy kombinezon
Fotelik samochodowy -montowany dużo wcześniej
Kocyk

Wszystko co mamy w nadmiarze -do badażnika!
Laktator -lepiej kupić w momencie pierwszych problemów z karmieniem piersią (wtedy elektryczny) lub w razie potrzeby np. wyjście do kina (wtedy ręczny).
Wszystkie rzeczy pakujemy do siatek i je podpisujemy na wypadek cięcia cesarskiego!

Zapraszam serdecznie na kurs :) Najbliższy zaczyna się 05.07.2016 o 17:00 ;) A dla Pań z trójmiasta.pl 50 zł od ceny obniżam ;) Pozdrawiam, Anna Bulczak
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Alicja odpoczywaj !

Mnie też nie dopadła gorączka przygotowań, wciąż nie mam sił i chęci na układanie wszystkiego itd.A trzeba by się zabrać bo w każdej chwili może się okazać, że trzeba leżeć.

Mój wózek miał być na początek lipca, dzisiaj dostałam telefon, że będzie w połowie :/ a już nie mogłam się doczekać.. i weź tu sobie człowieku zostaw wszystko na ostatnią chwilę.

ja z kolei straciłam zapał no i nie mam siły na to. Dobrze, że lwią część sobie załatwiłam wcześniej bo teraz byłaby kompletna kupa. Mam leżeć, szyjka się skraca dość mocno (ponad miesiąc temu było 37mm teraz jest 17), wczoraj przy szukaniu czegoś w szafce złapał mnie taki skurcz, że poleciałam na tyłek, mój musiał mnie zbierać z podłogi ;/
Nastrój też mocno dołujący, ciągle się o coś czepiam mojego (moim zdaniem słusznie), ale zdaję sobie sprawę z tego, że to hormony, zmęczenie ciążą już...

amadea nie martw się, ja jeszcze o pakowaniu nie myślę :P 3/4 rzeczy nawet nie mam. Haha.

a ja jeszcze nie spakowana dopiero planuje w sierpniu jak wrocimy z urlopu. i pewnie bedzie trzeba podokupywac rzeczy. tak mnie przeraza ze wy juz sie pakujecie.
ja jutro do poloznej pomykam musze o cos prosic na surcze bo czasmi mi dokuczaja. a co do upalow tutaj pada i jak jest 18 stopni to szal cial:)))tak srednio ostanio miedzy 16-18 wacha sie. brakuje mi ciepelka tylko nie za duzo:)

Ja pampersy już kupiłam wcześniej, dwa małe opakowania, też premium care. Ostatnio w SuperPharm kupiłam butelkę Lovi w fajnej promocji, ale była ostatnia :/

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (46 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?