Re: Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (8)
A i jeszcze jedna lista:
"WYPRAWKA":
Higiena i pielęgnacja:
1) Podkłady do przewijania (najlepsze wg mnie są Rossmanowskie w promocji za 9,90 na
początku strasznie dużo nam tego szło bo przy każdym przewijaniu Kacper zrobił kupę lub go
obsikałJteraz głównie w gościach używamy, ogólnie poza domem, jak będzie promocja kupię
teraz chyba z 5-6 paczek);
2) Szczotka do włosów ze sztucznego włosia;
3) Płatki kosmetyczne/waciki jałowe na początek-do przemywania oczu, płatki Dzidziusie do
oczu, twarzy, a jak jesteś ambitna do wycierania tyłka płatkami i wodą;);
4) Octanisept do pępka (odkaża, dopóki nie odpadł pępek i dobrze się nie zagoił psiakałam po
kąpieli, używałam też na ranę po zszyciu ginekolog polecił-szybciej się goją, ale piecze:/);
5) Ampułki z soli fizjologicznej na wypadek przemycia oczu (np. rzęsa wpadnie, albo będą
ropiały);
6) Krem do pupy Linomag zielony (nawilżający, do kupienia w aptece, zero parabenów, slsów i
innego świństwa w składzie);
7) Okrycia kąpielowe z kapturkiem x 2 szt.;
8) Krem na odparzenia nieśmiertelny Sudocrem, mam tez Bebanthen to na obolałe sutki
genialne i nie trzeba w razie czego zmywać przed karmieniem;
9) Chusteczki nawilżane (my używamy Nivea Baby Soft&Cream, do szpitala miałam też
Pampers sensitive położne do mycia Malucha wolały Pampersy bo Nivea są już jak nazwa
wskazuje z delikatnym kremem nawilżającym. Jak wypatrzysz Nivea w promocji to kup kilka
czteropaków z 5 nawet bo szybko idzie szczególnie na początku. Promocja tzn 5 zł sztuka,
czteropak 20 złJ chyba, że zdecydujesz się na inne oczywiście;) );
10) Pieluchy na początek używaliśmy Pampers premium care (3 paczki 1, 2-3 paczki 2 nam
poszły) w promocji choć teraz widzę, że rzadko są, można dostać paczkę za 40 zł! To super
cena. Są świetnie bo mega miękkie i delikatne, późniejsze pampery już są sztywniejsze;
11) Wanienka + stelaż;
12) Zaokrąglone nożyczki dla niemowląt;
13) Sól fizjologiczna do noska w sprayu (mu używamy Frida, mamy też Sterimar ale to już ma
duże ciśnienie bo w areozolu i na później raczej- Kacper do tej pory daje tylko Frida sobie
zakropić);
14) Patyczki do uszu z ogranicznikami (służą też do czyszczenia pępka-psikasz octanisetpem na
patyczek i go myjesz póki nie odpanie);
15) Frida Nose-aspirator do wyciągania bab z nosa;) teraz kupujemy Katarek, ale dla noworodka
bym nie użyła bo to się podłącza pod odkurzacz:D;
16) Oliwka
17)Płyn do kąpieli (używaliśmy do roku Balneum i niczym go smarować przynajmniej nie
musiałam ,a skóra jak marzenieJ teraz mamy Ziajkę);
18) Pieluszki tetrwe-25 szt.
19) Pieluszki flanelowe 5 szt. (jak idziesz do lekarza np. podkładasz pod dziecko, ja używam
na poduszkę pod głowę zamiast pościeli bo tak się poci, że się co drugi dzień pierze, nie
miałabym tyle kompletów pościeli);
20)Proszek do prania/płyn ja używam Persila jak wiesz;) ale na początku prałam w
proszku Dzidziuś;
21) Termometr do kąpieli
Do domu:
1) Łóżeczko z materacykiem;
2) Przewijak (kładłam na niego podkłady z Rossmana);
3) Kocyk ja mam chyba z 4-5, przydają się;) na początek miałam 3;
4) Pościel 2 komplety, prześcieradło 2 szt.;
5) Podkład pod pościel Motherhood;
6) Kołdra i poduszka, klin do roku dziecko nie powinno spać na poduszcze tylko na klinie;
7) Rożek;
8) Lampka do kontaktu, żeby dawała delikatne światło w nocy, jak trzeba wstać.
Karmienie:
1) Zestaw startowy Avent mi się nie przydał musieliśmy kupić specjalne butelki
antykolkowe, proponuję mieć ze dwie butelki na początek bo różnie może być. Teraz
bym od razu kupiła antykolkowe nawet jak dziecko by nie miało kolek, bo one lepiej
odprowadzają powietrze i lepiej dla małego brzuszka, fajne ma Tomme Tippe teraz bym je
kupiła, my mamy Dr Browns tez jestem zadowolona;
2) Śliniaki to już raczej na póżniej;
3) Woreczki sterylizujące do butelek Baby Ono;
4) Smoczki uspokajacze Kacper zaakceptował tylko Aventu próbowaliśmy z różnymi jak
miał kolki. Jak się uda i dziecko będzie grzeczne i dużo spało nie dawaj w ogóle. My teraz
nie możemy go oduczyć;
5) Laktator ja kupię Medeli Mini Electric.
Wiele innych rzeczy można kupić-jakieś sterylizatory, podgrzewacze, termoopakowania
itp. ale dopóki nie będziesz widziała takiej potrzeby konkretnie u Was to nie kupuj, szkoda
kasy, zobacz jak będziesz karmić najpierw.
Odzież:
1) Wiadomo-co dostaniesz od Eweliny, na początek super są pajace, kaftaniki, śpiochy
itp.
Inne:
1) Wózek (śpiworek zimowy też się przyda w naszym przypadku);
2) Fotelik samochodowy;
3) Baza do fotelika;
4) Termometr elektroniczny (my mamy termo flash-używali go w szpitalu i nasz pediatra
tez go ma, w internecie za jakieś 200 zł, w aptece był za 450J );
5) Jak się bobo urodzi warto się zaopatrzyć i zrobić dla niego apteczkę domową
(Cebion, wapno, cos przeciwgorączkowego);
Dla mamy:
1) Wkładki ochronne do stanika-najlepsze wg mnie Lovi ale cholernie drogie, używałam
Johnsona w takim różowym pudełku, wzięłam je też do szpitala, dużo mi schodziło bo
miałam dużo pokarmu;
2) Biustonosz do karmienia 2 szt. ( nie kupuj dopasowanych bo porodzie zwiększą Ci
się cycki;) );
3) Majtki poporodowe bawełniane lub siateczkowe miałam 4 szt.;
4) Maść na brodawki Bepanthen, mam też Purelan Medeli do nawilżania;
5) Poduszka do karmienia mam od Hani Motherhood i jest super, zbawienie na
początek;
6) Koszula rozpinana przy dekolcie lub coś w ten deseń 2-3 szt;
7) Podkłady poporodowe Bella -2 opakowania, później podpaski;
0
0