Mamusie wrześniowo-październikowe 2015 część 3

sierpień
31.08 - DoR86 - Redłowo, chłopczyk

wrzesień
04.09 - Aspiryna, Redłowo, płeć nieznana
05.09 - Jenny, Śródmieście, płeć nieznana
12.09 - Sanderka25 Kliniczna płeć nieznana
16.09 - Niulka Zaspa
22.09 - SabciaB Redłowo płeć nieznana
21.09 - Beti, Kliniczna, płeć nieznana
23.09 - mandalka Zaspa płeć nieznana
25.09 - inka Zaspa płeć nieznana
25.09 - ewela Kliniczna prawdopodobnie dziewczynka
25.09 - Agnieszka Szpital Wojewódzki czuje że dziewczynka
28.09 - ABa, chyba Kliniczna, prawdopodobnie chłopczyk

październik

1.10 - Becik27, Kliniczna, płeć nieznana
1.10 - nalesnik86 Kliniczna płeć nieznana
3-7.10 Gumiś płeć nieznana szpital też nie :) dokładny termin będzie znany 23 marca
6.10 emi - Wejherowo płeć nieznana
14.10 - aleksandra29 Wejherowo
16.10 winogrona - płeć nieznana
18.10 - Papaya, Wejherowo
22.10 Lenka, płeć nieznana, pewnie Zaspa
25.10 nika_22, płeć nieznana
27.10 Zoojaa - Wojewódzki płeć nieznana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrześniowo-październikowe 2015 część 3

O dobrze wiedzieć, nie wiedziałam że taki wysyp Alicji, to na bank odpada. Myślałam jeszcze o Kornelii

My jeszcze nie znamy płci. Jak będzie chłopiec to może Krzyś a dla dziewczynki Magda. Ale całkiem możliwe że to się zmieni.
Dziewczyny jak często chodzicie na wizyty do lekarza i czy myślałyście już o szkole rodzenia??? Czytałam że w niektórych miejscach trzeba się wcześniej zapisywać bo potem miejsca nie ma

U nas prawdopodobnie Bartuś;) - Bartosz imię sama wybrała Agatka ale to potwierdzi się 7 maja czy chłopiec będzie tak jak do tej pory ;)

Ja w szpitalu... U nas będzie Michalina 😊

Tylko nie Alicja. Na płacach zabaw i w wózkach same Alicje, maje, Leny, Julie. Tragedia, nie dawaj "modnego" imienia

Inka, my podzieliliśmy się z narzeczonym- ja wybieram dziewczynkę, on chłopca. No i wyszło tak, że ja byłam przekonana do Dorotki, a luby skłanial się ku Sebastianowi. Teraz, kiedy już wiadomo, że będzie na 90% chłopiec, tata zaczyna kombinować- Marek, Mariusz, Karol... ech ;-) musi pomyśleć.

Ja kwas zaczęłam brać długo przed ciąża tylko zastanawiam się do kiedy, bo słyszałam ze do 4 miesiąca albo druga wersja ze cały czas..zapytam przy okazji kolejnej wizyty.witaminy tez biorę od jakiegoś czasu, dodatkowo wspomagam się b6 na mdłości...
Zaliczyłam dziś wizytę u dentysty i o dziwo nic do robienia- a chyba z rok nie byłam, wyczyściłem tylko kamień i jakoś tak lepiej .
Co do omdleń to miałam tak jakiś czas temu jak wiecznie wymiotowałam ale to było związane z tym ze nic nie jadłam...

Dziewczyny a zastanawiałyście się już nad imionami dla dzieci? Jakie macie typy?
U nas raczej będzie dziewczynka, zastanawiam się nad Alicja, Dominika lub Daria ale wszystkie bez przekonania.

Niulka, mi czasami zdarzają się takie "zasłabnięcia", nagły brak tchu, że tylko szukam miejsca gdzieby tu przysiąść, no ale ja mam wadę serca... Dziewczyny mają rację, zbadaj sobie może ten cukier?

Ja muszę kwas foliowy brać przez całą ciążę, przyjmuję 5 mg na receptę, dodatkowo witaminy ciążowe, i od niedawna Pregnę 250 DHA. Moja lekarz też poleciała mi dodatkowo witaminę D3, ale to sobie akurat odpuściłam.

Ja biorę jak już kiedyś pisałam Mama dha premium;) do 12tc brałam kwas foliowy;) Dziś mi się udało kupiłam sobie jeansy ciążowe w lumpku za 32 zł nie chciałam nowych kupować bo to tylko mega wydatek na ,,chwilę,,

Niulka, nie jestem lekarzem, ale może to cukrzyca ciążowa?
To osłabienie i wzmożone pragnienie, to mogą być objawy.

Kobietki, zadzwonił do mnie lekarz prowadzący ciążę, o wszystko dokładnie wypytał, a już wybierałam się na sor. Uspokoił mnie, powiedział żeby zwiększyć tylko dawkowanie d*phaston'u, bo z moimi jelitami niestety nie do końca wiadomo jak lek się wchłania i odpoczywać, a przede wszystkim nie denerwować się. Mówił, że mogę dla własnego spokoju, przyjść do niego szybciej na wizytę. Powiem Wam, że od razu lepiej się poczułam, ale jak tylko coś wzbudzi moje wątpliwości, jadę na Kliniczną, niech robią wszystkie potrzebne badania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem całe życie niskocisnieniowiec :-) ale mnie zawsze tak łapie poza domem. To picie mnie zastanawia. Jakoś na dniach będę robić badania- morfologie i mocz, może to cukier mi tak skacze, jak mojemu tacie - teraz tak skojarzyłam.

Niulka, ja tak nie mam. A mierzysz sobie ciśnienie? Dobrze by było zmierzyć podczas lub zaraz po takiej sytuacji. Może masz za niskie...

Ja też biorę omega med z dha, wit D i kwasem foliowym w składzie. Sam kwas brałam do 12 tc (taki mocniejszy, na receptę, bo nie brałam przed ciążą), później kazała odstawić.
Z tymi witaminami chyba zostanę do końca, spytam na wizycie na początku maja.
Dziewczyny, macie może takie "omdlenia"? To jest okropne. Idę gdzieś i nagle czuję, że tak mi strasznie słabo, że w tej chwili muszę usiąść, bo nie mam siły i momentalnie chce mi się pić. I to tak bardzo mocno. Po kilku minutach przechodzi, ale później czuję się taka ospala. Dziś np siedziałam te kilka minut na schodach bo nie miałam siły dojść do domu. Ani nie wykonuję żadnych prac w tym momencie ani nic, co mogłoby mnie tak zmęczyć, a czuję, że tracę siły i zaraz upadne.

kwas foliowy bierze się chyba do końca ciaży, może źle pamiętam, ale tak mi się kojarzy
ja biorę to co ma kwasy dha w składzie i akurat jest w promocji :P miałam już omega med ale to dwie wielkie kapsuły (jod i żelazo też w składzie), a teraz mam coś w jednej kapsułce z granulkami w środku

Ja biorę Pregna Plus, bo ginekolog zalecil kwas foliowy caly czas brać a endokrynolog jeszcze jod i wit. D3, a ten preparat ma wszystkie te składniki.
Tina85 wiem i gdyby to bylo same wytrzewienie to byłabym spokojniejsza, ale prof.powiedzial, ze jest to nietypowe i obejmuje jeszcze pęcherz moczowy, jelito grube, cienkie.
Dzieki dziewczyny za wsparcie.

Hmmm a mi lekarz kazał odstawic kwas foliowy po 15 tygodniu.. Brałam witaminy i suplementy dla mam, ale kazał to rowniez poki co odstawic. Mowi, ze od tego rodza sie bardzo duze dzieci i nie jest to potrzebne poki moje wyniki krwi sa ok..
Nie chce urodzic drugiego kolosa, wiec wszystko odstawiłam :)
Moj synek mial prawie 4 kg, dzieki czemu porod był trauma na kolejnych 5 lat. Dopiero teraz nabrałam ochoty na rodzenstwo.
Oby Mała byla drobna :D

tina85 ja cały czas biorę kwas foliowy, witaminę D3, DHA, jod i żelazo i moje wyniki krwi się poprawiły, wyższa hemoglobina i hematokryt.
Wszędzie gdzie nie czytam jest napisane żeby przyjmować te witaminy, bo zmniejszają np. ryzyko przedwczesnych urodzeń i tego się trzymam :)

image

kwas foliowy od samego początku ciąży powinno się brać, a nawet jak już się zaczyna starania o dziecko. Ja zaczęłam jak się dowiedziałam o ciąży. D3 też biorę, ale przyznam się szczerze, że czasami zapominam :)

Ewela, musi być dobrze... Spotkałam się z taka wada w rodzinie, teraz dziecko jest już w wieku szkolnym.. Wiem ze każdy przypadek inny ale trzeba wierzyć.
Dziewczyny do kiedy bierze się kwas foliowy?zapomnialam ostatnio spytać na wizycie. Bierzecie dodatkowo witaminę D? Bo mi lekarz od początku zapisał ale często o niej zapominam....

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (39 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...