Mamy Listopadowe 2017

Pora na wątek Mam listopadowych 2017 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wywoływany, łącznie z koloniami na patologii ciąży a i tak musieli go w końcu wyciągnąć, bo wyleźć sam nie chciał;) taki uparty. Drugie mam nadzieję, że samo wyjdzie o czasie bez zbędnych ceregieli.
Ech, wróciłam właśnie z rzeczonym synem starszym od alergologa, bo taką kiepską skórę ma ... i cała kartka zaleceń. No nic trzeba się będzie zastosować. Także wielki powrót do prania w Lovelii szybciej niż planowałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wolę iść do swojego internisty bo do gina mi kompletnie nei po drodze i musiałabym jechać na drugi koniec Gdańska :)
Ja właśnie liczyłam na to, że będziemy już go odstawiać bo jak zmiejszyłam dawkę do 2x1 to było lepiej a tu niestety... i tak się zastanawiam czy większośc moich dolegliwości ciążowych to jednaknei skutki uboczne d*phastonu :(

O rety! to się dzieciaczkowi nie śpieszyło :) a akcja w końcu sama się rozkręciła czy miałaś wywoływany?

Kasiulaa, to super :) Zaświadczenie może wystawić Ci lekarz rodzinny albo internista - albo możesz poprosić swojego lekarza telefonicznie i tylko odebrać przy okazji.
Współczuję z tym d*phastonem - mam nadzieję, że niedługo będziesz mogła odstawić.
U mnie dalej termin na 16.11 ale jakoś mentalnie nastawiam się na 27.11 - pewnie dlatego, że pierwsze dziecko urodziłam z prawie dwutygodniowym poślizgiem.

Cześć :)

Ja w poniedziałek byłam na prenatalnych. Wszystko wyszło super, wszelkie ryzyka mam bardzo bardzo niskie i nawet ewentualny test Pappa-a gdyby wyszedł źle to i tak w połączeniu go z wynikami USG byłabym w minimlanej grupie ryzyka więc odpuściłam sobie jego robienie. Dzidzia robiła tylko psikusy bo się strasznie wierciła :)

Obejrzeliśmy sobie wszystkie narządy, policzyliśmy kości w nóżkach i rączkach, paluszki itd. Widoki były niesamowite - jarałam się jak głupia :D i z tego wszytskiego zapomniałam poprosić o zaświadczenie o ciąży... wiecie może czy taki papierek może mi wystawić inetrnista na podstawie badań / karty ciąży?

No i zgodnie z moimi podejrzeniami a na przekór wszystkim prawdopodobnie będzie chłopak :) nikt mi nie chce wierzyć bo i rodzina i przyjaciele są przekonani że będzie dziewczynka ( nie mam pojęcia skąd mają takie wieści) a tutaj psikus... choć lekarz zaznaczył, że płeć jeszcze do potwierdzenia i może się coś zmienić ale raczej pozostanie chłopiec :) No i wg tego USG i poprzedniego termin porodu przesunął się na 27.11.

Z uwagi na bóle brzucha mam znowu wrócić do d*phastonu 3x1 no i niestety już czuję skutki uboczne :( Mdłości, zmęczenie i złe sampoczucie znowu się nasiliło :(

Cześc Dziewczyny,

Ale spadł nasz wątek :) Cisza nastała. Co tam u Was? jak po badaniu przezierności?

Normy przeziernosci sa inne dla kazdego tc i CRL (im maluch wiekszy tym NT tez jest wyzsze). Na jakiejs stronie angielskiej byly doadnie podane te normy, jak znajde to podam link.

tak, pokazywalam wyniki z usg mojej ginekolożce i ona robiła też usg , no i też jej wyszła przezierność zawyżona ale powiedziała , że jeszcze jest w normie, u mnie Nt było 2,27 (norma do 2,5). na razie muszę czekać...

Mimi, może to dobry pomysł, aby skonsultować to z innym lekarzem. Ja w tej ciąży robię to usg u dwóch lekarzy, dla porównania. Na początku 11 tc mój gin sprawdził tylko ledwo NT, niby było w normie, chociaż w sumie sam powiedział, że to zdecydowanie za wcześnie. Ale kolejna wizyta już wypada w ok 15-16 tc i o dodatkowym usg nie było mowy, mimo, że przyjmuje prywatnie i mogłabym iść do niego wcześniej.
Nie to nie, idę w środę do innej lekarki, końcówka 13 tc, stres jest, mimo wszystko.

Może zrób jeszcze raz USG (na lepszym sprzęcie albo u bardziej doświadczonego lekarza). A jaka wyszła przezierność jeśli można wiedzieć?

cześć dziewczyny!
byłam na badaniach prenatalnych na Klinicznej...no i bardzo zmartwiłam się, bo przezierność karku jest zawyżona, moja ginka powiedziała że nie ma co się martwić, bo jeszcze mieści się w normie i mam czekać na wyniki z Pappa, już się trochę wyluzowałam ale i staram się nie myśleć o badaniach, ale trochę sie jednak martwię...
pozdrowionka :)

Darthfox a chciałabyś ukryć brzuszek totalnie czy może być trochę widoczny?

Jeśli ukryty to chyba najlepsze będą sukienki/bluzki odcinane pod biustem. Myślę że wybór będzie i w sieciowych sklepach i w pozostałych.
Ja sobie kupiłam przy poprzedniej ciąży 2 sukienki raczej dopasowane choć luźne, z kopertowym dekoltem, które potem mogłam nałożyć gdy karmiłam piersia (na imprezy typu wesele, chrzciny). Jedna kupiłam przez internet a druga w TKmaxxie. Te kopertowe są eleganckie choć skromne raczej no i nie maskujące za bardzo.

Dzięki dziewczyny :) W pierwszej ciąży na starcie udało mi się odkupić cały wór ciuchów, więc nawet nie miałam okazji się dobrze porozglądać w sklepach. Niestety wtedy było mi trzeba bardziej zimowych rzeczy, więc teraz większość mi się nie przyda ;) Stacjonarnie w h&m jest dużo mniej :( Ostatnio kupiłam tam sukienkę, ale taką na dzień/ do pracy. Tak czy inaczej będę kombinowała, żeby w tygodniu zajechać do sklepów, o których pisałyście ;)

Widziałam na stronie h&m dużo fajnych sukienek, ale czy coś z tego będzie stacjonarnie w sklepie to niestety nie wiem... Ze sklepu online ostatnio zamówienie dostałam po 5 dniach, więc trochę ryzykownie :) W happymum w Klifie są chyba fajne sukienki.

Darthdox, ja potrzebowałam w ciąży wyjściowej sukienki i kupiłam ja w butiku w ch osowa, jakoś tak mniej więcej w połowie, chyba przy perfumerii. Kurde, ale zabij mnie, nie pamietam nazwy tego sklepu, sukienki, bluzki, ogólnie ciuchy. Kiecka prosta, bawełna pokryta falbankami które sprytnie zakryły brzuszek. Wyglada ładnie zawsze bo właśnie te falbanki są fajne. A bawełna pod spodem to rozciągliwa. Ramiona były w ogóle wiązane. Jutro wracam do domu, mogę sprawdzić metkę i znaleźć w necie żeby pokazać jak to wyglada ;)

Dziewczyny, skoro już zeszło na ubrania ;)
Muszę za tydzień ubrać się wyjściowo, ale brzuch mi w ostatnich dwóch tygodniach wywaliło ;) i nie czułabym się komfortowo w swoich zwykłych sukienkach. Najchętniej kupiłabym sobie coś "rozwojowego", żeby mieć na całą ciążę. Może coś Wam przychodzi do głowy, np. widziałyście gdzieś fajne sukienki? Piszcie, jeśli jesteście w stanie coś podpowiedzieć. :)

Oj, tez muszę zrobić przegląd garderoby. Ale ja mam cały karton ciuchów ciążowych. Muszę tez go przejrzeć, sporo letnich ciuchów które mam to była akurat końcówka ciąży ale raczej wszystko się przyda. Mam tez sporo tzw oversize wiec dam radę. Jedynie problem będzie zima, bo to końcówka będzie a w kurtkę się nie dopnę na bank a kupować ciążowego płaszcza na kilka tygodni się nie opłaca. Jesienny mam chamsko różowy :D

AGD, na legalu możesz sobie wsunąć coś słodkiego:) Też musiałam mojemu śpiochowi dać zastrzyk z cukru, ale to go pobudziło dosłownie na 3 minuty, potem znowu zastygł z rękami u góry.
Kurde, wiecie co, znowu mam katar.. a razem z nim wróciły mi wymioty, no idzie się pochlastać. Ale tak to jest, jak się pracuje wśród samych rodziców dzieci w wieku przedszkolnym, co różne zarazy przynoszą :)
Mi się wydaje, że trochę brzucha ciążowego już mam, aczkolwiek już przed ciążą miałam niezłe przedsięwzięcie ;) także trudno tak jednoznacznie sprawdzić, a mierzyć mi się nie chce. Jakkolwiek teraz jak jest tak ciepło pomykam w sukienkach i spokojnie się mieszczę w te z zeszłych wakacji. I znowu mi się udało polowanie na allegro - fajne ogrodniczki za 4 dyszki dorwałam, nowe :)
Miłego weekendu dziewczyny, ja jutro czatuję na kuriera, który mam nam przywieźć meble ogrodowe.

Kasiula, Kejt - współczuję Wam dolegliwości... U mnie mdłości i kwasowy posmak w ustach już minęły, jupi!!! I teraz chyba nadrabiam to, czego nie zjadłam w pierwszym trymestrze ;). Brzuch już mi wywaliło i to dosłownie z dnia na dzień, w przeciągu tygodnia. Dziś zrobiłam przegląd letniej garderoby i 90% krótkich spodenek się nie dopina... A co dopiero będzie w sierpniu. Właśnie przywdziałam długie, cienkie spodnie, które w poprzedniej ciąży nosiłam już na końcówce - ale wygoda ;D.

A jak u Was z brzuszkiem?

Trzymam kciuki za przyszłotygodniowe prenatalne. Ja kontrolną wizytę mam czwartek u Boćka. Muszę pamiętać, żeby jakoś pobudzić mojego malucha bo ostatnio co usg, to on jest taki niemrawy, że zero przyjemności w oglądaniu ;).

Marynarka - ja też mam pozytywny wynik cytomegalii (ten igG), on świadczy właśnie o starej infekcji - to oznacza, że miałam kiedyś i mam przeciwciała :) W każdym razie na wizycie nie wzbudziło to podejrzeń ani u położnej, która wypełniała moją kartę ciąży, ani u Boćka :)

Vita, kto wie, może urodzisz kilka dni wcześniej i załapiesz się na mamy grudniowe ;)

Inne tematy z forum

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....