Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 9*
Hej Dziewczyny!
Moja Malutka przez ostatnie dwa dni jest bardzo ruchliwa, kopniaki sprzedaje jeden za drugim. Byliśmy wczoraj u lekarza i miałam zrobione badanie poziomu cukru we krwi godzinę po wypiciu 50g glukozy. Okazało się, że mam cukrzycę ciążową (tego obawiałam się najbardziej, ponieważ panicznie boję się kłucia), mój wynik po godzinie to 179 - norma jest do 120. Teraz przez tydzień mam stosować dietę i sprawdzać 6 razy poziom cukru we krwi i 3 razy dziennie w moczu ketony i także glukozę. Jeżeli poziom cukru będzie utrzymywał się w normie, to pozostanę na 6 krotnym badaniu cukru do końca ciąży, jeżeli będzie zbyt duży niestety będę miała włączoną insulinę. Lekarz powiedział, że co 3 pacjentka z wykrytą cukrzycą ciążową wychodzi z insuliną, mam nadzieję, że to nie będę jednak ja. Na razie wyniki są w normie, jem praktycznie tak jak przed tym badaniem, chcę sprawdzić czy będę mogła odżywiać się tak jak do tej pory. Przed badaniem zjadłam swoje standardowe śniadanie - płatki musli, otręby, zarodki pszenne z bananem i jogurtem naturalnym posłodzonym miodem, do tego jeszcze dwa ptasie mleczka i inkę słodzoną... wypiłam glukozę i wynik wyszedł duży, ale sądzę, że to przez te śniadanie. Robiłyście te badanie może na czczo?? Mi pielęgniarka powiedziała, że mam zjeść śniadanie tak jak zawsze...
Oprócz tego miałam zrobione również badanie usg, ale nasze Maleństwo miało między nogami pępowinę i nie było możliwe określenie płci, a liczyliśmy na to... bo ciągle nie możemy w to uwierzyć, że będzie to dziewczynka :) a wyprawkę chciałoby się już pomału kupować.
Lekarz także mi powiedział, że mam zbyt twardy brzuch i że tak nie powinno być, dostałam no-spę forte 3 razy dziennie. Powiedzcie mi czy Wy również łykacie taką duża dawkę?? Jak dla mnie to ten brzuch jest taki ciągle, ale mi nie przeszkadza w żaden sposób ani nie pobolewa, także nie wiem co mam robić.
Paskudka musimy pozytywnie myśleć i wszystko się będzie układało :))
0
0