Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.7

http://forum.trojmiasto.pl/mamy-listopadowo-grudniowe-2014-cz6-t559381,1,160.html

Listopad

Józefina 1.11
xmuchomorkax 2.11
ana_zaba 06.11 chłopiec (Oliwer) / Zaspa
Gagata 8.11 - z przesunięcie ostatnio na 3/11 -chłopiec - Zaspa
Gosia9 8-10.11 syn/Wejherowo
MamaMalejM 10.11
DagaJaga 10.11 synek
fasolek 11.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
ewelkaet 14.11 synek / Redlowo
styczniowka82 15.11/córka
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 14/22.11 córka/zaspa
Dimis 19/22.11 córka/redłowo
emkarc 19.11 syn/kliniczna
ariba20 26.11 zaspa

Grudzień
Takaja_84 (-cytrynowa) 1.12
Chocolate 4.12
mamma(mia) 6.12
dorotek 6.12
Alfikowa 8.12 Synek/swiss
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 10.12 córka/ Redłowo
iwonus.p 14.12/9.12 synek/Wejherowo
Oleczkaa 15.12 córeczka/ Redłowo
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Ewkaa 27.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek
Nina80 30.12 - obecnie 25-28.12 / córeczka/ Kliniczna
Kama 31.12

Proszę Gosia:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.7

Dziewczyny czas zacząć się oszczędzać zwłaszcza te co w ogóle mogą bo u mnie niestety ale nie ma takiej opcji :/
Manie męczy bezsenność spowodowana cholerną zgagą :( Do tego mały ostatnio co raz gorzej śpi, mała kopie a raczej się wyciąga w każdą stronę że tylko jedna pozycja na plecach wchodzi w grę jak idę spać ;)

A z przyjemniejszych rzeczy to kupiłam dzisiaj wózek, po wielu przemyśleniach za i przeciw kupiłam zupełnie co innego niż planowałam (riko nano lub camarelo carera) padło na tako captiva multicor :)
kolor szary z różem a co tam ;)

Hej laski :::)

Oleczka koniecznie skonsultuj z drugim lekarzem. Wg mnie do tych pomiarów troszkę trzeba mieć dystans - po pierwsze nigdy nie są super dokładne, po drugie dużo zależy od sprzętu i doświadczenia lekarza. I bez nerwów - na pewno będzie dobrze;*

Co do wzroku ja przed ciążą miałam -2 - ale teraz też mam wrażenie, że jest jakby troszkę gorzej, ale są to głównie wieczory albo jak trochę więcej się zmęczę.

Ja po wizycie z przepływami. U młodego wszystko dobrze, przypływy ok. No i skubany duży jest - 1874 g.
Tydzień wg OM - 29w2d,wg parametrów USG - 31w6d - więc ponad 2 tygodnie różnicy. Zobaczymy jak w praktyce wyjdzie. A ja mam infekcje i wysokie tętno - więc infekcje leczymy i sprawdzamy tarczycę czy oby ona nie jest winna.

U nas karuzela się sprawdziła, syn lubił, mam z FP Rainforest - jak dla mnie jest boska z szczególnie za odgłosy lasu ją lubiłam ciche nie męczące ;), bratowa miała z tinylove i pożyczała naszą bo jej bratanica wolała, ale nie każde dziecko musi lubić ;)
Kupowałam używaną, a potem można odczepić te zwierzaczki i do maty przypiąć :)

Dzięki dziewczyny! Dzisiaj rozpoczął się 31 tydzień. Zapisałam się do Doeringa juz na poniedziałek. Także mam ogromną nadzieję że wszystko będzie dobrze....
Juditt ja używałam karuzeli, była z muzyczka, kolorowa. Ale raczej nie jest firmowa. Myślę że spełniała swoją rolę.

Kupiłam krople i jest lepiej, na wizycie wspomnę o tym.

Kupujecie jakieś karuzele do łóżeczka? są przydatne czy tylko wyglądają? z tego co czytałam to najlepsze sa firmy tiny love.

Hej :)

Ja byłam zmieniać okulary(w zasadzie chciałam inne oprawki) jakieś miesiąc temu, Pani zbadała wzrok....wyszło gorzej niż te okulary które noszę o jakies 0,25- 0,5, ale powiedziała, że w ciązy czesto kobiety maja problem z łapaniem ostrości, że wzrok może wydawać się gorszy, więc nie zdecydowałam się na grubsze szkła.

Jej...ja nocy potrafię biec do toalety 3-4 razy;/.

Oleczka, skonsultuj jeszcze u innego specjalisty wagę maluszka. a w którym tygodniu jesteś?
Mi po wczorajszej wizycie lekarz pwiedzieła, że będzie drobna dziewczynka, bo mała waży 1550 gram, ale nie powinnam się niczym przejmować, bo w ostatnich dwóch miesiącach maluch może na miesiąc przytyć 1 kg :).
Nie zamartwiaj się i trzymam kciuki, że będzie dobrze.

Dzień dobry z rana;-)
Oleczka koniecznie idź na wizytę kontrolną do drugiego lekarza, rozbieżności wagowe przy pomiarach mogą naprawdę się różnic sporo przy badaniach przez inne osoby. Wszystko zależy od dokładności aparatury i ruchu reki. Nie stresuj się dopóki tego nie potwierdzisz,bo maluszek wszystko czuje.

Juditt zgłoś się do okulisty, może cos być na rzeczy. Lepiej sprawdzić.

U nas dzis noc lekko dziwna. Obudzilam sie jak zwykle do toalety, a jak wrocilam to czulam mocny bol w podbrzuszu, ale potrwal tak z 10 min i przeszło. Nie pojawiło się już więcej i nie ma żadnych innych objawów, a mały sobie kopie, wiec nie panikuje, ale jeśli się powtórzy to pewnie znów wizyta u lekarza..
A tymczasem mam dziś w planach połknąć książkę ;-) zaraz się za nią zabieram;-)

Hej,
Juditt ja kupiła jakieś krople do oczu nawilżające a jeżeli to by nie pomogło to okulista...
My po wizycie.... Ech niby przepływ ok ale coreczka bardzo malutka i podejrzenie hipotrofii.wazy dopiero 1200. Za 2 tyg wizyta. Jeżeli sporo nie urośnie to szpital... Mam mega dola... I martwię się. Chce iść jeszcze na konsultacje do Doeringa.

Dziewczyny ja od jakiś dwóch tygodni mam problemy ze wzrokiem, rano jak się obudzę to muszę z 10 minut pomrugać, poszorować bo obraz mam rozmazany do tego już ok. 17 oczy bolą swędzą i jest mgła. Byłam u okulisty w maju i wszystko było ok, a teraz myślę czy to zwykłe zmęczenie czy coś poważniejszego.

ja już po badaniu na 100 % dziewczynka. mała waży 1550 gram :).

Hehe...pisałyście tak o tych workach próżniowych, że zdecydowałam się na ich zakup :).

Jun, teraz zacznie Ci juz maluszek przybierać na wadze;-) u nas w 31 tygodniu było 1800;-)

Ojej, ale duże Wasze dzieciaczki :) my jesteśmy daleko przed 2 kilogramami

Iwonus zgadzam się ze powinniśmy tez robić po ciąży badania, przynajmniej przez jakiś czas regularnie, żeby wiedzieć czy nic się nie dzieje, bo tak ładnie jest z profilaktyka w ciąży, non stop trzeba dac się kuc, a potem się o tym zapomina...

U mnie po wczorajszym badaniu ok 2300, wiec juz ładnie;-) rośnie mały smok i wyjątkowo przełamał sie i kopal na wszystkich badaniach;-) a najbardziej skopal sprzęt do ktg;-)

Ja po wizycie u prywatnego. Szyjka krótka, uważać, odpoczywać i oszczędzać się... Mala waży 2070 :)

tyle, że ja problem zgłaszałam lekarzowi, ale on skomentował "będzie pani karmić piersią to schudnie"
zignorował totalnie:(

to teraz też współczuje - bo tak zupełnie na przekór u ciebie;/
Po ciąży prawie wszystko od razu spadło, a karmienie które teoretycznie powinno cię "odchudzić" zrobiło odwrotnie.

Dlatego tez uważam że po ciąży powinno się sprawdzić czy hormony się ustabilizowały - bo tak jak przed ciążą większość z nas kontroluje je, regularnie bada tak po już koncentruje się na maluszku i o sobie troszkę zapominamy niestety.

Iwonuś, nie zazdrość:P ja mam pokaźna wagę i tak ponoć właśnie jest, że kobiety otyłe w ciąży wcale nie tyją:)
ja się bardzo cieszę że nie tyję, bo przed pierwszą ciążą byłam szczupła, w ciąży przytyłam 15kg, z czego 10 spadło po porodzie ale niestety podczas roku karmienia piersią przytyłam 30!! i dopiero wtedy wyszło, że mam niedoczynność tarczycy, która zrobiła się po porodzie..

Inka zazdroszczę wagi...:)!

Co do ruchów - mój maluszek też już bardziej się przeciąga. Chociaż czasem jak go natchnie to przyłoży (szczególnie jak leżę/po słodkim) ;D
I brzuch tak fajnie faluje ;D a jutro kolejne podglądanie w brzuszku;)))

Mój maluszek teraz też mnie się rusza, raczej się przeciąga:) nie ma już takich niespodziewanych kopniaków:)

Ja zaczynam pomału myśleć o kupowaniu wyprawki, ale u mnie nim się zbiorę to potrwa:)
Mam zarezerwowany laktator, medela swing:) Używany od jednej z forumki:) Przy córce miałam medela mini i super się sprawdził:)
co do wagi to hmmm, jeszcze nie osiągnęłam tej, sprzed ciąży:P mam póki co -2 kg jeszcze:) ale pewnie niedługo przegonię:( bo odkąd miałam badanie obciążenia glukozą i wyszło ok to słodyczy sobie nie żałuję;(

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??