Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.7

http://forum.trojmiasto.pl/mamy-listopadowo-grudniowe-2014-cz6-t559381,1,160.html

Listopad

Józefina 1.11
xmuchomorkax 2.11
ana_zaba 06.11 chłopiec (Oliwer) / Zaspa
Gagata 8.11 - z przesunięcie ostatnio na 3/11 -chłopiec - Zaspa
Gosia9 8-10.11 syn/Wejherowo
MamaMalejM 10.11
DagaJaga 10.11 synek
fasolek 11.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
ewelkaet 14.11 synek / Redlowo
styczniowka82 15.11/córka
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 14/22.11 córka/zaspa
Dimis 19/22.11 córka/redłowo
emkarc 19.11 syn/kliniczna
ariba20 26.11 zaspa

Grudzień
Takaja_84 (-cytrynowa) 1.12
Chocolate 4.12
mamma(mia) 6.12
dorotek 6.12
Alfikowa 8.12 Synek/swiss
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 10.12 córka/ Redłowo
iwonus.p 14.12/9.12 synek/Wejherowo
Oleczkaa 15.12 córeczka/ Redłowo
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Ewkaa 27.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek
Nina80 30.12 - obecnie 25-28.12 / córeczka/ Kliniczna
Kama 31.12

Proszę Gosia:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.7

Moja mała jest już odwrócona głową do dołu, brzuch mam już ogromny i męczę się szybko, ale na szczęście już niewiele zostało.
Torba oczywiście nie spakowana, ale postaram się to zrobić do końca tygodnia.

Moja malutka już od dawna główką w dół. A wymaz to najlepiej tak właśnie koło 34 tc zrobić bo na wynik czeka się tydzień a jak wyjdzie pozytywny to trzeba wziąć antybiotyk i ponownie zrobić wymaz, więc kolejny na wynik i to wszystko należy zrobić aby zdążyć przed porodem :)

A jak wasze samopoczucie?

U nas co raz ciężej od wczoraj mam straszne bóle podbrzusza, najgorzej kiedy siedzę i mam wstać, jak już rozchodzę to jest w miarę dobrze a tak to masakra. Nie wiem jak jeszcze wytrzymam te 6 tyg ;)

Muszę się jeszcze zabrać za spakowanie torby a tak mi się nie chce.

Do tego wszystkiego mój najmłodszy dostał jakiś bunt chyba przyspieszony ,,bunt trzylatka" i są chwile że mam tak wszystkiego dosyć :/ Boję się że mu to tak szybko nie przejdzie i będziemy mieli niezła jazdę jak się mała urodzi :/

Dziewczyny, a Wasze Kropki są już odwrócone głową w dół??? I kiedy trzeba zrobić wymaz na paciorkowca??

Dimis i jak wizyta?
Ja nie mogę się zebrać do spakowania torby;-) ale juz wszystko jest i czeka na wrzucenie tylko ;-)
Jutro idę do giną i cały czas się Zastanawiam czy brać juz zwolnienie czy jeszcze poczekać kolejne 2-3 tygodnie... Nic się nie dzieje, wyniki ok, zobaczymy co jutro powie gin, ale przeraża mnie możliwość siedzenia w domu samej...
Mały dziś miał dzień kręcenia się i kopania, cały brzuch mi skakał;-) fajnie to juz wygląda;-)

Witajcie :)
dopiero wkraczam w ten świat i głowa mi rośnie każdego dnia (brzuch też) :) od tych wszystkich informacji. O rany, jestem na początku, a tego jest tyyyle.

Na początek idę posłuchać mądrych i zapisałam się na spotkanie lady mama
mam nadzieję,że czegoś soe dowiem ciekawego :).

Widzuałam tez u nich na stronie ze mają płyty z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży, ale gin mi powiedział, że to bardzo wskazane, ale po pierwszym trymestrze, więc jeszcze troche. Potem spróbuje tych płyt fit lady mama. Słyszałyście coś o nich?

Hej w nowym wątku :)
Zabrałam się za segregacje ciuchów do prania, teraz tylko muszę wyprać, poprasować i poukładać ;)
Kupiliśmy już fotelik, w końcu udało nam się znaleźć taki pasujący do naszego auta
I mam wszystko już - pokupowałam higieniczne rzeczy na promocji w rossmanie bo o końca września -10% plus 8% procent z karty rossne i się ładny rabacik zrobił :)
Jeszcze tylko spakować torbę po prasowaniu i może mała do nas zawitać :)
a i jeszcze dla tych co pakują niedrapki - dużo lepiej u nas spisały się skarpetki ;) więc weźcie sobie na zapas dwie pary jakby wam maluch niedrapki ściągał - skarpetki będzie mu trudniej ;)
A jutro wizyta, ciekawe co tam córci słychać

Dzięki;-)

Ona + jakis numer:-) Pisala na jednej z czesci naszego watku o swoim komisie...musialabys poszukac. Wydaje mi sie, ze szybciej bedzie jak napiszesz do niej na FB. Komis nazywa sie Bobocentrum.

Ewkaa a pamiętasz jej nick?

Dziewczyna prowadzaca komis na Wiczlinie zaglada tu niezbyt czesto. Ale komis polecam z calego serca!

Witam, w nowym wątku;-)
Wiolka trzymaj się i bardzo dobrej myśli. Koniecznie skonsultuj się z drugim lekarzem.

Dziewczyny, która z Was prowadziła komis w Wiczlinie?

Szczerze mówiąc to nie pamiętam jak było u Preisa.
Teraz w zeszłym tyg robiliśmy USG i podane wymiary miedniczki:

18,8x9,1 x AP 9,3 mm

nie orientuje się w tych wymiarach....

Jesteśmy pod opieką nefrologa, powiedział, że narazie nasz przypadek wygląda na NIEzabiegowy. Liczę, że tak zostanie...

jednak musimy robić co 2 tyg badanie moczu, podaję też małemu FURGINĘ profilaktycznie-mamy podejrzenie refluksu moczowego.
Musimy też wykonać badanie CUM.

Poza tym przypilnuj w szpitalu, żeby wykonali synkowi badanie moczu.
Nam nie zrobili, a powinni. Robili tylko USG brzuszka.

MAJA NIE moge wyslac do Ciebie wiadomosci.Jakie poszerzenie mial twoj synek jak byłaś u praisa? MOJ ma 15mm na jednej i 20mm na drugiej dzwoniłam do lodzi do nefrologa i powiedział ze to juz poważne

wiolka mój synek ma 2 miesiące i też poszerzenie UKM ( w lewej nerce).
też byłam w Preisa na konsultacji.

Nic to nie dało (tzn. potwierdził tylko diagnozę i zasugerował poród na Klinicznej).

Żaden lekarz nie stwierdził 9byłam u 3), że trzeba ciążę zakończyć szybciej. Dziwne podejście...

To jest dość częsta wada u dzieci. Czasem wraca wszystko do normy po porodzie, czasem później.
Operacje wykonuje się w skrajnych przypdkach także głowa do góry.

W razie czego pisz na maila maja571@wp.pl - jestem teraz w temacie;)

Pozdrawiam

Wiolka, dobrze, ze idziesz jeszcze na konsultacje do preisa. Na pewno z synkiem będzie wszystko dobrze. Najważniejsze jest aby w porę podjąć odpowiednie działa.
Ja żałuję, że nie miałam w szpitalu laktatora. Ale tak jak dziewczyny piszą jest łatwo dostępny i można go kupić od reki jakby co...

Co do imion to u na będzie Laura albo Alicja.
A co do wyprawki to zależy też od szpitala troszkę. Rodziłam w Redłowie i dla dziecka potrzebowałam:
ubranka, krem do pupy, pieluchy, chusteczki, oktanisept do pępka (ja miałam jeszcze gaziki ze spirytusem), sól fizjologiczną (ale dają też w szpitalu), pieluchy tetrowe, smoczek (na wszelki wypadek), patyczki do uszu ale używane do pępka, rożek, cienki kocyk. Inne rzeczy zawsze mąz może dowieźć (np: butelkę, laktator, ciuszki) i chyba wsio....
Dla mnie: kosmetyki, butelka z dziubkiem i tantum rosa do podmywania się, piżamy, reczniki, ręczniki kuchenne do osuszania krocza, majtki siateczkowe, podpaski i podkłady nie przydały sie bo tam dostępna jest lignina, klapki, woda, jakieś jedzonko, szlafrok....chyba również to już wszysko....
image
image

Co do laktatora ja dostanę od bratowej - ale gdybym nie dostała to chyba poczekałabym z zakupem - jeśli będziesz potrzebowała "na gwałt" to M. ci podjedzie np.do Akpolu i od ręki kupi. Chyba nie ma sensu w taki wydatek łądować się wcześniej.

A laktator kupować szybciej czy czekać czy będzie potrzebny? w sumie z dostępnością nie ma problemu..

Hej :)

ja też mam kupowanie wyprawki kosmetycznej za sobą i tu mogę polecić blizejciebie.pl

Juditt co do listy ja mogę ci wpisać swoją (zaczerpniętą od położnej i koleżanki):
- Płyn do mycia ciała i włosów;
- Wkładki laktacyjne;
- Jednorazowe majtki poporodowe;
- Podkłady poporodowe;
- Oliwka pielęgnacyjna;
- Podkłady do przewijania;
- Aspirator do nosa Frida;
- Pieluszki;
- mokre chusteczki;
- Krem na odparzenia;
-Gaziki ze spirytusem/ bądź jałowe do przemywania pępka;
-szczotka z miękkim włosiem;
- cążki/ nożyczki do paznokci.

Co do marek w/w produktów- tu każda mama z którą rozmawiam ma swoje typy;) ja kierowałam się opinią osoby do której mam największe zaufanie plus opinią z bloga http://www.srokao.pl/ no i własną intuicją;p

dzidzia:
1. Chusteczki do pielęgnacji niemowląt
2. Pieluchy typu Pampers
3. Pieluchy tetrowe 3 szt.
5. Smoczek tak na wszelki wypadek
6. Butelka do karmienia
7. Rożek
8. Ubranka:
- rękawiczki niedrapki 2 pary
- czapeczki 2 szt.
- pajacyki 4 szt. ( moim zdaniem najlepiej się sprawdzają w szpitalu bo szybko można je zdjąć)
- skarpetki 2 pary
- body z długim rękawem najlepiej zapinane tak jak pajacyk ( czyli całe rozpinane nie wkładane przez głowę) i do tego półśpiochy- 2 zestawy
Ubranko na wyjście weź ze sobą albo przygotuj w domu do zabrania w dniu wyjścia

lista do szpitala mama:
1. Podpaski
2. Wkładki laktacyjne 1 opk.
3. Majtki jednorazowe 4szt.- można je kupić w aptece
4. Zwykle majtki
5. Kapcie- najlepiej takie w których można wejść pod prysznic
6. Koszule nocne do karmienia 2 szt.
7. Staniki do karmienia 2 szt.
8. Szlafrok
9. Skarpetki
10. Woda mineralna niegazowana- przy karmieniu piersią trzeba dużo pić
11. Kosmetyki do pielęgnacji ciała typu: szampon do umycia głowy i mydło, krem do ciała najlepiej kupić w Rossmann takie małe opakowania
12. Pasta do zębów i szczoteczka
13. Szczotka do włosów
14. Ręcznik 2 szt.
15. Aparat fotograficzny
16. Komórka + ładowarka
17. Maść do pielęgnacji obolałych sutków

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...