Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 10

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Martka - 11.03/ ?
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 10

Miałam dziś wizytę. Mały waży już 2115g (32 tydz) i cały czas jest w tych górnych granicach na takim wykresie, co na aparacie usg widać. Z pomiarów wygląda na starszego o 1,5 tygodnia niż w rzeczywistości. I całe usg miał czkawkę, i odkryliśmy że jak się tak mocno wypnie, to pupą :) Z szyjką nic się nie dzieje.

Miałam prawie nieprzespaną noc, bo akurat wczoraj był u nas listonosz i doniósł nam żeby uważać, bo na naszej ulicy grasuje złodziej, włamują sie do domów. No i zaraz po jego przyjściu odkryłam w naszym małym ogródku ślady butów o dużym rozmiarze- nie mojego męża.Może to tylko jakiś przypadek, a może nie. No i potem każdy dźwięk w nocy, wiadomo. Padnięta jestem. Nawet mój kot jakiś taki niespokojny.

AsiaDK, my przenieśliśmy łóżeczko małej do drugiego pokoju jak miała 1,5 roku, w krótkim czasie kupiliśmy większe łóżeczko dla niej i w sumie to może zasypiała z początku trochę dłużej ale ogólnie to bez problemu się obyło, a mała po kąpaniu chętnie sama leci do swojego pokoju i swojego łóżeczka z kotkiem:)

Ja mam jedno opakowanie 1 - 43 szt. pampers i jedno 2 - 78 szt. dada. W razie czego zlecę zakup. Nie chciałam za dużo 1 kupować, bo nie wiadomo jakie dziecko duże się urodzi i w związku z tym ile ich się zużyje.

Ja czekam do poniedziałku, jak nic się nie ruszy to we wtorek chyba się zgłoszę na patologię do Redłowa.
Czy jak będę leżeć na oddziale to się równa zwolnieniu dla pracodawcy czy muszą mi w szpitalu wystawić L4? (chodzi mi o pobyt na patologii przed porodem).

mamaalanka ale ja nie mam wszystkich chusteczek jednaj firmy:)

mam pytanie do mamusiek - mamy osobny pokoik dla małej, ale łóżeczko stoi u nas w sypialni. pierwsze pytanie - chce aby mąż przeniósł mi jeszcze komode koło łóżeczka, żeby mieć wszystko pod ręką, a nie biegać do innego pokoju, mój mąż stwierdził że nie pasuje ...., a mi nie chodzi o wygląd tylko o wygode, czy odpuścić i samo łożeczko w naszej sypialni wystarczy czy lepiej mieć wszystko pod ręką ....
drugie pytanie: w jakim wieku można przenieść łożeczko, aby dziecko spało samo w pokoju?

Yoasia ja ostanio również chodze i cały czas sprzątam, na mycie okień i przesadzenie kwiatków jeszccze się nie odważyłam, ale już myślę o tym intensywnie, może wytrzymam do 18tego :)

ja mam jedną paczkę pampków new born (105szt?) a jeśli o reszte chodzi to powiedziałam, ze zamiast (zbędnych) prezentów niech będa pieluszki np ;) ale to wyjedzie w praniu jaki rozmiar.

Dziewczyny mam dziś jakiś dziwny przyplyw energii(wczoraj do 15 nie ruszyłam się z łóżka bo miałam taki zjazd psychiczny...). Umyłam okna, przesadziłam kwiatki, zrobiłam obiad, sprzątnęłam łazienkę i kurze w całym mieszkaniu i marzy mi się jeszcze wymycie żyrandoli... Mam nadzieję, że to nie przyspieszy porodu, ale miałam już dość tego marazmu i "oszczędzania się" byleby tylko wytrzymać do 18...

Rona tylko zeby sie nie okazalo,ze dziecko ma uczulenie na te chusteczki:)
Martka a na klinicznej nacieli cie?

Szuwarkowa - a ile u Ciebie czasu minęło od pierwszego porodu CC?

My właśnie kończymy 1 paczkę Pampersów Premium Care (78szt) i mam jeszcze 2 paczki po 43 szt, rozm. 2 na razie za duży, bo kikut jeszcze nie odpadł.

Widzialam że gdzieś po drodze była dyskusja nt. nacinania na Zaspie, mnie nie nacięla mimo że mówiłam żeby to zrobiła :PP (juz miałam ciut dość i chciałam żeby szybciej sie skonczyło :P ), koleżanki z sali też nie nacięła, a też mówiła żeby naciąć :P

Co do oksytocyny po poprzednim porodzie przez CC, to mi przy drugim porodzie podali, bo akcja się zatrzymała a chciałam urodzić SN ale lekarz powiedział, że jak po godzinie nie będzie postępu to będą robić cięcie, na szczęście postep był :)) tym razem też oksytocyna 'uratowała' nas, bo akcja mi się zatrzymywała - w sumie to juz mieli przygotowane wszystko dla mnie na 'finał' i potem zabierali do sali obok, bo tam poszło ekspresem takim, że nikt się nie spodziewał :P :)

Ja mam paczkę 1 happy i 2 paczki pampersów 2 80szt jak 1 będzie za mało to się dokupi:)
Za to chusteczek nawilżonych mam 19 opakowań:)zawsze w jakiś supermarketach była promocja i tak mi się nazbierało:)

ja mam jedno opakowanie 1 i dwa op 2 .... jeśli bedzie potrzebne wiecej tych mniejszych to będzie zadanie dla męża .....

2w1, czy idziecie w najbliższy czwartek na bezpłatne warsztaty dla kobiet w ciąży organizowane w ramach Kampanii Bezpieczny Maluch?

7.03.2013, hotel Scandic Gdańsk, godz. 17.00

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=421108457977228&set=oa.113387992180357&type=1&theater

ja mam 2 op te mniejsze po 43szt.

z planowana cc to zależy od szpitala bo np w wojewódzkim powiedzieli mojej koleżance że ma przyjechać ze skórczami, no chyba że będzie po terminie tydzień to ma się zgłaszać na ktg

Ja mam 3 po 43szt ale mam już też jedno duże (chyba 108szt) opakowanie "2"

Ja mam jedno duże, 74szt. Położna radziła nie szaleć z zapasem pieluch new born:)

Dziewczyny ile macie opakowan pampersow new born?

oj to nic jeszcze nie wiadomo, jak zawsze w naszym cudownym kraju :)

Mamaalanka no właśnie podobno nie, bo cesarkę umawia się przed terminem a mam na 13.03 a z OM wychodzi na 10.03...

ale oczywiście jeszcze popytam w szpitalu jak się pójdę umawiać..:)

Tu macie informacje o procesie legislacyjnym:
http://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-aktow-prawnych/projekty-ustaw/prawo-pracy/ustawa-o-zmianie-ustawy---kodeks-pracy-oraz-ustawy-o-swiadczeniach---pienieznych-z-ubezpieczenia-spolecznego-w-razie-choroby-i---macierzynstwa-projekt-z-dnia-8-listopada-2012-r/

Na razie projekt był na etapie konsultacji społecznych.
Mnie na pewno nie obejmie, ale trzymam kciuki, żeby wprowadzili od września tak by was objęło. Np. nowy program dopłat (zamiast rns) miał wejść w lipcu, a teraz już zapowiedzieli, że wejdzie od stycznia albo wcale.

Inne tematy z forum

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...