Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

Dziewczyny czy w salach o podwyzszonym standarcie na klinicznej lazienka jest w srodku,czy na korytarzu?

lepiej dmuchać na zimne...
wolę takiego lekarza przesadzającego (też mam teraz taką wydaje mi się) niż olewającego... wcześniej do innego chodziłam i na porodówce się okazało, że Ola prawie wód nie miała, urodziła się sina... bo mi ostatnie USG zrobił połówkowe, a potem stwierdził, że nie ma takiej potrzeby! wymacał brzuch i stwierdził, że nie jest duża i nie będzie potrzeby robienia cc :/ NC
a teraz z powodu małej ilości wód i zbyt małego dziecka trafiłam na patologię...

A ja myślałam,że mój lekarz przesadza!Ale teraz rzeczywiście wezmę się za siebie!

no ja też staram się uważać bo jeszcze zastrzyków nie odstawiłam, ale z młodą chodzę na ok 1-1,5h spacer, ale nie wszystko robię, po wczorajszym grillu mam dość i do tego jeszcze ciężka noc

Rona u mnie identycznie się zaczęło w 33 tygodniu. Lezałam w szpitalu, więc odpoczywaj więcej - koniecznie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to lepiej przystopuj...
ja nie chodzę (tyle co muszę do auta, żeby podjechać do lekarza), nie odkurzam, nie myję podłóg, nie prasuję, mycie okien nawet przez myśl mi nie przeszło, bo podnoszenie rąk do góry jest niebezpieczne samo w sobie- grozi odklejeniem się łożyska
przez tydzień jak mi się ta szyjka skróciła leżałam plackiem i wstawałam tylko do WC, do lodówki i włączyć parowar (obierałam ziemniaki i warzywa na kanapie napółleżąco, kroił i mięso przygotowywał mi mąż), po tygodniu już sobie na siedząco to robiłam i wstawiałam pranie przy okazji korzystania z toalety- wieszać też nie muszę, przerzucam z pralki do suszarki bębnowej
moje najdłuższe stanie w ciągu dnia w sumie do tej pory to pod prysznicem, bo wanny nie posiadam

AsiaczeK teraz mam 34 a pierwsze skurcze w 33 tygodniu.Codziennie spaceruje minimum pół godziny,robię zakupy,gotuje,piorę -standardowo to co kobieta w domu robi łącznie z pastowaniem podłóg i myciem okien,ale wszystko robię wolniej w ciąży i zawsze w trakcie większego sprzątania robię chwile przerwy.Ale nie leże,cały dzień na nogach,lub siedzę.Idę się położyć,bo trochę mnie lekarz przestraszył:(

Rona a który masz tydz?
ja miałam skurcze od 27 czy 29 tyg i faktycznie szyjka mi się od tego skróciła bardzo, ale dostałam fenoterol i jeszcze się trzymam a to już połowa 39 tyg :) ale też dużo leżałam, od dwóch miesięcy nie wychodzę z domu na jakieś spacery, tylko tyle co do auta... no i w domu też niewiele robię
w drugiej ciąży miałam to samo i brałam nospę i luteinę i też dotrzymałam do 40 tyg :) najważniejsze to nie chodzić no i lepiej leżeć niż siedzieć, żeby nie napierać na tą szyjkę

Gratulacje Mara Jade!! :))
Jeszcze tylko 8 dni i możecie się rozpakowywać hurtowo dziewczyny :))

Ja w piątek miałam taki dzień że nic tylko uciekać gdzie pieprz rośnie :P :( Mały cały dzień na cycu wisiał :(, starszy miał biegunkę i odparzył sobie tyłek, więc ryczał ciągle o byle co, najstarszy wstał przed 6, a mąż ciągle przeziębiony więc też wkurzony, że cokolwiek trzeba zrobić :(( grr
Dziś trochę spokoju bo jestem tylko z Kubusiem, ale też co chwila sie budzi :PP

Mara_Jade gratulacje:)Śliczne imię wybraliście Waszej córeczce:)
Ja wczoraj byłam na wizycie,szyjkę mam długą,zamkniętą nic nie wskazuje na to aby Mała chciała wyjść przed czasem.Na USG jak zawsze pokazała tylko pupę:)Ciekawe czy się nie okaże,że jej coś wyrosło między nóżkami,bo taka wstydliwa jest,że dwa razy tylko nóżki rozłożyła i to dosłownie na chwile,ja już zaczynam się zastanawiać czy nie będę miała niespodzianki na porodówce:P
Lekarz pobrał mi tą cytologie,plamie prze to ale ostrzegał ze dwa dni mogę plamić.
Na moją opuchliznę rady niema-kazał mi więcej pić i odpoczywać,bo ja w dzień rzadko kiedy leże,wiec powiedział ze mam leżeć z nogami do góry.
Jedno mnie tylko zaniepokoiło,w tym tygodniu pierwszy raz dopadły mnie skurcze,krótkie i słabe,powtórzyło się to łącznie 3 razy,myślałam ze na tym etapie ciąży to normalne,ale lekarz twierdzi,że to zbyt wcześnie na skurcze przepowiadające i że przez to szyjka może się skracać i grozi przedwczesny poród.Rozmawiam z koleżanką i Ona mówiła,że te skurcze już od 7 miesiąca miała-tylko,że Ona urodziła w 36tygodniu,więc może coś w tym jest,że za szybko te skurcze mam?A Wy od kiedy zaczęłyście odczuwać skurcze?
Ogólnie stanęło na tym,że jak się powtórzą skurcze to mam nospe zacząć brać,odpoczywać więcej i możliwe,że te skurcze wystąpiły na tle nerwowym bo ostatnio miałam troszkę zmartwień.

aha :) to pewnie na Twoje miejsce wskoczyłam hehe :P bo w pon był straszny tłok na patologii i ponoć dziewczyny od 8 do 15 czekały na miejsce :) w 217 byłam a Ty? :)

To ja od poniedziałku od 17 byłam na porodówce, ;) a potem na położnictwie, więc się minęłyśmy.

Mara Jade byłam od poniedziałku od 17 do czwartku do 14 :)
ja już się czuję strasznie, gdyby nie ten głupi 18 to już bym wieeele zrobiła, żeby urodzić jak najszybciej :) ciężko mi wstać z łóżka, stękam przy tym jak słonica :D za każdym razem jak wstaję do łazienki mąż się pyta czy już rodzę, że tak wzdycham :D

wcześniej dziewczyny czytałam jedynie jakie macie problemy ze spaniem, dopadło i mnie! o ile przez kilka dni podbudka o 4 rano, nie dawała mi się we znaki, ponieważ nadrabiałąm zasypiając o 21, tak dzisiaj od 1wszej w nocy się męczyłam .... podniosło mi się trochę ciśnienie, ale póki co nie przekracza górnej normy, no mam nadzieje że do poniedziałku ---> hehe do przyszłego poniedziałku dam radę ....
chylę natomiast czoła mamuśką, że dajecie radę z waszymi żywiołowymi dzieciaczkami i wszelkimi dolegliwościami ciążowymi, ja dziś wymiękam ...

Dzięki za gratulacje. :)
Co do obłożenia w Redłowie, to się często zmienia. Jak przyjechałam do szpitala to mnie ostatnią przyjęli na patologię, a trzy dziewczyny odesłali. Rotacja bardzo duża. Tego dnia mieli też urwanie głowy na porodówce, a już kilka dni później (jak wychodziłyśmy do domu) były całe wolne sale na położnictwie.
Zauważyłam też, że robią dużo CC, zarówno z patologii, jak i z zewnątrz. Na poporodowej leżałam z dziewczyną, która miała wskazania neurologiczne do CC i odmówili jej w Wejherowie, a tu nie robili żadnego problemu, więc z tym parciem na poród naturalny w Redłowie to chyba nie do końca prawda.
Asiaczek, a kiedy dokładnie byłaś na patologii?

Witam,melduje sie w dwu paku po dlugim czasie:)
W piątek bylam u lekarza i maly ma 3040g wiec nie jest tak źle olbrzymek chyba z niego nie bedzie:P hehe ,na ktg pojawily sie pojedyncze skurcze ale po za tym wszystko pozamykane jeszcze, choc lekarz powiedzial ze nigdy nie wiadomo kiedy zacznie sie porod ,oby tylko nie w tym tyg:D
Ogólnie czuję sie dobrze ,skurcze jak sie pojawiaja to sa dosyc bolesne ale trwaja doslownie chwilke i jest ok:)
Ale bardzo sie męczę szybko i zaczynam sie powoli obawiac porodu bo jak bede rodzic w tyg to bede sama bez meza i zapewne bedzie wieksza panika,bo co z córką ,jak dojechac i wogole...

Melduje się 2 w 1..
Rozwolnienie nadal mnie męczy (już od środy).. Cukry przez to poranne mam na poziomie 67-69 :o
Całą noc miałam skurcze, ale nieregularne..
Naszła mnie myśl, żeby podjechać na ktg do Redłowa, ale obawiam się, że mnie zostawią, a nie chciałabym leżeć i czekać na regularność skurczy w szpitalnym łóżku..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zuzia też jakoś tak przestała spać w dzień, bo po drzemce miała do wieczora wyjca (z resztą Ola to samo)
a teraz jak poszła do przedszkola i się zdrzemnęła na leżakowaniu to do północy dawała czadu... więc ją teraz na czas spania przenoszą do grupy zerówkowej i się edukuje ze starszakami :D

u nas jak zaśnie nawet na pół godz w dzień to potem do 22 się bujamy... dla mnie to stanowczo za długi dzień :) a tak śpi od 18.30-19.30 do ok 8 :)

AsiaczeK - moja Julka jest starsza od Twojej młodszej o 2 miechy i jakby nie pospała w dzień 2 - 2,5 godziny to dopiero wieczorem byłaby rzeźnia... albo zbierałabym ją o 17 z dywanu, a tak o 19.30 kąpiel i o 20 słodko śpi do 6.30 rano

Inne tematy z forum

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??