Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 12

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 12

Mi na szczęście nic nie jest po witaminach. Na początku ciąży brałam sam kwas foliowy i po tym to się nie zbyt dobrze czułam więc przestawiłam się na Centrum. Mi lekarz natomiast nie pozwolił brać DHA bo stwierdził, że organizm sam musi wytwarzać.

a ja jakoś wg witamin nie mogę bo jest mi od razu niedobrze, kilka różnych próbowałam i nie mogę. Lekarz stwierdził że do puki mam dobre wyniki to mam się nie przejmować.

Ja biorę Centrum Materna bez DHA, bo po wszystkich, co miało w składzie DHA/tran wymiotowałam. Odwrotnie niż M&ms ;)

To, że leci krew z nosa, jak sie myje zeby z dziąseł w ciąży to normalne, nie ma się czym martwić. W ciąży przez hormony mamy bardziej ukrwioną i rozpulchnioną każdą blonę śluzową :) Co do czasu krzepnięcia to w morfologii można sobie zobaczyć płytki krwi (PLT), czy poziom w normie, ze składników,co sa w tabletkach tych różnych z witaminami, to nie żelazo na to ważne (to na hemoglobinę i RBC czyli czerwone krwinki) tylko wit C i wapń- one uszczelniają naczynia krwionośne :)

Hej Dziewczyny,
Mam pytanie czy to w Waszym wątku pisałyście o kontrolach z zusu? Jeśli tak, to mam prośbę napiszcie jak one wyglądały, ile trwały i w jakich godzinach się odbywały.
Z góry dzięki i trzymam kciuki za Was:)
Kasia

Micasia, współczuję, tydzień walczyłam ze sobą, 2 tygodnie z córką.

Na gardło pomogła duuuuża ilość tantum verde, plus woda z miodem do picia w ogromnych ilościach. A katar jak katar, po tygodniu minie. Pilnuj, żeby nie siąpić i pociągać nosem, żeby nie było rzutu na zatoki albo na uszy, bo to dopiero jest ból...

MamaDawidka, ja w ciąży piję tylko tran z DHA. Po witaminach w tabletkach wymiotowałam.

MamaDawidka ja brałam Femibion Natal 2, ale one są droższe i nie mają żelaza w składzie :P :( ale tak to są całkiem ok :))

Micasia kuruj się!
No właśnie zaglądam tu co jakiś czas w nadziei na wieści o nowych rozpakowanych mamusiach a tu cisza :P :(( ale kilka mamuś się nie odzywa, więc może niebawem dadzą znać że juz mają maleństwa w domciu.
Widzę że część z Was ma jeszcze troszkę czasu do terminu a chciałoby juz urodzić, a mnie tym razem poród zaskoczył :P Poprzednie dwa w 42 tyg. a tu 39 :PP i brakło mi tych kilku dni na przygotowania, a teraz aż szok jak pomyślę, że Kubuś ma już miesiąc :P Ten czas zdecydowanie za szybko leci :P :((
Oj za oknem pięknie, ale żeby jeszcze temperatura była ciut wyższa :)))

Ach a mnie dziś obudziło o 7 rano swędzenie twarzy-wiem dziwnie to brzmi. Przetarłam ręką okolice policzków i ze zdenerwowaniem zaobserwowałam, ze mam krew na ręku. Okazało się, że obudziła mnie strużka krwi, która sączyła mi się z nosa. Do 10 walczyłam z zatamowaniem i już jest ok. To wszystko przez tą pogodę, która mnie tak osłabia. Powiedzcie jakie witaminy bierzecie w ciąży? Ja brałam Centrum Materna ale 3 dni temu się skończyły i jeszcze nie kupiłam następnego opakowania. Stąd pytam o opinie odnośnie innych witamin dla kobiet ciężarnych-choć nie mam zastrzeżeń do tych co brałam.

a ja się rozchorowuje, katar, ból gardła, ból głowy beznadzieja....

Na całym oddziale ponoć pracuje tylko jeden.... a więc różnie może być.
Może będzie akurat zajęty przy cesarce czy jakimś innym zabiegu.
Zanim dojdzie do mnie to może być za późno na znieczulenie - z tego co czytałam na forach zdarza się to dosyć często, że albo go nie ma albo za późno...

Myslisz ze w swieta nie ma anestezjologa?

2 kwietnia. Jak będę mieć pecha to zacznę rodzić w same święta. To byłby kiepski czas - nie dość że weekend to jeszcze święta - ludzie na urlopach. Na oddziale pewnie będą pracować sami "najlepsi", nie wspominając już o tym, że na znieczulenie nie miałabym co liczyć.
Planuję rodzić w Klinicznym.

A ja sobie załozyłam że do świąt muszę wytrzymać nawet spakowanie torby zostawiłam na po świetach.
No i święta w tym roku oczywiście u nas.

Ja juz powiedzialam,ze jak wytrzymam do swiat to nigdzie sie nie ruszam. Niecha maz i synek ida a ja leze. Nie bede sie toczyc do stolu. Anik a na kiedy masz termin? Wybierasz sie na kliniczna?

Oby ten konkurs na najlepszą położną w Klinicznym trwał dłużej :) Fajnie byłoby się załapać.
Chce już rodzić! To czekanie powoli mnie irytuje - jem i tyje.
Oczywiście mąż chciałby żebym dotrwała do terminu. Teściowa też zasugerowała , żebym lepiej nie rodziła przed świętami - jakby miało to jej przeszkadzać w przygotowaniach do Świąt. A mi się jakoś nie widzi - siedzieć kilka godzin przy świątecznym stole, taka obolała i opuchnięta. Najgorsze, że święta u nas, a więc będę musiała trzymać się do końca

Ja juz tez bym chciala. Nawet nie wiedzialam,ze ten ostatni mc jest taki meczacy.

Hej, u mnie tez nic :( Jestem już naprawdę zmęczona tą ciążą. Ala urodziła się 10 dni przed terminem z zaskoczenia... A teraz czekam i czekam... Dzisiaj o 13 mam jeszcze wizytę u mojego lekarza, zobaczymy co z tego wyniknie.
Gdybym jeszcze dzisiaj urodziła to miałabym dwie córeczki urodzone tego samego dnia :)

szuwarkowa widzę że też zauważyłaś że wszystkie chciały czekać do 18tego, a tak naprawdę ostatnia 13tego się rozpakowała :) i teraz ciszaaaaa

Hania powodzenia! oby szybko poszło :) Może wreszcie ruszysz ten przestójw informacjach o pojawieniu się kolejnych maluszków :)

Trzymamy kciuki!

hej
Opieka i polozne ok. teraz jest konkurs na najlepsza polozna to moze jeszcze bardziej sie staraja :-) ale jak bylam 3 tyg temu tez byly bardzo mile i pomocne.
dzisiaj oxy mam nadzieje ze ruszy i urodze.

pozdrawian i oczywiscie dam znac :-)

Inne tematy z forum

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (43 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...