Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 6

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek / szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Marcowo-kwietniowe-mamusie-2013-vol-5-t439580,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 6

A tak z innej beczki to muszę się pochwalić, że mam już wszystko wyprane i wyprasowane. :D
Teraz już tylko muszę się spakować.

Ja chodziłam do pracy do połowy 7 miesiąca, więc brzuszek było widać, a w SKMce ustąpiono mi miejsca może 4 razy i za każdym razem była to osoba w wieku ok. 40 - 50 lat. Studenci udają, że nic nie widzą, a raz jeden stojący przy drzwiach miał pretensje, że go dotknęłam jak chciałam się przytrzymać drążka przy wysiadaniu. Może się bał, że się ciążą zarazi. ;)
W kolejce przepuścili mnie tylko raz koledzy na studiach, jak mieliśmy zaliczenie.

Za to raz spotkała mnie bardzo nieprzyjemna sytuacja. Wracałam autobusem do domu i w pewnym momencie stanął przy mnie starszy pan ok. 70. Wybrał sobie akurat mnie na osobę, która ma mu ustąpić miejsca, ale szczytem i tak był sposób w jaki "poprosił". Powiedział: sama wstaniesz guaniaro czy mam ci usiąść na kolanach! Oczywiście ze strony innych osób zero reakcji. Ja i tak zaraz wysiadałam, więc wstałam i powiedziałam mu, że po osobie w jego wieku spodziewałabym się większej kultury. Pan tak się spieszył na miejsce, że jeszcze mnie podeptał, a potem zaczął skarżyć się panu siedzącemu na przeciwko na to jacy młodzi ludzie teraz są bezczelni a ten mu przytakiwał!

Zresztą ten autobus (122 do Sopotu) zawsze jest okupywany przez starsze osoby, które myślą, że im wszystko wolno. Kiedyś (jeszcze nie byłam w ciąży) stałam sobie grzecznie, wokół mnóstwo miejsc stojących, a z tyłu nawet siedzące i wsiada babcia podchodzi do mnie i mówi, że mam jej ustąpić miejsca, bo ona właśnie tu chce stanąć! :D Myślałam, że zabiję ją śmiechem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja na pobrania krwi wchodzę bez kolejki - nawet jak jeszcze nie było widać, to karta ciąży w rękę i już, tym bardziej, że jest tabliczka przy drzwiach, że ciężarne bez kolejki, a ostatnio jak byłam w Auchan i były długie kolejki a byłam z mężem i usypiającą córeczką, to bezczelnie podeszłam do kasy dla ciężarnych i powiedziałam do kasjerki "Ja bez kolejki" ona odpowiedziała "pani tak" i nic nikt w kolejce nie powiedział, przynajmniej na głos a co se pomyśleli to nie mój problem...

Asiaczek ale się przestrszyłam jak przeczytałam że masz jeszcze 7 tyg., mam zbliżony termin więc ja też .... 2 miesiące brzmi lepiej, rany jak to leci i coraz bliżej :)
Ja mam nie miłe wsomnienia jak jeżdziłam jeszcze kolejką skm do pracy, nawet w miejscach oznaczonych siedzenie dla kobiet w ciąży było ciężko aby zwolniło się miejsce, dodatkowo wkurzało mnie, że jak już się zwolniło miejsce to pełna wigoru młoda osoba mnie ubiegła, mimo iż widziała że zmierzam w maire swoich możliwości sprytnie na wolne miejsce. Najgorsze w tym wszystkim jest to że stojąc bardziej źle się czuje niż chodząc, robi mi się gorąco, bolą lecy itd., gdzie jest taka możliwość by usiąść to zerwuej miejsce w kolejce i siadam, tesco to porażka, zawsze jak jestem to kasy pierwszenstwa zamkniete! w brusie gdzie robie zawsze badania, kiedys jakas pani zrobiła awanture, ale skończyło się na tym że oni nie mają w regulaminie takiego zapisu i nie jest konieczne przpuszczac kobiete w ciązy pierwszą.
M&ms komentarz tej babeczki obrzydliwy i najgorsze że własnie kobiety są częściej wredne pod tym względem!
Muszę jednak powiedzieć że wiele razy było ustępownae mi miejsce, raz nawet starsza Pani w trolebusie, która powiedziała że ja to muszę koniecznie siedzieć. Nidgy nie ustapiła mi młoda osoba, np. student w skm !

Ja pamietam ze w pierwszej ciazy to bezczelnie wykorzystywalam ciaze do tego zewy wejsc bez kolejki i sie wpychalam. Ale to bylo lato i bylo widac brzuch.Teraz w tych kurtkach to nie bardzo i chyba ja mniej odwazna sie zrobilam. Na pobranie krwi to wchodze bez,ale wiem ze tam jest taka zasada,w warzywniaku w ktorym mnie znaja tez,ale poczta,czy duzy sklep... Ludzie tylko wzrokiem mnie omijaja. Smutne to.

Bo kobieta w ciąży ma takie pole magnetyczne, które znacząco wpływa na pogorszenie wzroku u współpasażerów/współkolejkowiczów :):)
Mnie się raz zdarzyło jechać autobusem z pobrania krwi, gdzie nie wzięłam nic do jedzenia, więc powiedziałam do jakiegoś faceta, że albo mi ustąpi miejsca, albo za trzy minuty będzie mnie zbierał z podłogi :)
A ostatnio w tesco w kasie pierwszeństwa usłyszałam od babeczki przede mną, że "jak miała siłę du.py dawać, to ma siłę stać"- zamurowało mnie, bo nie prosiłam, żeby mnie przepuściła, tylko stałam spokojnie i rozmawiałam z mężem..

no niestety społeczeństwo jest nieprzyjaźnie nastawione na kobiety w ciąży, inwalidów, po prostu uważają że oni byli pierwsi i koniec. no ale cóż tak było i już chyba tak zostanie

Hehe przyznam szczerze, ze ja wczoraj po raz pierwszy wykorzytalam fakt ze jestem w ciąży (27tydzien ) bo jak zobaczyłam kolejke na pobranie krwi to od razu zdjełam kurtke i zapytałam kto jest pierwszy a niekjak zwykle:kto ostatni. Weszłam bez kolejki i nikt krzywo nie patrzył. ..ale w autobusie to juz nikt nie ustąpi...dodam ze jestem dosc szczupła i brzucha nie da sie pomylic z otyłością; ))

dziewczyny ile szt macie pieluch tetrowych i flanelowy bo nie wiem ile zamówić.
czy jak będę prać w balsamie dzidziuś to potrzebny jeszcze płyn do płukania tej firmy czy sobie odpuścić?

Mnie Panie na poczcie już znają na początku było mi głupio więc stałam w kolejce ale Panie mnie same wołały a teraz to idę od razu na początek rozpinam kurtkę i nikt nic nie powie:)
W warzywniaku stałam w kolejce i babcia jedna mnie przepuściła bo powiedziała ze mi się należy to jedna baba tak wyskoczyła że szok ludzie to nie umieją się zachować nawet:)
Ale wykorzystujcie to że jesteście w ciąży i nie stójcie w kolejkach to nam się należy w końcu:)

a co do torby to ja nawet nie mam jej przyszykowanej a co dopiero spakowanej:)

hehe no rzadko się zdarza:) jakby nie było przychodnia pełna i tylko jedna babka się odezwała...

u mnie na poczcie są krzesła, więc "zamawiam" kolejkę za kimś i siadam
ale jak jestem w sklepie gdzie jest kasa z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży a długa kolejka starych babć to bez skrupułów idę prosto do kasy omijając kolejkę:)

My wczoraj zdecydowaliśmy jak nasz mały będzie miał na imię- stanęło na Antosiu. Łatwo nie było, "bój" trwał od kilku miesięcy. Gdyby chodziło o dziewczynkę, to od lat mieliśmy wspólną wersję.

Mnie tez nigdy nikt nie przepuścił. Np ostatnio jak byłam na poczcie czekałam w mega długiej kolejce i jeszcze kobieta za mną, jak chciała kaszlnąć sowicie, to się zawsze przysuwała żebym mogła dokładniej to wciągnąć. Ja tak ogólnie się zastanawiam, co ci ludzie sobie myślą, widząc mnie z brzuchem. Bo szczerze, ja na swój wiek nie wyglądam. Rodzina twierdzi, że tak na max 18- 19 lat. Pewnie sobie myślą, że "głupia nastolatka". A te czasy już dawno za mną ;)

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś

Mnie jeszcze nikt przez cały okres ciąży nigdzie nie przepuścił.
Co miesiąc jeżdżę na badania hormonów do innego miasta,zazwyczaj autobusem- na czczo,wyjeżdżam w domu o 7 rano a wracam zazwyczaj około 11-stej:( Po badaniu biorę tabletkę po której minimum 30 minut nie mogę jeść,wiec dopiero po powrocie do domu jem śniadanie.Myślicie,że kiedykolwiek ktoś zaproponował,ze mnie przepuści?Wiadomo,że ludzie nie mogą wiedzieć,ze tak długo na czczo jestem-ale faktu ciąży nie da się nie zauważyć.
Ja zawsze pytałam każdą ciężarną czy chce wejść przede mną.nawet ostatnio jak byłam na wizycie u ginekologa(było spore opóźnienie) przepuściła kobietę która termin porodu miała tylko 2 tygodnie przede mną,ale widać było po niej,że chyba źle się czuje wiec spytała czy nie chce wyjść przede mną-chętnie skorzystała,bo nie dość ze tego dnia fatalnie się czuła to jeszcze dziecko zostawiła u sąsiadki która szła na 2 zmianę do pracy i bała się,że nie zdąży do tego czasu córeczki odebrać.

nie napisałam Wam co mnie dziś na ośrodku spotkało :D
zadzwoniłam, żeby Olę zapisać, ale oczywiście miejsc nie było to pojechałam spytać czy nas przyjmie, powiedziała, że ma już duże opóźnienie, ale mamy poczekać
no to czekamy, było przede mną 4 ludzi w tym matka z dwójką dzieci, dwóch dziadków i ojciec z dwiema dziewczynkami ok 5-7 lat
weszła ta mamuśka, wyszła, wszedł dziadek i teraz miał wejść tatuś, a od innego lekarza wyszła taka dobrze zbudowana pani :D , zobaczyła mnie z brzuchem i kazała mi natychmiast wejść bez kolejki, żebym niczego nie złapała bo tam przecież pełno zarazków na poczekalni
no więc tatuś został zgaszony i chyba bał się odezwać, to skorzystałam bez wahania :)

no u mnie niecałe 2 :) 7 tyg równe do terminu

Ja się jeszcze też nie będę pakowała,ale chce mieć wszystkie potrzebne rzeczy w domu,żebym tylko spakować je musiała.
W sumie to jeszcze 3 miesiące przede mną,wiec mam sporo czasu.

ja miałam dwie- swoją i dziecka

ostatnio zmieściłam się w jedną torbę i tym razem też sie postaram. Podreczne rzeczy do porodu typu woda, chusteczki mial moj maz w swojej torbie podrecznej razem z aparatem itp.

Ja do tej listy dopisałabym koniecznie butelkę po wodzie z dzióbkiem + saszetki tantum rosa dla rodzących SN.

A z takich mniej ważnych rzeczy to słuchawki do telefonu , można chociaż na chwilę zaistnieć wśród żywych i radia posłuchać ;-)

matko ja o pakowaniu nawet nie myślę. :)

Kolejne mądre pytanie z mojej strony-pakujecie się w dwie torby?

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...