Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

M&m,własnie próbowałam ostanio kupic w aptece Viburcol i dowiedziałam się że jest na recepte, ale jeżeli nie to podejdę do innej apteki?

a tak się jeszcze zastanwiam, wyczytałam że rozdrażnie może również być spowodowane alergią pokarmową, a małą włąsnie coś wysypało na buźce, odejrzewam że to ryba!

tesula mój rekord to 200 ml i potwierdzam najwięcej ściągam jak siedze przed komputerem, najgorsze "wyniki" jak szybko w nerwach muszę odciągnąc mleko bo mała marudzi a ja nie mam zapasu ...

któraś z was pisała o herbatce herbapol cztery zioła, mam ją właśnie i rzeczywiście również polecam :)

a ja jak już pisałam wyżej straszny dzień, mała nawet jak zasnie to co chwile mi się budzi ... mam nadzieje ze szybko minie

Asiaczek a u Ciebie co z chrzcinami wyszlo? u nas nadal brak chrzestnego

Dziewczyny czy Wasza doba trwa dłużej niż 24 godziny ;) ? Ja prawie w ogóle nie mam czasu posiedzieć na necie. Niby dziewczyny są spoko i dają żyć ale żebym w ciągu dnia miała trochę czasu dla siebie to bym nie powiedziała...
Natka jutro kończy 2 miesiące. Jest bardzo grzecznym dzieckiem. Jesteśmy póki co tylko na piersi ale walczę o pokarm, miałam zapalenie piersi dwa tyg temu i od tego czasu jakoś jest średnio. W zeszła środę byłam na wizycie i szczepieniu i na wadze przybierała prawidłowo. Ja szczepię podstawowymi szczepionkami.
Ze spaniem dobrze. Wieczorem lubi być noszona na rączkach ale jak już zaśnie- z tym różnie bywa najczęściej między 20.30 a 22, to jest odkładana do łóżeczka i śpi do około 3-4, je i dalej idzie spać tak do około 7. W dzień jest różnie, przez ten kryzys laktacyjny przystawiam ją do piersi co 1,5 - 2 godziny, między karmieniami albo drzemie, albo czuwa albo się "bawimy" bo jest bardzo kontaktowa i domaga się towarzystwa- uwielbia patrzeć na karuzelę, grzechotki itp.
Ze wzdęciami czy kupami nie mamy żadnych problemów. Ja dietę mam chyba dość urozmaiconą, unikam tylko dań z kapusty, kalafiora, tłustych wędlin i smażonego, tłustego mięsa (schabowe, mielone wieprzowe, golonki itp.), w ograniczonych ilościach jem ogórki, pomidory, rzodkiewki, gruszki, winogrona ale nie wykluczyłam ich zupełnie.
Chrzciny będziemy mieć 9 czerwca, prawie wszystko już załatwione.
Żeby tylko to mleczko było :)

Bombelku, my mamy dicoflor 30 w kropelkach, kończymy pierwszą butelkę, ale póki co nie widzę rezultatu. Nie wiem w sumie, czym dicoflor różni się od biogai, to chyba inne szczepy bakterii w tym są?

Wczoraj dopiero o 23 zasnęła, przytulona do mnie, nóżki przykurczone do brzucha musiałam jej trzymać, bo inaczej ryk.
Spokojniejsza była na brzuchu i zasypiała w tej pozycji, ale teraz zaczęła podnosić głowę dość mocno i się denerwuje, jak jej leci i dziabie nosem w podłoże i już na brzuchu nie chce leżeć.

AsiaDK, jak dziecko jest po szczepieniu marudne, to można homeopatyczne czopki rumiankowe, Viburcol bodajże, na uspokojenie. Przy starszej działały.

Nastka marudna jak nigdy!!! o 3 rano po pobudzce na jedzenie nie chciała spać, wyła jak odkładałam ją do łóżeczka, ryczała też na rękach, wlaczyłam ponad godzine i skończyło się spaniem w naszym łóżku, zastanwiam się czy to przez szczeeinie które miała w środe, teraz też jest mardna, coś strasznego, cały czas na rękach, nie chce spać i nie co chwile płacze ....

M&ms mój zaczął wczoraj prykać sam :) Chyba nasze kropelki i w końcu zaczyna dojrzewać mu układ pokarmowy :)
Probowałaś biogaia?
My własnie bedziemy zaczynać drugą flaszkę :)
a ze smokiem nie pomogę.. moj też nie chce, bierze tylko jak ma już straszną depresję :)

Dziewczyny, może znacie jakiegoś fotografa amatora, który za umieszczenie zdjęć w portfolio zrobi kilkanaście na chrzcinach?

Hej dziewczyny.
Mam problem- musiałam odstawić małą od cyca, ze względu na leki które muszę brać. Majka jest z tych ciamkających dzieci, non stop z cyckiem w buzi siedziała... A smoka nie chce. Butelkę akceptuje, chociaż dłuuuugo ciągnie, ale smoczkiem pluje. Ze 4 różne rodzaje próbowałam, po każdym odruch wymiotny, eh. Ciężko ją uspokoić, jak się rozwyje.
Z brzuchem nadal problemy, ciężko bączka puścić, kupy sama robi rzadko.
Dzisiaj idziemy do pediatry, może ona cos poradzi.

Tesula ja mam pyt o tą herbatę Lipton + melisa. W jakiej proporcji parzysz i ile dziennie wypijasz? Ja też niestety walczę o mleko, poza tym Mała super.

gosiu, moj Bartek też niespokojny. Często się przebudza z drzemek w ciągu dnia, w wózku też. Coraz poważniej myślę o tym, żeby koniec lipca/sierpień spróbować jak w spacerówce na leżąco mu bedzie.

mały śpi z nami od 6, a raczej mój mąż wychodzi a ja żeby pospać to zostawiam Bartka w łózku,i tak od 6 do 8 śpimy i karmimy się :)

ja wczoraj wieczorkiem nakarmiłam małego i położyłam do jego łóżeczka płakał ponad 40 min aż włączyłam mu w tel dzwięk suszarki i zasnął spał 2,5h ale w nocy już mi się nie chciało i spał z nami. Teraz też nakarmiłam i położyłam ale po 15 min włączyłam tel i śpi :))))
muszę się zmotywować i w nocy tez odkładać tylko ze ja jestem straszny leniuch i śpioch:/

Hej dziewczyny, jestem z wątku mam majowo-czerwcowych, mam do Was pytanie. Czy któraś z Was posiada kosz Mojżesza albo kołyskę Simplicity Coneco? Zastanawiam się nad kupnem, opiszcie swoje spostrzeżenia może mi to pomoże.

ale cisza...

my dzis u pediatry bylismy malemu cos zoltego na uszku sie osadza, w bujaczku i na poduszce widac slady. Niby to woskowina, jutro jedziemy jeszcze raz, zobaczyc czy jest lepiej

dziewczyny co do sprawy zasypiania maluszkow to moja corcia tez srednio z zasypianiem w dzien w lozeczku,ale troche to meczace bylo usypiac ja na rekach-siadalam na sofie i trzymalam ja na rekach i dawalam smoczka i tak zasypiala ale dosc płytkim snem-jak przenosilam ja do łozeczka to albo sie budzila albo spala chwile i tyle z tego bylo. wszedzie radza zeby dziecko zasypialo w łozeczku i pomyslalam ze sprawdze ta metode-wkladasz dziecko do łózeczka i podchodzisz jak marudzi,zeby pgłaskac,powiedziec ze wszystko ok.. u mnie wyglada to tak-okolo 1h po karmieniu mala marudzi i wiem ze to ze zmeczenia(dziecko placze podobnie jak jest zmeczone i jak jest glodne i czesto jest to mylace bo wydaje sie ze trzeba nakarmic) wkladam ja do lozeczka i faktycznie ciagle podchodze zeby dac jej smoczka bo jej wypada-marudzi,troche poplakuje i w koncu zasypia trwa to okolo 40 min(czasem musze napic sie melisy bo brakuje cierpliwosci:)ale sa efekty bo mala spi u siebie w pokoju w swoim lozeczku znacznie dluzej niz na rekach.potem jak sie budzi to na karmienie(ja ja karmie modyfikowanym co 3-4h)
podobno czas zasypiania bedzie sie stopniowo skracal bo dziecko sie przyzwyczaja-mam nadzieje ze tak bedzie bo faktycznir trzeba konsekwencji i cierpliwosci duzo zeby tak prawie godzine chodzic i uspokajac malca zanim usnie.
a czy wasze maluszki sa niespokojne?moja ostatnio marudzi nawet na spacerach i w samochodzie-czego nie bylo wczesniej, nie jest to histeria jakach ale takie marudzenie ciagle..

No wlaśnie Tesula, nie zawsze zwracamy uwagę na spozywanie duzej ilosci plynow przy karmieniu, a to naprawde jest klucz do mlekowego sukcesu, a widze ze Ty pozadnie jestes nawodniona :-) gratulacje

My przez taka kupe mamy skierowanie na USG brzucha i badanie kału - wczoraj dostaliśmy przy wizycie szczepiennej...

a co do mleka to już pisałam:
- piję herbatę lipton piramidki lesna parzoną z melisą
- piję odgazowane karmi kawowe - butelka stoi otwarta w lodówce i tak na 2-3 dni ją wypijam po wieczornym ściąganiu
- ściągam w nocy dwa razy ok 22 i ok 2-3
- ściągam siedząc przed laptopem i grając w głupie gry (trza sie wyluzowac...)
- ściągam głównie na trybie pobudzeniowym, nie ustawiam laktatora na maxa
- piję duuuuużo wody (ok 4 l/dobę)

alaktator mam podwójny, ale używam go pojedynczo - na dwa cyce naraz niewygodnie było

Martka, Oliwkę stosuje się na początku tylko, bo ona nie nawilża, tylko natłuszcza- na łuszczącą się skórkę po porodzie jest dobra. Teraz już lepiej jakieś mleczko/balsam nawilżający :)

Dziewczyny u nas taka kupa juz od dłuższego czasu. Też się zastanawiałam czy może coś jest nie tak, bo dość rzadka jest. Większość wsiaka w pampersa. No ale skoro mała nie płacze, smieje się, to chyba nic jej nie dolega. Tylko dzisiaj patrze, że ma suchą skóre, a oliwka smarujemy ją codziennie

Inne tematy z forum

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...