Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Asia, tak tylko chyba musisz mieć skierowanie od pediatry. Jak będziesz szła na witomino daj znać.. Może jakiś spacerek jak masz ochotę ;-)

a można iść do innej przychodni na badnie, niż w tej w której jest się zapisanym?

Asia mi pediatra powiedziała ze są dwie przychodnie nfz które dobrze wykonują badania bioderek. Na Dąbrowie i na Witominie. My byliśmy na Witominie i wszystko ok :-)
U mnie chyba znów kryzys laktacyjny i jeszcze na dokładkę mam kompletnego flaka w kole w wózku więc chyba poszła detka.. Jak się wali to po całości..

Synek smoka nie lubi. Tylko przy nocnym zasypianiu bierze na 5 minut i wypluwa.. Cały tydzień marudził.. Marze żeby ten skok już minął..

tesula ale mnie przestraszyłaś, spojarzałam na opis badnia i Nastaka nie ma stwierdzonej dysplazji tylko niedojrzałość bioderek typ IIa i niepełną ruchomość w badaniu ortopedycznym, a w gdyni jest jakiś specjalista do którego warto pójść?

i odkryłam chyba przycznę rzadszego gaworzenia - smoczek, jak mała zaczęła wkładać kciuka to zaczęłam wpychac someczk do buzi, wczeniej miałago tylko do spania

AsiaDK nie wiem jak to jest w tych nowych smoczkach Aventu, ale w starych ten z nr 1 był od narodzin, a nr "2" był po 1m-cu i w sumie tych najdłużej używaliśmy, bo potem jak już mleko za wolno leciało to były do wody/herbatki/soczków :) Teraz Kuba pije herbatkę z '1' a mleko (modyfikowane) z '2' bo mam po 1szt :P ale ja karmię piersią a mm dostaje tylko jak mnie nie ma w domu jak już nie daje się oszukać herbatką :P :))

Już sama nie wiem.. Wszystko razem się zbiegło..
W nocy było na szczęście spokojnie.. W sensie kupy już nie robił.. Dzięki dziewczyny za konsultacje :-)

My przeszłyśmy juz na smoczki po 3 m-cu ale ja mam TT i tam nie ma więcej dziurek tylko jest większa dziurka - pije bez problemu, trochę jej wycieka ale się nie krztusi

AsiaDK - w przypadku dysplazji bioderek ćwiczenia nie pomogą - a już na pewno nie ćwiczenia robione samodzielnie w domu - ja bym na gwałt leciała do innego specjalisty, a czegoś takiego jak szerokie pieluchowanie się nie stosuje już (poszukaj w necie - więcej z tego kłopotów niż korzyści)

Jak nam tłumaczył dr. Sieliwończyk na badaniu - dysplazja to jest stan fizjologiczny i albo jest albo jej nie ma - jeśli nie ma to już nie będzie i żadne kolejne kontrole nie są potrzebne, jeśli jest to tylko szyna stabilizująca biodro w odpowiedniej pozycji może na to pomóc
Mam jako przykład sąsiadów z córeczką - byli u "specjalisty" stwierdził dysplazję i kazał im szynę kupić, no to kupili i sami założyli bo nic nie powiedział, że mają wrócić z nią do niego, no i jak trafili do dr. Sieliwiończyka to ich córka miała już wywichnięty staw biodrowy i leczenie trwało 3 razy dłużej niż przy dysplazji

Bombelkowa - a ja bym stawiała na skok rozwojowy...

no własnie uzywam aventu, uff juz myslałam ze jakich problem z przełykaniem, dzięki za info - dokupie sobie zatem jedynek

Dziewczyny, w Piotrze i Pawle są Pampersy po 47,99 za dużą pakę - w rozm. 3 jest 96szt :)) gazetka obowiązuje do niedzieli :)

AsiaDK moi starsi dużo później przechodzili na 'większe' smoczki, bo właśnie nie nadążali pić z tych zgodnych z wiekiem - używałam Avent.

No wlasnie Asiu jaki to smoczek?

AsiaDK a jakiej firmy smoczkow uzywasz? Bo ja u starszej to 3dziurki to okolo roku wprowadzilam

obstawiałąbym bombelkowa jednak szczepienie, Nastak była strasznie marudna po pierwszym szczepieniu, ciągle płakała nawet noszenie na rekach nie pomagało, przeszło po dwóch dniach - podałam Viburcol - mała zasnęła, wyspała się i na drugi dzień jak nowo nardzona...

a mnie niepokoją dwie rzeczy: 1. ciągle używam smoczka do karmienia z jedną dziurką, jak podaje z dwoma to albo wylatuje z bużki mleko, albo się krztusi, mała niedługo bedzie miała 3 miesiące i powoli juz powinna nawet smoczek z 3 dziurkami używać. 2. jakiś czas temu Nastka dużo piszczała, głużyła, krzyczała, - od kilku dni cisza, może o tylko przejściowe?

Dziewczyny.. zaczynam się niepokoić.
Bartuś od 4 dni jest strasznie marudny, wcześniej potrafił już spokojnie poleżeć 20 minut na macie sam, a od 4 dni odłożony gdziekolwiek - płacze i marudzi..
dodatkowo kilka niepokojących sytuacji :
- nie lubi jeść z prawej piersi - leży na lewym boku, wierci się strasznie, chwyta, puszcza i tak 5 razy conajmniej.
- w sobotę i dzisiaj mial atak strasznego płaczu.. nie wydaje mi się, że to kolka, bo biogaia nam pomagała..
- popsuło mu się spanie, zasypia o 20, śpi do 2 i potem co 2h pobudka i od 6 już koniec spania....

nie wiem, może Go coś boli? Muszę wybrac się do pediatry, a wszystkie miejsca w luxmedzie znów i dziś i jutro zajęte :(

Teoretycznie mogłabym zwalić to na szczepionkę (miał 2 dni temu), ale to zaczęło się już przed jej podaniem..

Ja z małym ostatnio robiłam trasę Malbork-> Pelplin, i całą podróż przespał, w Pelplinie Go nakarmiłam ponosiłam go trochę, położyłam w bagażniku żeby się wyciągnął i po 20 minutach wracaliśmy do domu, w drodze powrotnej przez jakąś godzinką nie spał a potem zasnął

Oczywiście, ze każdy robi przerwy w takich długich podróżach. Ja sama potrzebuję ich kilka, chociażby na siusiu, ale to jest max 15min. Jakbym tak miała się co 3h zatrzymywać na 1h przerwy, to jechalibyśmy 2 dni ;)

Mi sie wydaje ze z tymi przerwami w podrozy to ( pomijajac kwestie zdrowotne bo też mi sie wydaje ze raz na ruski rok nic mu sie nie stanie jak dluzej posiedzi) to zalezy od dziecka. Pamietajmy ze babel jest caly czas w jednej pozycji i czasem musi sie rozciagnac i odpoczac. Jeden bedzie tego potrzebowal po 2 h drugi po 5. A jak bedzie z naszymi pupilami to wyjdzie w praniu.
Ja tak po 3 h bym zrobila przerwe zeby tez sobie nogi rozprostować :-)

A ja myślę, że jak dzieciątko raz na jakiś czas dłużej posiedzi w foteliku też mu się nic nie stanie. Ja mam teściów na podkarpaciu i taka podróż zajmuje nam najmniej 8h, z dzieckiem liczę 10h i jakoś trzeba się tam dostać. No ale młoda będzie miała już 5 miesięcy jak będziemy jechać, więc mam nadzieję, że dobrze to zniesie.
Moja bratanica miała 2 miesiące jak pojechali z nią do Francji samochodem i bynajmniej nie zajęlo im to 3 godzin ;) a dziecko zdrowe i nic mu nie jest. Raz na jakiś czas nic w znaczącym stopniu nie szkodzi- takie jest moje zdanie ;)

AsiaDk, ja też robiłam jak mała miałą 2 miesiące u dr. Czerwińskiego (ortopeda i pediatra). U nas wszystko było ok, a kolejną kontrolę zalecił jak mala będzie miała pół roku.

Dziecka nie powinno się trzymać w foteliku samochodowym dłużej niż 3 godziny jazdy, po tym minimum godzina przerwy. Najlepiej jechać nocą, jak ma dłuższą przerwę od karmienia i śpi spokojniej. Jak jeździliśmy ze starszą, to w samochodzie zawsze usypiała w dzień, bo ją miarowe tempo uspokajało.. A potem przez 2 dni nie mogła dojść do swojego dziennego rytmu :)

wczesniej na forum nie pisałysmy tak wiele o bioderkach, przewijały się nieliczne informacje, ja badałam na nfz i dostałam inforamcje u siebie w ośrodku (źrodło marii), że można dopiero zapisywać po ukończnieu 2 miesiąca, a dodakowo jak juz był termin to nieco odłegły, nie przypuszczałąm że może coś się dziać .... na drugą wizytę pójdę prywatnie, ale chce poćwiczyć z małą chociaż z dwa tyg.

planujemy wyjechać na wakacje, ile można trzymać niemowlaka w nosidełku w samochodzie?

Hania mam paczke pampersow niebieskich i dwie paczki dada w tym jedna otwarta ale ilosc sztuk kompletna. Dady sa po 28zl. Pampki po 40zl, Ja za wszystko 80zl bym chciala. Mam jeszcze nowy krem bepanthen. Za 100zl w pakiecie sprzedam jestes zainteresowana

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...