Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Na opakowaniu nie jest nic napisane o tym czy można przy dzieciach stosować.
Mój pediatra też mówił,że jak niema na opakowaniu napisanego ostrzeżenia,że niewolno przy dzieciach stosować to śmiało mogę włączyć na noc.
Ale może lepiej w korytarzu włączę zamiast w pokoju.

Ja mojego nie podciagalam za raczki ale jutro sprawdze jak rzeczy sie mają...

Mamaalanka mój nie zawsze, czasami ciagnie czasami nie, a na brzuchu podnosi juz bardzo wysoko, i ostatnio zaczal sam się raczkami podciagac do siadu i sam głowke ciagnie a u lekarza róznie z ta główką.

Pytalam w zusie. Te kobiety ktore rodzily zanim weszla ta ustawa skladaja najpierw wniosek o urlop macierzynski,pozniej o dodatkowy a pozniej rodzicielski. Jak polaczylas we wniosku macierzynski i dodatkowy to skladasz tylko o rodzicielski. Ja mam zamiar polaczyc we wniosku dodatkowy i rodzicielski. Tak mozna.

Dziewczyny czy wasze maluchy ciagna glowke jak lekarka pociagnie je do siadu?

Dziewczyny coś Wam zacytuję, bo troszeczkę mnie przestraszyłyście. Ja urlop podstawowy kończę 14 lipca, a dodatkowy (bo składałam w jednym wniosku w lutym) 12 sierpnia. O przedłużenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego jeszcze nie składałam wniosku, bo też mi się wydaje, że mam na to max 14 dni przed jego planowanym wykorzystaniem. Jutro zadzwonie do kadr i się dokładnie dowiem, a tym czasem przeczytajcie, może ja cos źle rozumiem:

W myśl nowych przepisów o urlop rodzicielski będzie można wystąpić na dwa sposoby:

1. Nie później niż 14 dni po porodzie (co oznacza możliwość wnioskowania w dowolnym terminie jeszcze przed narodzinami dziecka) pracownica będzie mogła złożyć jeden wspólny wniosek o udzielenie bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze a bezpośrednio po nim urlopu rodzicielskiego, również w pełnym wymiarze.
To rozwiązanie adresowane do tych kobiet, które od razu zdecydują się na wykorzystanie po urlopie macierzyńskim: podstawowym i dodatkowym nowego urlopu rodzicielskiego.

2. Wniosek o urlop rodzicielski będzie można też złożyć w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu, czyli w trakcie korzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

ja czytam jak karmie. Prawie juz opanowalam internet w telefonie. W raidzie i innych wystarczy przeczytac instrukcje. Ja np nie moge stosowac rajdu do kontaktu, i dlatego stosujemy takie plytki zielone na muchy, mamy w pokoju obok powieszone. Ogolnie żadnych tych środków nie można stosować w sypialni.

ja dodatkowo musze sciagac pokarm i zazwyczaj robie to przed komputrerm :)

pytanie - czy dowiadywała sie może któasz was jak, kiedy i w jakiej formie zgłosić do zusu fakt skorzystania z rocznego macieżyńskiego?

Aska84, na przeziębienie podobno najlepsza jest herbata z lipy. Osobiscie jeszcze nie mialam potrzeby stosowac ale moja pediatra mowi ze ma dzialanie takie jak te wszystkie gripexy itp. Pozatym paracetamol przy goraczce i tantum verde na gardlo.

No można się tak 'oszukać' :( dobrze że Ci przypomnieli :) Ja już też wysłałam wszystkie wnioski, tzn. o dodatkowy macierzyński i o rodzicielski :)
wypoczynkowy można wykorzystać po rodzicielskim, za cały okres co się jest na macierzyńskim i rodzicielskim przysługuje wypoczynkowy :) nie liczy się tylko za okres wychowawczego.
Jak pytałam pediatry co na komary to powiedziała ze te do kontaktu można. Jeszcze nie używałam ale pewnie jak pojedziemy na urlop to będą konieczne :P
A na przeziębienie polecam syrop Prenalen :)

Szuwarkowa muszę złożyć wniosek do 8 lipca :) Napisałam, że prawie bym nie złożyła, bo na początku policzyłam sobie, że siedzę w domu do sierpnia, a to było wyliczenie z dodatkowym urlopem i gdyby kierowniczka do mnie nie zadzwoniła to bym sobie cała zadowolona siedziała w domu aż by mi termin minął.

Dziewczyny skąd Wy bierzecie czas na pisanie? ;-) ja czytam Was na bieżąco ale na pisanie już czasu nie starcza.

Mnie właśnie dopadlo jakieś przeziębienie powiedzcie czy mogę coś wziąć karmiac, no i czy mogę karmić tak żeby nie zarazić Szymka.

Rona we wszystkich dzieciowych gazetach zabraniają uzywania srodkow do kontaktow.

Dziewczyny a używacie jakiś środków na komary przy Maluchach?
Chodzi mi to Raid do kontaktu.Mogę przy Małej to stosować?

Mara Jade ale dlaczego miałabyś nie zdążyć ze złożeniem wniosku? Masz na to max 14 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu rodzicielskiego. No ale najpierw trzeba złożyć o dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego. Ja urodziłam wcześniej od Ciebie, a jeszcze nic nie składałam.

"Worków nie ma, bo mają opóźnienia w produkcji" dobre :D normalnie jak u Barei. Sznurka do snopowiązałek pewnie też brakuje :P
U mnie powiedzieli, że zamawiali, ale nie wiadomo kiedy będą dowiezione.

Prawie bym zapomniała o złożeniu wniosku w terminie, na szczęście kierowniczka do mnie zadzwoniła, a wy idziecie na urlop rodzicielski?
My z mężem policzyliśmy, że koszty związane z moim powrotem do pracy przewyższyłyby te utracone 40%, a zysk niematerialny jest bezcenny. Poza tym jeszcze okazało się, że potrzebna jest rehabilitacja, więc gdybym wróciła do pracy to nie wiem kto by z nią ćwiczył.

Mam pytanie do dziewczyn, które już to przerabiały albo się orientują. Wiem, że pracodawca ma obowiązek udzielenia na wniosek urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim nawet w pełnym wymiarze. Tylko jaki jest ten wymiar za okres urlopu - pełen, czyli 20 lub 26 dni czy proporcjonalny, np. jak rodziłam w marcu to przysługuje mi urlop za dwa miesiące? Na chłopski rozum 26 dni, bo prawo do urlopu nabywa się z góry (poza pierwszym rokiem pracy), ale nigdy nie wiadomo. Gdyby tak było to po powrocie do pracy miałabym jeszcze 52 dni urlopu. :)

Ja dzisiaj też dzwoniłam do gminy bo mi worków nie dowieźli, worków nie ma bo mają opóźnienia w produkcji i mamy wszystko wrzucać do ogólnego. ja mam segregowane raz na miesiąc zabierane, a ogólne co 2tygodnie.

U mnie w domu prywatnym obsługiwanym przez Zieleń- pojemników ani widu...
Mokre chusteczki, pampersy, odpady higieniczne do suchych.

U nas dostawili jeden mały śmietnik na mokre a tych kolorowych jak nie było pod blokiem tak nie ma :((
A informacja ze spółdzielni jak sortować do nas nie dotarła mimo że zgłaszałam, że nie dostaliśmy :P

A jak już przy tych śmieciach jesteśmy to mokre chusteczki to są 'suche' czy 'mokre' ??

u nas zostały stare śmietniki, tylko przykleili nalepki odpowiednie :P

Ta segregacja smieci to jakas porazka. U nas jest nadal duzy smietnik i na przeciw bloku postawili 2! male na plastik i papier. A gdzie na szklo??? Mieszkam na zaspie i na jeden dlugi blok sa tylko 2 male smietniczki ktore maja byc oprozniane raz na 2 tyg! To sie bedzie dzialo:))

Inne tematy z forum

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?