Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 19

Bombelkowa ja tez poprosze o rozpiske adres na priv.

Aquss - ja nie mam na myśli odstawienia od piersi w nocy tylko CAŁKOWITE zakończenie spożywania mleka i picia z butelki ze smokiem. Ona wtedy to już tylko kaszki, obiadki, jogurciki - łyżeczką a kanapki i owoce normalnie zębami

A u mnie, tesula, odstawienie od piersi w nocy tez nie pomoglo. Od 7 miesiaca nie jadla w nocy, a i tak sie budzila, raczej nie z glodu jak na wieczor wrąbala miche kaszy :)

Moja starsza zaczęła przesypiać całe noce (od 20 do 6) jak skończyła 8 m-cy i przestała pić mleko

Ja wolę dawać kaszkę mannę instant - taką dla dzieci, na odwrocie jest dokładna instrukcja jak przyrządzić porcję do ekspozycji na gluten
Ja nie mam problemu z tym jak podać kaszkę - karmię butelką więc będę w wieczornej porcji mleka rozcieńczać kaszkę

AsiaDK, nie wszystkie dzieciaczki tak cudownie reaguja na stale pokarmy. U mojej corci tez mi sie marzyly przespane noce jak wprowadzilam jej pozadna kolacje czy to z kaszki gotowej czy mannej...jednak ona olala ten fakt i nic nie zmienilo sie w jej nocnych pobudkach... Ma prawie dwa lata i dalej sie budzi w nocy haha
Najwazniejsze to nie robic sobie nadziei, ze bedzie lepiej bo wtedy nasze bąble robia nam na złość odwrotnie ;-)

Tymka pobudek co godzine ciag dalszy hmmm ... Powoli zaczynam sie przyzwyczajać :-)

jak podawać gluten (np kaszkę mannę ) macie dokładnie napisane w książeczce zdrowia tej ze szpitale pt.wprowadzanie pokarmów

czy p o wprowadzaniu pokarmów stałych dzieciaczki dłużej przesypiją w nocy ..... wszędzie czytam że im starsze niemowlę to potrafi dłużej przespać, niby 4 miesięczne niemowlę porafi przespać 8 godzin bez przerwy, a moja Nastk śpi maksymalnie 4 godziny i to do pierwszej pobudki, później potrafi się nawet budzić co godzine /zazwyczaj co 2 godz/ wrrrrrr

Dimis z tego co mi wiadomo to nie wolno podać samej kaszy musi być z czymś. Np. Z zupka.
My jutro ruszamy dalej czeka nas jabluszko :-)
Marchewka, kaszka bananówa i jabłkowa zostały zaakceptowane. Mały wcina aż miło :-)dziś się denerwował ze za wolno mu podaje łyżkę :-)

Rayfall jutro wyśle teraz pisze z komórki :-)

Bombelkowa, mogę i ja prosić o przesłanie tej jedzeniowej rozpiski? Adres mailowy wysyłam na priv.

Do mam które karmią piersią, chce młodemu zacząc podawać gluten w 5 miesiącu na łyżeczce. Powinnam zwykła kasze manne ugotować na wodzie? I poprostu podać pół łyżeczki?
Już się pogubiłam... niby są gotowe kaszki i można w letniej wodzie rozpuścić, ale chciałam zacząć od zwykłej najzwyklejszej.

bomblekowa podeslij mi również kolejnosc wprowadzania pokarmów, wysłałam ci adres mail na priv

A moja sie nie rwie. Zaczelysmy chodzic na rehabilitacje bo okazalo sie ze ma slabe miesnie brzuszka i dlatego ta glowa leci jej do tylu. Aska my narrazie siedzimy na podworku bo maly nie chodzi do przedszkola,ale od wrzesnia latwiej bedzie mi ruszyc w teren:)

Aska nasz strasznie się rwie do siadania. Leżenie jest okropne, ale siedzenie u kogoś na kolankach super extra.

Mamaalanka a gdzie chodzisz na spacery? Ja jestem z przymorza.

Dziewczyny czy Wasze maluchy też już się tak rwa do siadania nasz od dwóch tyg ciągle się podciąga do siadu jak tylko ma się czego złapać to siada. A od soboty już nawet sam bez niczego w bujaczku musimy bardzo uważać bo wyciąga rączki do przodu i siada, a że jeszcze za dobrze nie siedzi, to siedzi mocno pochylony do przodu ze zwieszona głową, wg nas to dużo za szybko.

Na plecki z brzucha też się czasami przewraca.

No to u nas chyba czas na wprowadzanie, :) bo mała zawsze z wielkim zainteresowaniem patrzy jak z mężem jemy przy niej. Główkę już dawno sztywno trzyma. Tylko nie wiem jak będzie z akceptacją łyżeczki, bo jakiś czas temu musiałam jej w ten sposób lek podawać i nie było zbyt różowo.

Bombelkowa twój maluch jest młodszy. Jak mówię, że ona ćwiczy przewroty z brzucha na plecy to zawsze ktoś stwierdzi, że to przypadkowe, bo w tym wieku dzieci jeszcze się nie przewracają albo, że najpierw z pleców na brzuch powinna, tylko że ona nie cierpi leżenia na brzuchu i tak długo próbowała, aż jej się udało i teraz to powtarza, a w drugą stronę nie ma zamiaru. :P Teściowie też mi wmawiali, że to przypadek, ale jak raz zobaczyli ją robiącą te przewroty to zmienili zdanie. Za to do przewrotów na boki ma strasznego lenia, chociaż też potrafi się przewrócić.

Tesula a gluten kiedy sie teraz wprowadza?

My zaczniemy rozszerzać dietę jak skończy 5 m-cy, ale tylko dlatego, że jestem wyrodną matką i wyjeżdżam we wrześniu na urlop zostawiając dziecko z ojcem i babcią, więc będzie musiało przejść na MM bo nie zamierzam babrać się w Grecji z mlekiem w cyckach...

Teraz przez 5 dni ściągam i wylewam, bo jestem na antybiotyku, którego nie wolno, a mała je mrożonki

Ja na pewno najpierw zacznę od warzyw i owoców, pewnie znów na zmianę będę dawała, po 3 dni na każdą nowość, aby zobaczyć czy nie ma alergii, kaszkę to tylko łyżeczkę manny aby na gluten ekspozycję przeprowadzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pewnie zacznę rozszerzać dietę Tymkowi jak będzie miał prawie 5 miesięcy skonczone, mimo ze jest tylko na piersi. Tyle ze my zaczynamy od warzywek, potem kaszki i owoce tak ok 6 miesiaca zamierzam dawac.

Ja wychodzę z założenia ze matka najlepiej wie kiedy dziecko jest gotowe do rozszerzania diety.. Już nie raz zostałam "pojechana" za to że za szybko coś mu daje.. Trudno. Bartek jest chętny, nie daje mu na siłę bo otwiera i chętnie bierze, zjada ładnie. Trzyma głowę prosto więc nie ma opcji ze się zadlawi.. No i nie zjada nie wiadomo jakich ilości. Robię mu sama marchewke więc jest to ilość wielkości zamrożonej kostki lodu.
Nie ma zmian na skórze. Teraz czekamy na kupę po marchwi. Po kaszy była ładna :-)

Nie przewraca się jeszcze :-(
W środę mamy neurologa z nóżka.

To w końcu rozszerza się w 6 miesiącu czy po 6, bo już się pogubiłam. :) My cały czas tylko na piersi i nadal w głębokim wózku, coś się chyba opóźniamy. :P
Wczoraj mała na brzuszku podniosła się na dłoniach razem z całą klatką piersiową, a potem ćwiczyłam przewroty na plecki. Wcześniej miała za to dwa dni, że leżała na plecach jak kłoda, a na brzuszku od razu w ryk. Już myślałam, że coś jej jest.

Inne tematy z forum

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...