Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

W nadmiarze wszystko jest szkodliwe. Ja planuje kupić chodzić jak tylko mała zacznie sama siadać i raczkować. Uważam , że to przydatna rzecz, szczególnie kiedy dziecko pcha się do chodzenia... Ale nasłuchałam się samych negatywów o chodzikach....

Ja też bawię się z Martą w a kuku, idzie kominiarz po drabinie, itp., ale dla niej najlepsza zabawa to szarpanie strun mojej gitary, przekręcanie kluczy, którymi się nastraja instrument :D Jestem z zawodu muzykiem i dużo jej gram, a ona słucha jak zaczarowana

Dziewczyny, a co myślicie o chodzikach? Mam na myśli takie klasyczne, nie jeździki pchacze. Podobno już się ich nie używa, szkodzą dzieciaczkom i w żadnym razie nie mają wiele wspólnego z "prawdziwym" chodzeniem. A mi teściowa przywlokła taki chodzik, załatwiła używany skądś tam i czekała aż wsadzę tam Martę. Wsadziłam, ale jak wyszła to wyjęłam ;) Marta i tak nie skumała do czego służy ten sprzęt, ale bardzo była zadowolona z zabawek przyczepionych do niego. Czasem przypadkiem się odepchnęła, ale nic poza tym. Jeśli dziecko tylko siedzi w chodziku to też jest dla niego szkodliwe w jakiś sposób?

no i byłam u lekarza i tragicznie nie jest alle dobrze tez nie...dostałam tabletki i do kontroli mam sie za 1,5 mies...

aniuleczka z internetu można sobie wmówić wiele choróbsk .... najlepiej oceni wyniki lekarz. Miałam problemy z prolaktyną przed zajściem w ciąże, włącznie z niepoprawnymi wynikami tarczycy ...., prolaktyna wyrównała mi się bardzo szybko /brałam dostinex - bardzo drogie, ale dobre leki/ z tarczycą zmagam się do teraz ... nie zawsze podwyższona prolaktyna to guz przysadki

najczęściej bawię się w chwili obecnej z Nastką w a kuku, na różne sposoby, albo ja sie chowam, albo zakrywam pieluszką siebie, albo Nastkę, lub jakąś zabawkę, mamy wiele grających zabawek, spiewam jej, czytam bajki .... aaaaa mała wyje bo nie może zasnąć zaraz zeświuruje!!! cięzki dzień

Ja jeszcze caly czas okresu nie mam, ale caly czas karmie piersia, jeszcze 7-8 razy w ciagu doby.

Jak bawicie sie ze swoimi maluchami?

co do okresu to miałam tylko raz po 4,5 mies potem ani razu a Nikoś ma prawie 7 mies. mały jest całkowicie na butli od 3,5 mies...byłam u gin i w ciaży nie jestem kazał zrobić badania tsh ft4 i prolaktynę z obciążeniem okazało sie ze prolaktyna przed 229,6 czyli w normie niestety po 2627....z tego co czytałam to po obciążeniu możne maksymalnie sie podwyższyć x6 czyli nie wesoło w pon ide na konsultacje....podobno możne to być gruczolak przysadki ...:(

Moja waga chyba szybko wróciła, w sumie to nie wiem ile teraz ważę, bo waga się nam zepsuła, ale po miesiącu od porodu wchodziłam już w jeansy z moich" chudszych" czasów. A nogi mam najlepsze w ciągu całego życia. Jedno co mi się nie podoba, to mam sflaczały trochę brzuch.

Moja blizna po cc jest różowa, ale już jaśniejsza niż wcześniej. Od początku mam w jej okolicy czucie. Po dwóch i pół mies po cc już mnie nie bolało, nawet przy pokopaniu przez Antosia, a spidnie mogę nosić każde bez problemu. Nie wiem jake miałyście szwy. Ja miałam śródskórne i rozpuszczalne. Nie musiałam mieć ich zdejmowanych.

Antoś w nocy budzi się 3 razy na jedzonko, pierwsza pobudka koło północy najczęściej, potem koło 3, potem wstaje koło 5 lub 6. Godzinka na zabawe i śpi jeszcze trochę, jak długo to różnie bywa. Od trzech dni zasypia sam w łóżeczku z misiem i smoczkiem. W nocy śpi z nami, nie muszę przynajmniej wstawać :)

u nas ząbków brak,ale za to chodzi w koło łóżeczka coraz pewniej,trzymany za ręce tez przebiera nogami ale co chwila skacze(sprężynuje) dobrze sie u nas sprawdza skoczek....z gaworzeniem słabo bo juz mówił ma ma mam, ba ba ba, bla bla bla ale przestał nie wiem czemu...i teraz tylko powtarza tyyyyy, yyyy, aaa:(:(:( krostki pojawiają sie w koło ust podobno od śliny ale pediatra mówiła by przecierać woda przegotowana i nawilżać...o swojej wadze sie nie będę wypowiadała...:(

no taki jak akurat mam :) obecnie jakieś dinozaury :P ale rurki, świderki, wszystko jedno :)

Asiaczek, ale taki normalny makaron dajesz?

Kubuś bardzo lubi te dzieciowe jogurciki :PP :)) a na kaszki ostatnio jest bunt :(( owoce też nie bardzo ze słoiczka ale jak dam mu kawałek jabłka to jest cały szczęśliwy :))

Szuwarkowa ja nie trzymam się schematów, ja stosuję BLW czyli je co chce :P

ale jogurtów się boję jeszcze, od 10 mies chyba nabiał jest

Dimis, woda! od dziś spróbuje na ile mi siły pozwolą :P Tomek przed 2 zasnął i już 3 pobudki były :/ na pierwszą dałam cycka na dopchanie, dwie kolejne smoczek

W schemacie żywienia przetwory mleczne sa chyba po 9 miesiącu, ale ja bym po trochu probowala jesli masz ochote.
Jak dla mnie te schematy sa troche przesadzone.

Czy 6 miesięcznemu dziecku można dać jogurt naturalny z biszkoptem lb owocami?

A u nas przebily sie dwie dolne jedynki :)
U moich dzieciaków jakoś tak zeby zawsze parami wychodzą.

Ja też wagę z przed ciąży już osiągnęłam, włosy nadal mi wypadają bardzo.

Szymek tez już pełza i zaczyna powoli przemierzac pokój co prawda my mamy panele więc się jeszcze ślizga i nie zawsze mu wychodzi, a przez to sie denerwuje. Ale ostatnio załapał że jak się nie da doczołgać to da się doturlać.
"Gada" i krzyczy już jak nakręcony ale też najcześciej jest tata i dada niania, nie i masa innych na których ja bym sobie język połamała :) za to mama sporadycznie :/
Siedzi też już samodzielnie ale jeszcze nie potrafi sam usiaść chociaż zaczyna już próbować jak uda mu się porządnie czegoś złapać to i usiądzie, no i podciąga się do wstawania jak poda mu się ręce.

W dzień zasypia na spacerze sam,a w domu trzeba go chwilke polulać i często ze smokiem, smok jest tylko na 5 min bo jak zasnie to zawsze wypluwa. A na noc tylko przy cycu.
No i ząbkuje tzn czekamy na pierwszego ząbka, budzi się w nocy bardzo często.

Ja wagę sprzed ciąży osiągnęłam już dwa miesiące temu ale waga to jedno , a wygląd ciała to drugie :( rozstępy zostały.
Moja blizna po cc jest widoczna, ciemno różowa i przy dotykaniu jest dziwne uczucie jakbym nic nie czuła - na szczęście nie boli, spodnie moge już nosić normalne. boli tylko jak młody podczas zabawy mnie kopnie.
Jakub pełza najchętniej do tyłu czasami spróbuje do przodu, turla się, i próbuje stawać na czworakach. wszystko najchętniej robi jak ja nie patrzę - i z prędkością światła pokonuje pół salonu pełzając. siedzi już zupełnie sam - ale jak się go posadzi. i widziałam już pierwsze próby wstawania w łóżeczku...
No to teraz się dopiero zacznie gonienie za maluchami:)
My mamy ustalony rytm dnia : wstajemy 7-8, później drzemka po 10 (30 minut) i spacer ze spaniem ok 2 godziny. później drzemka po 16.
Mały zasypia najchętniej na rękach (smoczek i ulubiony kocyk do miętoszenia i śpi w 5 minut) lub w wózku -chociaż pracujemy nad tym żeby zasypiał sam w łóżeczku.
Pozidziwiam was dziewczyny że zastanawiacie się nad kolejnym dzieckiem - ja się boję że bym nie dała rady się ogarnąć...

Rona ja też się zastanawiam nad drugim dzieckiem .... nie wiem może hormony jeszcze mi szaleją, ale od praktycznego punktu widzenia to jak skończy mi się macierzyński to czeka mnie szukanie nowej pracy .... jak będę szczęściarą w tych czasach i np. znajdę coś fajnego to trudniej będzie mi się zdecydować na drugie dziecko, a niestety 30 już mam na karku i czuje ten bijący zegar biologiczny .... a tak zawsze marzyła mi się duża rodzina :):):)

Mamaalanka, ale Twoja córcia jest jedna z najmłodszych w tym gronie :) Kuba podpełznie czy w inny sposób przemieści się do zabawki czy czegoś co go interesuje ale to w obrębie śpiwora, na którym leży, mieszkania jeszcze nie zwiedza :PP Najstarszy w tym wieku już nieźle pełzał i kombinował jak by tu wstać, a średni to już raczkował na całego i wstawał przy wszystkim przy czym się dało a sam poszedł dopiero jak miał 13,5 m-ca :PP

Troche mnie zalamujecie. Wasze maluchy juz pelzaja a moja ledwo przewraca sie z plecow na brzuch:(Jest dluga i na reh mowia ze ciezko bedzie jej kolejne umiejetnosci zdobywac. Pewnie bedzie jak z synem. On zaczal chodzic jak mial 1,5 r

A my mamy sukces :)
Po rozmowie z panią psycholog wczoraj na warsztatach, postanowiłam skończyć z nocnym karmieniem i jestem w szoku, myślałam, że będzie płacz jęki stęki, a tu proszę... pierwsza pobudka 1:30 - 10 ml wody i zasnał, druga 3:30, pociumkał smoczek od butli (pewnie go dziąsła swędziały) ponosiłam minute i zasnął :)
Ostatecznie wstał o 5:30, więc wiem, że może się obyć te 9 godzin bez cyca :)
Jak już będze ładnie noce przesypiał, to wprowadzimy samodzielne zasypanie

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...