Re: Mieszkanie na Morenie - wielka płyta
Mieszkam już 24 lata w wieżowcu z wielkiej płyty na 7 piętrze w centrum miasta (50tys. mieszkańców). Jedyny mankament, jaki ja zauważam, to coraz większy problem z zaparkowaniem auta pod blokiem. Na szczęście mam garaż w odległości ok 150m od mojego budynku.
W naszej klatce są zapewne mieszkańcy, którzy z jakichś względów psioczą na mieszkanie, są i tacy, którzy sobie je chwalą. Niektórym np. bardzo przeszkadza sąsiadka, która pali papierosy wychodząc na klatkę schodową. Sąsiadka mieszka 3 piętra niżej niż ja, ale smród rozchodzi się po klatce niemiłosierny. Interwencje sąsiadów i administracji nie pomagają. Swego czasu sąsiad z drugiego piętra zmienił mieszkanie na inne z powodu notorycznych rozmów do późnych godzin wieczornych na klatce schodowej przez zamieszkałą w sąsiedztwie młodzież. Obecnie ta młodzież jest już dorosła i problem rozwiązał się sam. Ja na 7 piętrze nigdy niczego nie słyszałem. Z mojego balkonu rozpościera się niczym nie przesłonięty, piękny widok na panoramę miasta. Wieczorem rozświetlone miasto wygląda przepięknie. Prawdopodobnie w naszym mieście nikt nie będzie budował więcej wieżowców bo i po co? Zbyt małe miasto, coraz mniej mieszkańców. Wybudowane 50 nowych mieszkań czekało na właścicieli przez 3 lata. Teraz jest w budowie kolejny budynek chyba z 20 mieszkaniami. Wniosek: wielka płyta będzie służyć z powodzeniem kolejnym pokoleniom, przynajmniej w tym mieście. Dodatkowa cecha wieżowca (u nas pozytywna, gdzie indziej nie) to zsyp i kuchnia gazowa. Dzisiaj ze względów sanitarnych i bezpieczeństwa tych urządzeń w budynkach wielorodzinnych nie przewiduje się. Jedni powiedzą i bardzo dobrze, inni wręcz przeciwnie. Do tej pory nie mieliśmy problemów z żadnym robactwem. W dawnych czasach, kiedy kupowało się ziemniaki na zimę, w piwnicy trzeba było walczyć ze szczurami. Teraz ziemniaki kupuje się w markecie na obiad. Problem zniknął, szczury jeść złomu nie chcą :)
Wieżowce z wielkiej płyty są całkowicie bezpieczne konstrukcyjnie i zazwyczaj są świetnie zlokalizowane. Niestety, co raz częściej nowe budynki, zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie zabierają wieżowcom, to co najważniejsze widok z balkonu
6
0