Mieszkanie w Gdyni

Witajcie. Planuję kupić mieszkanie/apartament w Gdyni 50-60mkw, gdzieś blisko centrum. Mogę pozwolić sobie na zakup do 400-430 tys. Zastanawia mnie ogłoszenie Invest K. w Redłowie na ul. Legionów - Altus. Druga opcja to Altoria Apartamenty w dzielnicy Mały Kack sprzedawane przez Hossę. Co możecie powiedzieć o tych inwestycjach? Którą byście wybrali albo nie wybrali i dlaczego? Może podpowiecie jakieś inne ciekawsze lokalizacje/inwestycje? Za informacje dziękuję z góry
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mieszkanie w Gdyni

Bartek, Każda z tych inwestycji ma swoje plusy i minusy chociażby ze względu na lokalizację. Chociaż w dużej mierze to też zależy gdzie się poruszasz (przykładowo jeśli codziennie musisz jeździć w stronę obwodnicy to na pewno lepszą lokalizacją będzie Hossa). Co do Hossy bywają ostatnio niezbyt dobre opinie o tym deweloperze co można przeczytać na różnych forach. A tak prawdę mówiąc to nie ma idealnego dewelopera, każdy ma jakieś buble. W celu wybrania mieszkania trzeba się zastanowić nad wieloma czynnikami, czy wolisz bardziej "kameralne" osiedle czy coś większego, czy nie przeszkadza Ci bliskość ulicy głównej i hałasu. Poza tym warto sprawdzić tabele mieszkań i wybrać te które najbardziej by Ci odpowiadały. Warto popatrzeć jak są rozmieszone okna i jak budynek jest położony, nie oszukujmy się ale światło gra dużą rolę w mieszkaniu. Na ten temat można by naprawdę sporo napisać, a z racji tego że często ludzie na forach się za bardzo mądrzą nie bardzo chciałabym tu pisać, więc jeśli masz jakieś pytania to zaprasza na @ katarzyna.mieszkanie@op.pl

Poza tym mogę również trochę doradzić na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z deweloperem itd, tak się składa że jestem w temacie ponieważ sama niedługo odbieram mieszkanie. Mogę zdać trochę relacji jak to wygląda.

Mieszkania na Małym Kacku są daleko od centrum, a dojazd jest strasznie zakorkowany w godzinach szczytu. Blisko Centrum polecam Ci Altus. Mają już gotowe mieszkania do odbioru i 430 tyś starczy.

Z tych dwóch opcji Altus wydaję się lepszym. Ale chyba trochę dopłacę i kupię już częściowo wykończone bo mieszkanie w stanie deweloperskim po przemyśleniach będzie dla mnie dużym utrudnieniem.

Altus to blokowisko, a ceny jak za apartamenty. IK z marnym skutkem od 3 lat sprzedaje tam mieszkania i nawet 50% nie sprzedanych. Ok, lokalizacja dobra ale 8000- 10000tyś zł za m2 to gruba przesada.

A co byście powiedzieli ciekawego na temat gdyńskiej dzielnicy - Orłowa. Opinie, jak tam się mieszka, bezpieczeństwo itp. Znalazłem tam ciekawe mieszkanie na ul. Świerkowej które bardzo mi się podoba. Z racji że nie mieszkam w Gdyni dopiero w następnym tygodniu będę mógł je obejrzeć.

Dzielnica ok , wszędzie blisko i do Gdańska i Gdyni centrum. Dojazd do obwodnicy dobr

Prestiżowa dzielnica, ale 430 tyś to za mało żeby kupić mieszkanie w Orłowie w dobrym stanie albo o atrakcyjnych parametrach. Ceny oscylują tam w granicach 15 tyś zł za metr. Dojazd do obwodnicy jest beznadziejny z uwagi na korki w drodze na Karwiny. Altus będzie OK dla kolegi, który ma ok. 400 tyś złotych i chce mieszkać blisko centrum Gdyni w atrakcyjnym budownictwie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ta wypowiedz zawiera 3 kłamstwa: 1) IK sprzedaje mieszkania w Altus od 1,5 roku 2) sprzedaż idzie bardzo dobrze, ponieważ na 9 miesięcy przed oddaniem budynku sprzedali prawie 60% mieszkań 3) ceny transakcyjne wahają się w granicach od 5,5 tyś za metr (duże lokale) do ok. 8 tyś za metr w przypadku mieszkań 2 pokojowych

Wygenerowałem jakieś ekstra fundusze i znalazłem mieszkanie w Orłowie na rynku wtórnym 60 mkw tyle ze cena za metr jest wg mnie lekko przesadzona prawie 10 tys. Czytałem trochę opinii i ktoś napisał, że bliskie sąsiedztwo kolejki skm psuje wszystko czy to prawda? Co możecie jeszcze powiedzieć o tej lokalizacji?

10 tyś zł za metr w Orłowie to mało. Pewnie w jakiejś starej lub zadłużonej kamienicy, więc uważaj! Jeżeli Ciebie stać na mieszkania po 12-18 tyś za metr to gorąco polecam Orłowo. To bardzo prestiżowa i piękna lokalizacja. Bliskość stacji SKM to ogromna zaleta a nie wada, podobnie jak w Warszawie stacja Metra. Wszystkie najlepsze osiedla w Trójmieście (np. Hines we Wrzeszczu czy Altus w Gdyni Redłowie) są właśnie budowane w pobliżu linni i stacji SKM.

Mieszkanie jest na osiedlu Orłowska Bryza z 2008 roku, w cenie jest podziemna miejsce w hali garażowej. Mieszkanie częściowo urządzone. Także nie jest to jakaś stare budownictwo zresztą nie kupiłbym czegoś leciwego. Jak patrzyłem to rzeczywiście ceny za metr w Orłowie są dosyć wysokie, porównywalne ze śródmieściem.

Orłowska Bryza jest przy samych torach skm oraz torach pociągów dalekobieżnych. Z pewnością słychać stukot przejeżdżających maszyn. Z nowym budownictwem (w rozsądnych cenach) w Gdyni jest ciężko, sama długo szukałam mieszkania dla siebie. Nowe osiedle to wspomniany już Altus, tam znajdziesz coś w granicach cenowych, o których pisałeś. Inne inwestycje w rejonie Centrum, Wzgórza, Redłowa czy Orłowa to dużo wyższe ceny. Chyba, że zdecydujesz się na mieszkanie z drugiej ręk (w nowszym budownictwie)i- tutaj ceny trochę niższe, ale wybór dość mały + generalny remont lub mieszkanie we wnętrzu urządzonym przez kogoś innego (możliwe, że nie do końca w Twoim stylu.)

Ogladałem to mieszkanie na tym osiedlu i nie jest tak jak inni pisza ze halas skmki jest nieslyszalny. Jest slyszalny a jak przejezdza jakis ekspres to juz wogole. Mieszkanie jest bardzo ladne, sloneczne ale...ta skm wszystko psuje. Kupilbym je gdyby nie to a tak szukam dalej. Na Wzgorzu znalazlem ciekawe i zastanawiam sie. Orlowo bardziej mi sie podoba ale tak prawde powiedziawszy trudno tam znalezc cos w takim przedziale cenowyn

Poszukaj w Altus Invest Komfort

Altus...tez to ogladalem. Po glebszych przemysleniach postanowilem kupic mieszkanie z rynku wtornego bo takie w stanie deweloperskim wymaga duzo czasu a ja go nie mam dlatego rynek wtorny do dla mnie lepsze wyjscie. Fakt ze cena jest wyzsza ale trudno. Dalej szukam. Marzy mi sie Orlowo...

W Altus masz mieszkania gotowe do wydania. Jeżeli kupisz z runku wtórnego, to remont zabierze więcej czasu i pieniędzy niż urządzenie mieszkania ze stanu deweloperskiego. Nie mówiąc już tego że przepłacisz za samo mieszkanie. Pierwszy post napisałeś ponad miesiąc temu i gdybyś wtedy wziął mieszkanie w Altus, to najprawdopodbniej już teraz byś w nim mieszkał.

Doprowadzenie mieszkania w stanie deweloperskim do stanu zdatnego do zamieszkania w nim troche zajmuje i nie wydaje mi sie ze miesiac by wystarczyl. Zreszta nie chcialbym go urzadzac jak wiekszosc kupujac wszystko w castoramie po promocjach. Fakt, za standard trzeba placic ale wydaje mi sie ze lepiej troche poczekac i kupic cos konkretnego niz brac cos pierwszego z brzegu. Nie chce obrazac mieszkancow Altusa ale po dokladnym obejrzeniu inwestycji raczej nie chcialbym tam mieszkac. Bloki, duzo ludzi, ciagly ruch. Interesuje mnie cos kameralnego np. jak to wspomniane przeze mnie osiedle w Orlowie cos o podwyzszonym standardzie. Kolejka skm wszystko popsula bo juz bym tam mieszkal.

Sprawdż inwestycję Nowe Orłowo od IK

Ale to nie jest rynek wtórny...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ofert pełno, a Ty tu d*pe zawracasz. Internauci maja Ci wybrac mieszkanie?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nikomu d..nie zawracam. Zasiegam tylko opinii a to chyba nie jest zabronione.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ktos szuka mieszkania z ogrodkiem na Wielkim Kacku 65m a ogrod 68 w nowym apartamentowcu z miejscem w hali garazowej oraz piwnica to prosze pisac ancyk3@wp.pl

Inne tematy z forum

Czy ktoś zna firmę verte invest? (5 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

Gdzie kupić mieszkanie?? (38 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...

Dobry i sprawdzony deweloper?? (17 odpowiedzi)

Witam. Zamierzam kupić mieszkanie w Gdańsku "Nowe" . Jakiego byście polecili sprawdzonego...