Moje dziecko idzie do żłobka - problem

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Od września mam zamiar wrócić do pracy, a Młody - zacząć chodzić do żłobka. Problem w tym, że o ile nie jest dla niego problemem duża ilość dorosłych, to jego kontakt z dziećmi jest raczej ograniczony i on sam nie bardzo lubi przebywać z rówieśnikami. Mam wrażenie, że w sytuacji, kiedy na horyzoncie pojawia się dziecko w jego wieku, jest bardziej przestraszony niż kiedy jest w grupie dorosłych.

Dlatego chciałabym go jakoś oswoić z dziećmi, żeby wrześniowe "żłobkowanie" nie było dla niego zbyt wielkim szokiem. Chodzimy na zajęcia ruchowo-umuzykalniające, ale jest to tylko 1h w tygodniu i jest tam cały czas ze mną. Podobnie sytuacja ma się w przypadku basenu - pływa wspólnie z tatą.

Szukam jakiegoś fajnego i przede wszystkim - sprawdzonego miejsca, gdzie mogłabym go z czystym sumieniem zostawić np. na 2-3 godzinki, żeby jakoś ułatwić mu ten późniejszy start żłobkowy.

A może macie jakieś inne pomysły w jaki sposób rozwiązać ten "problem"? Z góry dzięki za wszystkie rady. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Moje dziecko idzie do żłobka - problem

a ten żłobek jest prywatny ??? może w okresie wakacyjnym zapiszesz go tam na powiedzmy 3 x w tyg po 3 h ...... bo to byłoby najfajniej dla niego a i okres dobry bo choróbska się tak nie szerzą

Niestety nie. Mamy żłobek państwowy, w którym okres adaptacyjny rozpoczyna się pierwszego września i trwa tydzień.

Szukam takiego miejsca gdzie na początku mogłabym być chwilę z Młodym (jeżeli zajdzie taka potrzeba), a potem zostawiłabym go np. na godzinkę pod czyjąś opieką w towarzystwie innych dzieciaków.

A może synkowi pomogą spotkania z innymi mamami i dziećmi - takie domówki :)

Tylko problem polega na tym, że on dobrze odnajduje się w każdej grupie, kiedy jesteśmy razem - potrzebuję miejsca, gdzie mogłabym go zostawić samego na jakiś czas.

to jedyne co mi przychodzi do głowy to prywatny złobek./ klubik maluszka dogadac się i wykupic taka opieke na godziny ... nic innego nie wymyślisz chyba

rybalon, no właśnie to mam na myśli.

Tylko nie znam się zupełnie na tych punktach, a jest tego mnóstwo. Dlatego prosiłam o pomoc w znalezieniu jakiego sprawdzonego miejsca - może któraś Mam oddaje swoje dziecko pod opiekę i może mi polecić coś godnego zaufania. :)

może napisz jakie okolice Cię interesują to może ktoś co podpowie jednak :-)

W zasadzie jest mi zupełnie obojętnie gdzie. Oczywiście Trójmiasto, bez jakichś szczególnych preferencji poza tym. ;)

mój Mały chodzi do żłoba pywatnego na Osowej i tam można na godziny zostawiać dzieciaczki
www.calineczka.net.pl

Podbijam bo sama chętnie bym skorzystała z takiego miejsca, gdzie mogłabym młodą zostawić na 2-3 godzinki, nie koniecznie codziennie.

Asiek, a nie wiesz czy jest możliwość, żeby na początku rodzic zostawał z dzieckiem do czasu "aklimatyzacji"?

Nie było pytania - przejrzałam stronę i trafiłam na cennik. Dziękuję - postoję. ;)

Witam,
moje dziecko chodzi do prywatnego klubu maluszka w Gdyni Wiczlinie o nazwie Tup Tup, na stronie nie mają oferty godzinowej ale można dogadać się z właścicielką, ja płacę 10 zł za godzinę, wiem że mają wprowadzić karnety godzinowe. Polecam fajne miejsce i dobra opieka.

W jakim wieku jest Twoj synek?

17 miesięcy, we wrześniu będzie miał prawie dwa lata.

Spytaj w Muszelce na Lipowej, wyglada, ze jest tam w porzadku, opiekunki mile i na godziny o ile wiem, tez mozna zostawic dziecko. Na Fikakowie, jesli chcesz sama spytam, bo to w moim bloku ;) .

white_rabbit, jeśli to nie problem - zapytaj proszę. i chodzi o dwie, max. 3 godziny w tygodniu. Ciekawi mnie, czy trzeba płacić wpisowe niezależnie od ilości godzin?

Zapytam jutro :) .

Dzięki z góry. :)

Niedawno otworzyli żłobek na Kołobrzeskiej i można tam właśnie zostawiać dzieci na kilka godzin. Jedna godzina kosztuje 10 zł a od 18 do 23 18 zł. Moja koleżanka posłała tam 1,5 roczną córeczkę i jest bardzo zadowolona.

http://www.domisie.ugu.pl/ w tym zlobku mozna zostac z dzieckiem

Moja córka ma aktualnie 21 miesięcy i od 1,5 miesiąca chodzi do prywatnego żłobka na 4 godziny dziennie. Pierwszy tydzień był adaptacyjny po 2 godziny dziennie i to w zupełności wystarczyło. Dodam, że wcześniej również nie miała dużego kontaktu z dziećmi.

Uważam, że nie ma potrzeby wcześniej Małego przyzwyczajać. Bardziej zastanowiłabym się nad zostawianiem Synka na kilka godzin np. u Babci, aby ciągle nie był z Tobą.

co do klubu maluszka tup tup w Gdyni Wiczlinie nie ma wpisowego jeśli chodzi o pobyt godzinowy, godzina kosztuje 10 zł

Dzięki za podpowiedzi. :)

Co do zostawania z innymi dorosłymi - chodzi o to, że to nie jest dla niego żaden problem, ja wychodzę, on zostaje i jest ok. Natomiast zostanie z grupą dzieci wydaje mi się dla niego trudne.

zadowolona mama, a Tobie płacą za reklamę tego żłobka na wiczlinie? ;P

Fajny jest tez prywatny zlobek Smerfikowa Chatka na Zabiance.Placi sie 8zl/h.

do Marty
nie nie płacą, odpowiadam na pytanie innych mam, chyba o to chodzi na tym forum, jak się komuś nie podoba to niech nie czyta

mamtu moja córcia też taka była,wręcz stroniła od dzieci,na placu zabaw było ok dopóki nie zauważyła,że w jej stronę nie biegnie dziecko żądne wspólnej zabawy:) od razu uciekała a zdarzało się że płakała.

Poszła do domowego przedszkola gdy miała 2l i 2mc i nie było problemów większych z zaaklimatyzowaniem się.Teraz jest coraz bardziej śmiała aczkolwiek chyba taka jej natura,że przebojowa nie jest i zawsze ostrożna w kontaktach z nowymi osobami:)

Asiula, dzięki za te słowa. Wiem, że każde dziecko jest inne, ale i tak trochę się martwię. Mam nadzieję, że w rezultacie sytuacja skończy się tak jak u Ciebie. :)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie pomysły. :)

A ja mysle,ze musisz dac synkowi szanse zeby sie przyzwyczail po prostu. Po kilku tygodniach bedzie dobrze. A jesli teraz zacznie chodzic gdzies na godziny,to zaadaptuje sie w tym miejscu i pozniej zmiana przedszkola bedzie dla niego trauma bo znowu nowe miejsce i nowe dzieciaki, personel.

Do wrzesnia jeszcze troche czasu...

napiszę tak, musi pani zostawic dziecko, bo tak nigdy sie pani nie przekona czy dziecko zostanie i Pani pojdzie bez problemu do pracy czy bedzie plakac non stop....sa dzieci co placza dzien i nastepne dni sa juz ok, a sa dzieci co placza non stop i po nocach wolaja mama itp....aha i czy w ogole jest sens dziecko przyzwyczajac gdzie indziej a pozniej i tak dac gdzuie indziej hmmm z jednej strony dobrze ,ze ma pani zlobek panostwowy ale z drugiej fakt ,ze nie mozna teraz zoabczyc jak sie dziecko przystosuje to gorzej ale coz ....chodzi Pani na zajecia z dziecmi i dobrze ....zawsze to cos takze zycze powidzenia i nie poddawac nie zabierac dziecka tylko .....minie mu,
wlascicielka zlobka
www.akademiamyszkimiki.eu

DO ZADOWOLNA MAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!
WYPOWIEDŻ Z WĄTKU : ŻŁOBEK W GDYNI WYCZLINIE
Witam wszystkie mamy,
od 1 lutego otwarty jest Klub Maluszka TUP TUP w Gdyni Wiczlinie przy ul. Gradowej 16. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na stronę internetową www.tup-tup.com.pl. Opiekujemy się maluszkami od 5,5 miesiąca do 3 lat. Posiadamy niezbędne do tego kwalifikacje. Jeśli chodzi o wielkość grup to przewidujemy podział na trzy grupy wiekowe, najmłodsza grupa max 10 osób, pozostałe dwie do max 15 osób w każdej. Każda grupa wiekowa ma do dyspozycji swoje bawialnie i sypialnie. Posiłki dostarcza nam firma cateringowa.

Serdecznie zapraszamy

600236690
503097773

www.tup-tup.com.pl

OTO TA ZADOWOLONA MAMA
ogłasza swój żłobek
na różnych wątkach OCZERNIA konkurencje twierdząc ze posyłała tam swoje dziecko !!!!!
KOBIETO JESTEŚ ŻAŁOSNA-JAK MOŻNA BYĆ TAKIM CZŁOWIEKIEM ???????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

do Marta
nie płacą jej za reklamę jak widać sama sobie ją tworzy :) ŻAL..............................................................................................

Do Pani DOROTKI
Miło mi, że ktoś poleca mój żłobek. A ja nie jestem ZADOWOLONĄ MAMĄ. Nazywam się Agnieszka Welfle-Pobłocka i jestem właścicielem Klubu Maluszka na Wiczlinie. Tak jak w innym miejscu Pani napisałam, nie muszę podszywać się pod kogoś innego. Mam jednak nieodparte wrażenie, że to Pani wypowiada się za kogoś lub też moja placówka jest Pani solą w oku.
Swoimi wypowiedziami obraża mnie Pani. Właśnie mnie=właściciela, a nie Panią=Zadowolona mama.
Zrobiłam prawdopodobnie błąd umieszczając informację na forum o otwarciu nowej placówki. Zastanawia mnie jednak dlaczego tak zażarcie śledzi Pani opinie na temat mojego Klubu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mamtu a ja ma pytanie do Ciebie

zapisałas bobo do państwowego zlobka? i skad wiesz ze dostanie sie od wrzesnia?
bo ja juz dawno (w5 miesiacu ciazy) zapisalam mloda do zlobka i cierpliwie czekamy na liscie rezerwowej, tez bym chciala ja poslac od wrzesnia. Czy juz masz cos ustalone z dyrektorka zlobka?

Agitak, ja zapisywałam Młodego też będąc w ciąży, do państwowego żłobka. W zeszłym roku nie dostaliśmy się, ale wskoczyliśmy ze 127. miejsca, na miejsce 45. Z rozmów z kierowniczką żłobka wnioskuję, że na 99% mamy miejsce od września. Z resztą skoro w zeszłym roku przyjęto ponad 80 dzieci, to liczę na to, że i w tym będzie podobnie.

Poza tym mam pismo od Pani Dyrektor Gdańskiego Zespołu Żłobków, w którym zapewnia mnie, że na 100% mamy miejsce w żłobku od września i tego będę się trzymać, jakby co. ;)

bo zastanawiam sie kiedy rozpoczac ewentualne rozmowy na temat terminu dostania sie

A do którego żłobka jesteście zapisani? Nie otrzymujesz na bieżąco informacji o miejscu na liście i ew. prognozach dotyczących przyjęcia dziecka?

Bo u nas jest tak, że co miesiąc potwierdzam miejsce i wtedy dostaję informację zwrotną. W "naszym" żłobku wstępna lista będzie na początku maja.

A na którym jesteście miejscu na liście?

tak dostaje co miesiac meila z potwierdzeniem miejsca
obecnie ejstesmy na okolo 100 w obydwoch

zapisalam mloda do dwoch zlobkow na konopnickiej i na chelm
ale nie dostaje prognozy przyjecia

Agitka, nie chcę Cię martwić, ale raczej nie macie szans na przyjęcie od września, skoro piszesz, że jesteście tak daleko jeszcze. Chyba, że masz jakieś układy - wtedy co innego.

U nas od momentu zapisania minęły już prawie dwa lata, niestety tak sytuacja wygląda ostatnio w państwowych żłobkach. :/

przeciez to jest chore ;/
we wrzesniu bedzie 1,5roku czekania

trzeba bylo zapisac mloda jak zaczelismy sie starac :)

ja tak zbaczając z tematu... zastanawiam się, kto w tych żłobkach odpowiada za rekrutację... bo wygląda mi na to, że powinni mieć osobnego pracownika do wysyłania maili i odbierania telefonów od zainteresowanych rodziców. skoro listy śa takie długie, to zapewne telefon dzwoni non stop. i szkrzynka mailowa tez codziennie zapełniona. współczuję im;)

U nas telefon odbiera przeważnie Pani Kierownik i ona też zajmuje się kontrolowaniem list. :) Chyba, że akurat jest na urlopie.

za zapisy odpowiedzialna jest kierowniczka złobka
jest lista i na niej odznaczane sa osoby które dzwonia i sie upominaja
i napewno te osoby sa "premiowane"
jest wiele osób które sie zapisza i wiecej nie daja zadnego konatku

ja zapisałam mała doo zlobka jak byłam w początku ciazy
dostała sie od kwietnia czyli chwile po końcu macierzyńskiego

i do autorki wątku:
ja bym nie zapisywała maluszka do innych placówek
tylko pochcodziła na różne spotkania
np jakies place zabaw , czy kubiki
(centrum edwarda, placyk malusi ale zawsze w Galeri Przymorze)
niech sie asymiluje z dzieciami
a twój kontakt z dzieckiem niech wtedy jest minimalny

moja młoda była malutka ale wiem ze tydzien spokojnie wystarczy na
przyzwyczaje sie do rówiesników
wiadomo na poczatku bedzie ciezko
ale trzymam kciuki :D
pozdrawiam

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. :)

Cały czas mam wrażenie, że jeśli podejdę do tego z założeniem, że "jakoś to będzie" to potem będę żałować. Tym bardziej, że we wrześniu wracam do pracy i nie bardzo będzie jak sobie poradzić z ew. problemami w żłobku. Wiem, że chcę coś zrobić, nie chcę pozostawić sprawy własnemu biegowi ani siedzieć z założonymi rękami. Cały czas usilnie myślę - mam nadzieję, że w końcu coś mi do głowy wpadnie. ;)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Inne tematy z forum

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (134 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...