Mrówki

Temat dostępny też na forum: Zwierzaki
jak wytępić żółte mrówki w ogrodzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mrówki

W sklepach jest od groma różnych specyfików na owady / gryzonie / drapieżniki nawet. Np. w Leroy'u jest cały regał poświęcony temu problemowi, ale również w Rossmanie czy innych marketach.

taki preparat to ja już mam. Tylko, że one nie są jak normalne mrówki i nie widać ich na powierzchni ziemi. Dopiero jak się coś wyrwie to widać, że siedzą pod ziemią.
Nawet lałam wrzątek bo gdzieś czytałam że mogą od gorącej wody się wyprowadzić.

Od gorącej wody, to raczej przeniosą się na tamten świat...
Skoro są pod ziemią, to w czym problem? W czym Ci ich obecność przeszkadza?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

cytat "Lasius flavus
to hurtnica której osobniki mają długość ok. 4 mm i są barwy bladożółtej. Budują gniazda w ziemi, a ich pokarmem jest spadź mszyc korzeniowych. Zimowe jaja mszyc mrówki przetrzymują w mrowisku, a wylęgłe wiosną mszyce przenoszone są na korzenie roślin i stają się tzw. krowami dla mrówek, które - drażniąc mszyce - powodują wydalanie spadzi.

Mrówki budujące gniazda w ziemi, szczególnie hurtnice, mogą stać się utrapieniem w sadzie lub nawet w domu mieszkalnym. Jeśli w trosce o swoje "krowy" założą mrowisko obok korzeni winorośli, porzeczki lub agrestu - mszyce korzeniowe zniszczą krzew. Jeśli więc krzew więdnie, żółknie i wyraźnie zamiera - trzeba go wykopać i spalić, aby zniszczyć mszyce na korzeniach, a pozostały dół dokładnie spryskać środkiem owadobójczym. Jeśli gniazdo znajduje się w drewnianych, zewnętrznych częściach domu czy altany, należy zalać je ciepłym, rozcieńczonym ałunem, odwarem tytoniu lub nawet kilkoma litrami wrzącej wody, a szpary w drewnianej podłodze tarasu, werandy czy altany spryskać płynnym środkiem przeciwko mrówkom. "

I już chyba mam po porzeczkach :( Zmarniały mi i powoli chwasty obumierają w tym rejonie gdzie je widać.

Inne tematy z forum

Ubezpieczenie domku letniskowego/ROD (4 odpowiedzi)

W czasie "zarazy" gwałtownie wzrosło zainteresowanie działkami ROD. Wielu nowych działkowiczów...

Altanki, domki na narzędzia, ogrodowe - skąd zamówić? (16 odpowiedzi)

Witajcie drodzy sąsiedzi ;-) Mam gorącą prośbę. Czy ktoś z Was mógłby polecić mi firmę lub...