Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

iPhne 11 z ios15

#ScheisseFone#
Pisze ten komentarz bo w internecie jest duza propaganda jesli chodzi o iPhony mozna sie spotkac z twierdzeniem że ios jest lepszy od innych systemow że jak raz sprobojesz skorzystac z iPhona to juz nie bedziwsz nigdy chcial innych tefonow otóz to nie prawda sam jestem tego przykladem posiadałem iPhona 11 z systemem ios15 i jednoznacznie moge stwierdzic że juz nigdy w zyciu nie skorzystam z urzadzen od apple. #Nigdy wiecej apple# . Jest duzy problem z przesylem danych, duzo czasu zajmuje konfiguracja, zbierają dużą ilość danych o użytkowniku które trzeba podać żeby wogle móc skorzystać z applestory dodatkowo przy każdym pobieraniu aplikacji trzeba weryfikowac tożsamośc.Niepolecam kupna jest to telefon bez urzyteczny jesli sie nie korzysta z innych sprzetow do apple, poniewaz przesyl danych jest niemozliwy poza początkowo konfiguracją co i tak nie daje gwarancji pełnego przesyłu swoich danych np niektórych swoich apek, iPhony zwane także = ScheisseFone nie są warte swej ceny. IOS to najgorszy system z jakiego korzystalem appki to gniot i tak za wiekszosc trzeba placic, system w cale nie jest intuicyjny w moim iPhonie 11(kupionym w appstore ) nie było możliwości wyświetlenia % baterii po mimo posiadania ios15 - czyli wygląda na to ze w zależności od modelu mogą występować drobne różnice w ustawieniach, mało tego w moim modelu iPhon 11 nie dało się wykonywać screen shotow po jednoczesnym wciskaniu przycisku wyłączania i zgłaśniania zamiast zrobic screen shota telefon wchodził w tryb awaryjnego dzwonienia(wykonywałem kilka prób nie za każdym raze telefon wchodził w tryb awaryjny po czym musiałem wpisywać pin do zalogowania) .Po mimo sprawdzania w kilku źródłach czy może w iPhonie(ScheisseFone) inaczej się robi screeny otóż nie każde źródło intonowało ze screenshota właśnie robi sie w ten sposób czyli widać ze apple nie dba o zgodność w sprzęcie gdyż kupiłem nowy telefon z ich sklepu wiec telefon był nowy i oryginalny od apple a wiec za niezbyt zadowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mac czy PC

Mam w domu dwa PC i dwa Maki.
15 letniego 17" G4. Dziś wygląda jak nowy i chodzi jak nowy, pracując w programach Adobe.
Mam też MacBooka 12". Po 3.5 roku warstwa zapobiegająca odbijaniu światła uległa powolnej
degradacji. Apple ogłosił program wymiany obejmujący laptopy mające nie więcej niż 4 lata.
Zawiozłem swój do serwisu przy rądzie Wiatraczna. Całą pokrywę górną wymienili w ......2 dni!
Mam też PC, Acer, którym wysiadło zasilanie pół roku po gwarancji i Dell, któremu ciagle coś się
pieprzy i mam dosyć Windows 10 i PC do końca życia.
Systam MacOS jest stabilny, do tego CleanMYMac X i wszystko chodzi jak trzeba. Gdzie tam chodzi,
to fruwa. Żadnych kłopotów, żadnych wirusów, zero problemów.
Mam klawiaturę motylkową, ale jak się nie je przy komputerze, to nic nie woda pomiędzy klawisze.
Pisze na moim Macu już trzecią książkę i wszystko chodzi jak trzeba. Na dodatek wraz z laptopem
dostałem naprawdę sporo darmowych programów, świetnie zastępujących pakiet Office.
Jednym słowem, nie dziwcie się, że coraz więcej ludzi kupuje laptopy z jabłkiem, chociaż są moim zdaniem za drogie, przynajmniej jak na polskie warunki.

dziadownia

w srodku g*wno za takie pieniadze sprzet dla snobów ktorzy chca sie pokazac dodam ze serwis pogwarancyjny to nielada klopot i do tego nawet pamieci dolozyc nie mozna bo wszystko jest wlutowane by apple moglo zarobic ,wielki sh*tt i tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale po co wymieniać, dokładać osprzęt do notebook czy naprawiać

Ale po co?
kiedyś byłem posiadaczem HP Probook i3 8GB RAM dysk 250 GB produkcja 2010 rok jego życie skończyło się po około 5 - 6 latach, najpierw padł tochpad , potem karta wifi (zastąpiłem taką na usb) procek zaczął się grzać niemiłosiernie aż dokonał swojego żywota.
Pod koniec 2012 kupiłem Macbook pro z2010 roku z ciekawości który posiada core 2 duo 6 gb ram dysk 250 GB rozdzielczość ta sama i właściwie od razu się przesiadłem chodził znacznie szybciej niż HP który przejęły dzieci. MAC działa do dziś zwiedził ze mną Polskę wzdłuż i w szerz ponad 250 tyś km z racji pracy, oczywiście jego wydajność z przed ostatnią wersją systemem znacznie spadła w porównaniu z tą którą miał na początku, myszki nie potrzebuję bo touchpad działa rewelacyjnie. Jedyna rzecz którą wymieniłem to bateria za 120 zł
Żona także posiada MacBook Pro 15 z 2014 roku także działa bez zastrzeżeń i na komputer przestała mówić szowinistyczna świnia ;) wcześniej miała DELL'a (także padł po ~ jakiś 5 latach) był o parametrach mojego HP.
Odpukać nie miałem problemów z z moimi jabłkami podobnie jak żona , iphone nie gubił zasiengu a mam 6S posiadałem 4S i 3. mój mac spadł ze dwa razy doś konkretnie raz z wysokości 2,5 m na kafle wygoił się narożnik podnosiłem i włączyłem :) bez problemu ruszył.
Osprzęt typu mysz, wspomniana noga do mon, kabelek,serwis, .... oczywiście są drogie, ale to jest tak jak ze samochodami klasy premium w zakupie drogie, w serwisowaniu drogie, ale trzymają wartość, nie zużywają się tak szybko, no i masz dużą moc, komfort i jakość, samochody "zwykłe" przy zakupie tanie, paliwa jedzą tyle samo z mniejszą mocą, serwis nieco tańszy, żywotność znacznie krótsza, jakość wykonania i komfort jazdy znacznie słabsza, osiągi bez porównania. Żeby nie było: byłem posiadaczem Forda Mondeo 1.8 benzyna 115 KM teraz mam Audi A6 3.0 TDI 233 KM koszty niewiele większe. Jakoś i komfort jazdy :) Mondeo robiłem 400km czułem zmęczenie Audi robię 800 km i zaczynam czuć się zmęczony.

macbook pro kontra HP, czy aby droższy?

Sprawdzałem jakieś 4 lata temu w HP ich sprzęt tak zwana stacja graficzna o parametrach:
ekran 15,4, rozdzielczość FulHD, 8gb ram, cpu i5, dysk ssd 250GB, karta nvidia, plus obudowa "niby tytanowa" potem widziłem u kogoś wzmacniany plastik natryskiwany jakimś niby metalem :( cena ~12000 zł,
w tym samym czasie Macbook Pro: ekran 15.4, retina, ram 16GB, CPU i7, druga karta graficzna nvidia cena 11000 zł obudowa alu.
Mówiąc krótko zaoszczędziłem 1000 pln i dostałem sprzęt dużo lepszy nie wspominając o szybkości OS i niezawodności :)

pozdrawiam

to jest hit XD
Porównuje ultrabooka do stacyjki XD

To teraz pakuj ten swoj desktop, monitor, myche i klawe i heja w pociąg albo samolot.

Chyba logiczne ze jak masz miejsce na PC i nie musisz mieć kompa przy sobie, to będzie to wygodniejsze niż laptop (oraz randze)...boze co za durni ludzie. Wy myślcie logicznie czasem...i jeszcze 7 lików XD

no jak lubisz sikacze to wolna droga XD

pisząc te bzdury właśnie udowadniasz jak bardzo jesteś zakompleksiony. Normalna osoba ma wywalone na to jakiego kto ma lapka i nie zagląda innym do portfeli itd.

XD

makowe trackpady za duuuuzo lepsze niż windowsowe. Używając apelowego lapka, często gęsto nawet nie chce mi się idź po myszke i dongla XD

bo go d*pa boli z jakiego powodu XD

To jest jakiś nutowy kozak

szczególnie jak ktoś programuje na iphony XD
Wtedy tylko winda XD

jakich?
Daj przykład

Cienki, lekki, dobry ekran, wydajność, wykonanie, dobra bateria.

XPS - wadliwy model, padają płyty, kary olej maja PWM na 250/60Hz
Lenovo X1 extreme - albo ekran FHD albo równania bateria na 5h
Precle - droższe nawet niż maki

tylko bez GPU nvidia, bo będzie d*pa XD

co?
o czym ty gadasz? jak masz VM odpaloną to Mac staje się Windowsowym lapkiem? WTF XD

lol

to tak jak pecety dla producentów audio. Tam tylko mak rządzi. To raczej logiczne ze dobierasz kompa do zastosowań a nie zastosowania do kompa.

Gejmer tez nie wybierze Apple, bo może za ta sama cenę mieć lapka z 2080
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba było nie zydzic na najtańszym windowsowym laptopie.
Poronuje maca za 5k, do 40% tańszego windowsowego lapka.

MacBooki maja pewne unikalne cechy
1. Pobierają max 100w, czyli możesz używać w samolocie
2. Nie thottluja po odłączeniu od zasilania (bo maja słabsze GPU)
3. Maja kilka cech softwarowych, które przewyższają winie (i kilka gorszych)

mac user

lol co?
Co ty pitolisz? chyba jesteś jednym z tych, którzy myślisz e jak kupił iPhone 11 to jest bogiem XD

może i szmelc (qźwa, wnętrzności wszędzie i tak madeinchina), ale ma najlepszy system chłodzenia