Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze przed zakupem widziałem opisy, że nie ma większego problemu z wymianą dysku SSD.
Apple kosztuje 1000 zł więcej (256GB zamiast 128GB), a wystarcza przejściówka od "majfriendów" + zwykły większy dysk + instalacja MacOS z pendrive i można zaoszczędzić kilkaset złotych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kilka lat temu po wielu latach używania androidowych telefonów przesiadłem się na iPhone. Rewelacja. Mam już drugi telefon.
Teraz postanowiłem przesiąść się na Macbooka Air (używam komputera do "biznesowej" pracy). Miałem 8-letniego ultrabooka na Windowsie, który męczył mnie strasznie, mimo dysku SSD. No i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Do kilku rzeczy trzeba się przyzwyczaić, ale dzieje się to intuicyjnie i nie sprawia większego problemu. Nienawidziłem touchpadów w lapkach, w Macu jest po prostu genialny, wyświetlacz super, klawiatura też fantastyczna.
Oczywiście są też wady:
- tak jak w artykule - brak portów i trzeba mnóstwo przejściówek
- trzeba się przyzwyczaić do pisania polskich znaków - odpowiednik "alt gr" jest drugim klawiszem obok spacji, nie pierwszym
- nie działa Płatnik do kontaktów z ZUS
- nie działa program do szyfrowania ofert przetargowych - Miniportal
- nie działają programy firmy Sage

Dlatego stary komputer muszę zostawić, do niektórych spraw ale na co dzień pracuję na Macbooku i jestem naprawdę zadowolony.

PS. Jest taka firma, można też ich znaleźć na znanym wszystkim portalu aukcyjnym, która ma Macbooki 20% taniej niż w oficjalnej dystrybucji. Komputery nowe, polska dystrybucja, faktura itd więc żadna lipa.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale bzdura, jest dokładnie na odwrót

MacBooki są bardzo popularne wśród programistów
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 13

zgadza sie tylko ,ze wlasnie dla jednego komfortem i szczytem marzen jest iphon

a dla drugiego ; kurs pilotarzu statkiem powietrznym,natomiast
trzeciemu wystarczy "zgrzewka" zubra w sobote...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moim zdaniem zabrakło w tym artykule czegoś o tzw Hackintoshach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwszego Apelka miałem w pracy w 2001 roku. Ludzie mówili, że lepszy od PC, że monitor lepszy i wszystko lepsze. Kosztował z 2 razy tyle co jego odpowiednik PC. Aktualnie używam tylko PC w którym mam synchronizację z Androdiem. Mam wybieranie głosowe w laptopie, po polsku. Jakoś tak widzę, że jabuszko stało się synonimem bycia lepszym, bardziej świadomym,
ale jak to mówił Klawiter: więcej sprzętu niż talentu. Polecam komuś kto ma jabuszko edycję pliku w wordzie, albo w exelu bo Pani Basia ma PC. Jest klient, jest produkt.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co...?

A co na to rodzice...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciekawe spostrzeżenia!!!

Ha ha ha, człowieku ty wiesz na czym polega programowanie? Ciekawe jakiej dystrybucji linuxa używałeś do tego? Bo jest ich jak wiesz, albo i nie, wiele i nie wszystkie nadają się do programowania!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

sprzet apple to najczesciej proteza lepszego poczucia wartosci

cala masa pajacow jak kupi apple to od razu mysli, ze awansowala do ekstraklasy..... Ot zabawki dla lemingow. Technologicznie notebooki apple to przecietny sprzet. Cena to podatek od deficytu poczucia wlasnej wartosci. Wystarczy przeczytac ten artykul - widac golym okiem, ze nie ma tam ani jednego argumentu uzasadniajacego w racjonalny sposob zakup sprzetu apple.
Kiedys pamietam rozmowe z panem w punkcie sprzedajacym folie ochronne na telefony. Mowil, ze slabo schodzily folie na iphone'y - do momentu gdy pojawily sie takie, z dziura na logo apple. Wtedy sprzedaz ruszyla......
Podobnie maja lemingi, ktorym wydaje sie, ze sa inteligentni gdy powtarzaja za GW czy TVN....
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

No znam takich

Mieszkają w 10 osób w kawalerce, trzy pokolenia, bo przecież zarówno taka kawalerka jak i dom służą do tego samego - mieszkania.

Tak, są tacy co chcą po prostu zaszpanować i kupują coś co nie jest im kompletnie potrzebne jednak większość po prostu chce mieć to co daje im komfort w życiu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

czas zacząć uczyć się linuxa!

Nooo, jak ktoś pracuje na Windowsie, to gratuluję! Ostatnio widziałem film o małpce nauczonej obsługi Windowsa. A nauczyć się obsługi linuxa to nie łaska? Nie wiem dlaczego polska szkoła uczy dzieci informatyki na Windowsie? W niektórych krajach już dawno uczy się na linuxie!

Jestem devem i właśnie wymieniam maca na jakieś lenovo z linuchem

Bardzo zawiodłem się na MacBooku 2019. Klawiatura zero. Brak fizycznego esc (!!!)Touchbar - pomyłka. Usb-c skutecznie blokuje cię przed wpieciem się do projektora w salce konferencyjnej. Rzeczywiście jest szybki jak diabli, ale na obudowie jajka czasem można smażyć
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mam 2 MacBooki i polecam się poważnie zastanowić przed zakupem

W domu mbp 13, ten starszy z normalnymi złączami i najnowszy mbp 15 z touchpadem do pracy. Zdecydowanie źle pracuje się na urządzeniu z plytką klawiaturą i touchbarem, który łatwo zawadzić (i coś niechcący odpalić) podczas pisania. Dodatkowo sprzęt nieczęsto wolny od wad i bugow, np potrafi się zrestartować po paru minutach rozmowy z kamerą. Starszy, mniejszy MacBook jest wygodniejszy, ma normalną klawiature i potrzebne złącza. Ale ma tzw staingate. Podsumowując - nie dajcie się hypeowi, ten sprzęt nie rozwiąże magicznie waszych problemów. Nie staniecie od posiadania macbooka się pieknymi młodymi programistami czy designerami. Co wiecej, wielu aplikacji w ogóle nie odpalicie. Sprzęt dobry do pracy z dokumentami, ale np do programowania przeciętny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

wielce podejrzany ten artykuł!

Ha ha ha, kto pisał tą recenzję, bo ma ona niewiele wspólnego z prawdą! Jest wiele laptopów innych marek, o zdecydowanie lepszych parametrach, a dużo tańszych. Pewnie autor artykułu ma wiele do zyskania, pisząc takie androny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Apple to nie jest dobra marka dla biednych ludzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma obecnie żadnego dobrego systemu, którego używa więcej niż 10 userów. I również twoja dziadowska, ale obecnie modna wśród 0,01 procenta użytkowników, dystrybucja Linuxa, też nim nie jest.