Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a że tak zapytam - czym zarabiasz na chleb?

kombajn w torebce? żniwiarka? miejski laptop? Cooooool!!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Programowałem w czystym C, wcześniej w Ruby, a ostatnio lubię w Zig. Po drodze kilka innych języków i śmiało polecam Macbooka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Prawda.

Jak ktoś nie umie skonfigurować linuksa/windowsa albo zainstalować stosownego odpowiedniego softu to dla takiej osoby lepszy będzie mac-book z lekcjami 'how to'. To oczywiste.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

No ale nie sugerujcie się bzdurami z art. ;)

Ale brednie...

Znam z setkę programistów i sam jednym jestem. Żaden nie ma mac-booka ;) Bo na mac booku nie można instalować 99% przydatnych dla nas narzędzi.

Może kilku ma iPhone'a....

No chyba, że ktoś "programuje" w HTML w notatniku - wtedy mak buk jak najbardziej ;)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9

Brawo!

Brawo, gratuluję popisu braku orientacji w temacie i tworzenia w ten sposób błędnych opinii!

"czyu zmuszanie do ładowania poprawek nawet na łączach mobilnych (bo na to TERAZ nie ma się wpływu)"

Ustawienia -> Windows Update -> Ustawienia zaawansowane i tam jest opcja dotycząca pobierania aktualizacji przy użyciu połączeń mobilnych i jest ona domyślnie wyłączona, więc nic się samo z siebie nie pobiera!

"mam też laptop z XP (chyba najbardziej udany sytem windowska), otwieranie głupiego folderu, programu czy nawet wzbudzanie z hibernacji (bo załadowywanie systemu to całe wieki), trwa na jednym chwilę, an drugim parę minut - oczywiście z korzyścią dla XP"

Jeżeli rzeczywiście na urządzeniu z W10 folder otwiera się kilka minut to radzę zbadać stan komponentów, szczególnie dysku twardego, bo ewidentnie coś jest nie tak. Na normalnych, sprawnych maszynach W10 działa równie szybko, a niekiedy znacznie szybciej (np. podczas wyszukiwania plików w eksploratorze) niż leciwy już WXP.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

miejski laptop hahahah

jezu
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też oglądałem ten sam odcinek na YT
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe, czy poprawili w końcu błędy w MACos

Zmieniłem nazwę użytkownika - zniknęło konto administratora! - format.
Podczas usuwania plików i opróżniania kosza nie przybywa wolnego miejsca na dysku - format.
100 GB wolnego miejsca - Bootcamp mówi wypchaj się, potrzebuję 40GB wolnego miejsca - format.
Usuwam ostatnie miejsca w mapach, a one wracają - tu nic nie pomaga.

Format dlatego, że żadne rozwiązanie z internetu nie zadziałało.
Te problemy są typowe i od lat się powtarzają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest sprzęt albo dla laików komputerowych co najwyżej do Internetu, rozrywki i pakietu biurowego, albo

pod konkretne profesjonalne zastosowanie np. programowanie, tworzenie muzyki czy obróbka grafiki. Dla użytkownika po środku tych dwóch grup praktycznie do niczego się nie nadaje. Chociażby dlatego, że nie podłączymy samochodu, żeby zmienić coś w konfiguracji, albo nie wgramy oprogramowania do telefonu. Poza tym aplikacje są mocno wybrakowane w stosunku darmowych na Windows i płatne. Np. do konwersji i edycji filmów.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Merceses sie skonczym na w124

Nie moja opinia, a serwisanta z marca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

redagowanie tekstów nie boli

"Jednym z kluczowych argumentów za niekupowaniem MacBooków często podawana jest ich wysoka cena"
można po polsku:
Jednym z kluczowych, często powtarzanych argumentów przeciw kupowaniu MacBooków jest ich wysoka cena.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można zrobić Hackintosha

Instalujemy MacOS na laptopie innej firmy, np. na Thinkpadzie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

a ja mam 3 laptopy i 3 stacjonarki

programuję, obrabiam foto i wideo, skanuję HiRes itp. - ale nie o tym. Jeśli ktoś chodzi z laptopem "po mieście", to znaczy, że nie dorósł do pracy na komputerze. Tak samo jak do zrobienia stronki w necie nie potrzeba WP. Trzeba coś naprawdę umieć albo coś naprawdę wiedzieć, żeby się o tym wypowiadać. MacBook to ładny i wydajny laptop - ma wady i zalety. Jak większość sprzętu na rynku. Ale żeby robić z niego jakiś cud?

Macbook

Posiadam MacBooka Pro 2018 i jest to zarąbisty sprzęt w domu wzornictwo i funkcjonalność na 6+ tylko cena to fakt masakra
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mac i kawiarnia

Star.... Koniecznie przy oknie.
A tak poważnie. Nie naprawia się łatwo tych laptopów w szczególności po zalaniu laminat - przelotki w laminacie bardzo szybko korodują i kończy się to wymiana płyty.

Dyskusja o Apple przypomina dyskurs religijny. Mam wrażenie że mało w tym merytoryki a dużo wiary w wyższość jednego sprzętu na drugim.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cięzko o wiarygodność

Gdy ktos pisze że trackpad jest lepszy od myszki to ciezko wiarygoność...
Port ładowania też lepszy niż żona?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1