Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kobieca stopa wygląda zaje...bicho w baletkach!

Jeśli sytuacja pozwala (nie idziemy akurat w góry;p), jestem gorącym zwolennikiem baletek! Jak moja kobitka ubierała baletki...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzieciom może być chłodno a dorosłym już nie?

to te dzieci to jakiś inny gatunek czy co?

Ona pewnie by ubrala buty z ktorych lekko wystawaloby pare słomek...

baletki

Są bardzo OK. Ważne, żebyś się dobrze czuła i nie sprawiała gospodarzom problemu.

Ale jeszcze eiej

jak to jest grzyb niejadalny!
Taki sromotnik w kapciu...
No koszmar po prostu!

BIPP!!!

każdy ma swoją małą perwersję

- jak powiedział jeden pan w "Guzikowcach" :) Wśród znajomych zazwyczaj chodzimy boso. Temat kapci pojawia się sporadycznie, kiedy np. jest wyjątkowo chłodno. Poza tym buty w mieszkaniu nie są zbyt komfortowym rozwiązaniem - nogi sie grzeją i męczą, a podczas tańców w ciasnym pokoju, pomiędzy szafkami, krzesłami i stołem, można kogoś boleśnie podeptać. Impreza w butach zakłada odpowiedni poziom i narzuca pewne zasady.

nie wiem gdzie bywałaś/-łeś na świecie, pewnie w Koziej Wólce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ona

To pkazałas kulturę. Gratulacje
Gdybys babo troche bywała w świecie to bys wiedziała ,że ludzie sami buty zdejmuja. A odpicowane mieszkanie to chyba nie jest powód do wstydu a wręcz przeciwnie, ktos dba i ma czysto brudasko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

zbulwersowana

to brudaska jesteś, faktycznie masz sie czym chwalić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

odpowiedź

możesz jedynie wtedy, gdy okaże się nieatrakcyjnym facetem

kultura

to przede wszystkim czystość i dbałość, by nasza obecność nie była dla gospodarza uciążliwa.
Przy okazji pytanko - gdzie Ona nauczyła się języka buraczków?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

kapcie są przyczyną mojego zażenowania, nawet gdy jestem sama (prywatnie preferuję chodzenie boso)

a u Francuza

jest odwrotnie, tak samo u Włocha, Szwajcara czy Amerykanina. I co z tego wynika?

kapcie

W gronie znajomych, czy rodziny, śmieszne kapcie mogą wpłynąć na rozluźnienie atmosfery, co jest raczej wskazane, chyba ze przyszliśmy na stypę. Jeśli kapcie są przyczyną zażenowania na imprezie w gronie osób bliskich, to coś jest nie tak z nimi, albo albo z Tobą, ale to są sprawy prywatne, więc nie wnikajmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Idąc na imprezę zimą, nigdy nie zakładam obuwia zimowego. Przeważnie jestem w szpileczkach i nie wyobrażam sobie, żebym założyła kapcie przy oficjalnych imprezach, spotkaniach.
Uważam, że zaproszeni goście sami powinni zadecydować czy zostaną w butach. Czasami warto, żeby zostali w butach /różny jest stan zapachowy/. Straty muszą być jak to na domówkach.
Inaczej jest jeżeli wszyscy się znamy i wiemy, że nikt nie zwraca na to uwagi czy w kapciach czy bez kapci.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

boso lub kapcie

Wiem, że to niby nieładnie zmuszać ludzi do zdejmowania butów, ale w zasadzie, dobrze wychowani goście wiedzą czy ściągnąć buty, lub jakie buty założyć w gościnę. Jeśli u kogoś w domu jest np. raczkujące dziecko, łażenie po domu w butach jest niehigieniczne i niekulturalne. Jeśli wybieramy się na imprezę domową, gdzie będziemy chodzić w butach, to zakładamy eleganckie buty na skórzanej podeszwie, bez bieżnika, metalowych podkówek i ostrych obcasów. Jeśli nie mamy butów ze skórzaną podeszwą, to powinna to być podeszwa z jasnego tworzywa, żeby nie zostawiała na podłodze czarnych krech, które są trudne do zmycia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1