Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wyjąłeś mi to z ust!! właśnie zabierałam się za pisanie takiej odpowiedzi. Odnośnie noża i widelca, to pół biedy jak są źle odłożone - często ludzie w ogóle nie używają noża, a nawet - o zgrozo - go nie podają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja biorę na imprezę zawsze buty na zmianę - baletki. nie porysuję podłóg i będę dobrze się prezentować. Kapcie to jest totalna wiocha. Nawet na rodzinnej imprezie nie wyobrażam sobie żeby ludzie w kapciach do eleganckiego stroju chodzili. To jest żenada - zarówno dla organizatora imprezy jak i dla gościa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale jeszcze eiej jak proponują Ci kapcie!!!

...z grzybem!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

polaki-buraczki! nabiorą kredytów,mieszkanie odpicują ale

kultury niestety kupić się nie da! Wymaganie żeby ktoś zdejmował buty...porażka!!! Skąd w ogóle ten prostacki nawyk?!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

niezłe :-)

przeczytam, dzięki!

ha :) nie ten typ :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

a cudzych kapci to bym w życiu nie nałożyła yyyy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

CO ZROBIĆ?

Jak nie wiesz co zrobić przeczytaj sobie wupowiedz "2013-01-07 13:22
CO ZROBIĆ?
W sumie możesz bardzo prosto rozwiązać swój problem! Powiedz znajomym, że robisz nową odmianę PIDŻAMA party :P i zrób PAPUCIO,KAPCIO, PAPCIO party jak zwał tak zwał."

lepiej przed domówką, żeby gospodarz był pewien, że nie ma na nich brudu lub jakiegoś wirusa (który zresztą może przetrwać pranie), który goście wniosą do domu

CO ZROBIĆ?

W sumie możesz bardzo prosto rozwiązać swój problem! Powiedz znajomym, że robisz nową odmianę PIDŻAMA party :P i zrób PAPUCIO,KAPCIO, PAPCIO party jak zwał tak zwał.
I w związku z tym każdy znajomy ma przyjść do ciebie w zabawnych lub staroswieckich albo poprostu w kapciach... rozwiążesz problem porysowanych paneli dodatkowo nie bedziesz musiala sie martwic ze dla wszystkich kapci ci nie starczy bo wszyscy przyniosą swoje. Będą uprzedzeni ze to kapcio party wiec nie powinni w żadnym wypadku się gniewać. A przypuszczam Ze pomyslam ich rozbawisz i bardzo chetnie sie przychyla do niego. a dodatkowo nie wyjdziesz na snobke ktora mysli tylko o swoich nowych panelach i przez to nie moze sie bawic...

A tak z innej mańki jak robisz impreze to powinnas spodziewac się tego ze przychodzi sie i zostaje się w butach w koncu idac do restauracji na wesele czy na impreze w klubie nie sciąga się butów i każda impreza powinna być traktowana równo. ja sobie nie wyobrażam żeby ktoś kazał mi ściągnąć buty robie to tylko u swoich rodziców a jesli jest bloto na dworzu czyszcze buty przed wejsciem do domu chusteczkami badz ręcznikami papierowymi które zabieram ze sobą (parę listków ręczników papierowych- nie całą rolkę) do torbki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakie znowu choroby przynosisz na butach? wirus nosówki? ludziom zagraża choroba noszona w butach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie tylko buty należy zdejmować

W ogóle garderoba wizytowa jest bez sensu. Gospodarz powinien zapewnić wieszaki na marynarki, spodnie i spódnice, oraz kosz na bieliznę. Po domówce każdy dostaje uprane ubrania i wszyscy usatysfakcjonowani rozchodzą się do domów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zamawiam po 100 par z monogramem.

A po użyciu wyrzucam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tańce bez butów są bez sensu.

Gdyby mi kazano tańczyć bez butów, w kapciach, albo na dywanie, to siadłbym do stołu i pił do końca imprezy. Z punktu widzenia gospodarza dywan z kolei zniszczy się przy każdych tańcach. Pozostają własne tenisówki, dres i break-dance.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jako gospodarz też stoisz i czekasz?

Witając kobietę w domu czekasz, aż gość-kobieta wyciągnie rękę? Przy swojej podwładnej też tkwisz jak kołek? Kobieta wyciąga rękę pierwsza tylko w sytuacji równej rangi!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

skoro masz jakieś spotkania, to nie jesteś schorowaną kobieciną w magazynie, którą trzymają z litości, jak sobie wyobrażałam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gospodarz zaprasza i dyktuje zasady...

Jak ich nie uszanujesz to cię więcej nie zaprosi.

To co wypada a co nie zależy od nas. To, że ktoś wejdzie w butach do kogoś do domu uważam za brak kultury, jeżeli właściciel nie chodzi w butach po domu. Inaczej jak właściciel o to poprosi a inaczej jak pakujesz się w zabłoconych butach do kogoś do domu. To czy to hydraulik czy urzędnik czy ktokolwiek, jeżeli szanuje się kogoś dom nie wchodzi się do niego w butach. A podejście, że gościom wolno wszystko jest dziwne, dla mnie wchodzenie do domu w butach to niszczenie czyjejś własności, nie zapominajmy, że z chodnika każdy może przynieść poza brudem i błotem, psie, kocie, ptasie czy nawet ludzkie odchody, choroby i inne takie. Ktoś zapraszając cię do siebie liczy, że uszanujesz jego dom.

Najlepiej wchodzącym gościom pokazać miejsce na zostawienie obuwia i kurtek, inteligentni nawet na średnim poziomie powinni zrozumieć, że chcesz aby je zdjęli.
Co do kapci to też ich nigdy nie biorę jak ktoś mi proponuje ale mam w torbie zapasową parę skarpetek jak idę w obce mi miejsce i wychodząc przebieram.
Zawsze ściągam buty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5