Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo takie komentarze typu "szkoda ci podłogi, nie rób imprezy" piszą gimbole i studenciaki, które w swoim marnym, krótkim życiu jeszcze grosza swoją pracą nie zarobili ani tym bardziej nic poważnego nie kupili za zarobione przez sieie pieniądze, stąd takie lekceważące opinie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

A ja wnioskuję że Pani chce przyszpanować parkietem.
Niech kupi wykładzinę imprezową tzn. tylko na imprezy rozkłada+dodatkowa wycieraczka, może ściereczka do czyszczenia butów z błota
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Czy przychodząc w gości trzeba ZDEJMOWAĆ BUTY? Wizytowy savoir-vivre

Nie bacz na piękny dywan, skórę lwa przy kominku, na wypolerowaną posadzkę ze szlachetnego drewna, ani na błoto na swoich podeszwach. W gości wchodzimy w butach i basta! Przynajmniej, jeśli zasady savoir vivre'u są dla ciebie ważniejsze niż relacje z ludźmi, którzy cię zaprosili...

Gospodarze nie powinni prosić nas o zdjęcie butów i założenie przepoconych, dyżurnych kapci dla gości. (...)

..kontrowersje budzi kwestia przynoszenia własnych laczków na zmianę. Niektórzy oburzają się na taki nietakt, inni przystają na takie rozwiązanie z ochotą, a niektórzy blogerzy... doradzają, w jakiej stylowej torbie takie pantofle przynieść. Ale przecież zamiast nadbagażu w postaci własnych kapci można szpitalnym wzorem narzucić na buty foliowe woreczki. Znając niektórych gospodarzy uznaliby to rozwiązanie za bardzo dogodne. W końcu komu chce się o tej porze roku trzepać po gościach dywany... "

mowimyjak.pl/styl-zycia/savoir-vivre
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak impreza będzie taneczna to tylko w butach, ale...

przed wejściem położyć wielką włochatą wycieraczkę żeby buty nawet niechcący ludzie solidnie wytarli, a dla bezpieczeństwa w przedpokoju położyć tymczasowo jakiś stary dywanik, którego nie żal będzie zabłocić, dzięki temu panele na pokojach wyjdą z imprezy bez szwanku.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dywan wiesza się na ścianie
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

o ziomy z Kościerzyny:)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak

wolę się zachować nietaktownie, ale nie musze potem wymieniać podłogi co jest dużym kosztem i problemem, a jak impreza będzie dobra to goście szybka zapomną o tym, ze musieli zdjąć buty. Ja jak idę do kogoś sama ściągam buty i jakbym tego nie zrobiła a ktoś by mnie o to poprosił nie obraziłabym się, zrobiłoby mi się głupio, ze sama ich nie zdjęłam
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 21

jeśli Ci w nich WYGODNIEJ ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to tym bardziej o droga podloge warto dbac, wszystko zuzywa sie z czasem, po co przyspieszac ten proces?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

no nie wiem, czy Europy

w Szwecji wszyscy sciagaja buty i chodza w domu w skarpetkach, to samo nawet w szkolach czy podobnych placowkach...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja zabieram ładne balerinki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Amen.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Boś buc. Masz do tego prawo.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale byłeś w Japoni tak? I widziałeś jak mieszkają?
I w Turcji też byłeś tak? I znasz turków i poziom ich higieny tak?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeszcze raz wszystko jasno wyłożone

"Pytanie tygodnia: czy ściągać buty w gościach?

"Przychodzę w gości do domu znajomych, czy wypada żebym zdejmował buty? Czy gospodarz może mnie o to prosić? Jak się zachować gdy nie chce się ściągnąć butów?'

Ściąganie butów to temat rzeka, który powraca co jakiś czas na forach poświęconych etykiecie i zawsze budzi kontrowersje. Po jednej stronie barykady znajdują się miłośnicy podłóg i dywanów, którzy będą bronić ich do upadłego w kapciach, po drugiej zaś jak jeden mąż stoją Ci, co bronią swego prawa do chodzenie w butach.

Co na ten temat mówi savoir-vivre? Otóż pozostawia to w gestii gospodarza i gościa, którzy powinni ocenić sytuację i zachować się odpowiednio. Oznacza to, że w przypadku zapowiedzianych wizyt domowych, imprez i spotkań rodzinnych, towarzystwo stawia się w strojach wizytowych i takich też butach. Gospodarz również nie podejmuje gości w kapciach, gdyż te są atrybutem prywatności i ich eksponowanie podczas spotkań towarzyskich jest nie na miejscu, a z pewnością nie pasują do reszty stroju na tę okazję. Pamiętajmy, że buty są częścią stroju, bez nich goście mogą czuć się nieswojo. Co więcej, chodzenie boso lub w skarpetkach w cudzym domu nie jest zbyt higieniczne, podobnież jak proponowanie gościom przechodnich kapci.

W przypadku niezapowiedzianych wizyt, krótkich przelotnych odwiedzin, szczególnie w czasie złej pogody (deszczu, pluchy) gość musi ocenić stan swoich butów i jeżeli porządne wytarcie ich w wycieraczkę nie rozwiązuje problemu może spytać gospodarza o możliwość zdjęcia butów, jeżeli sam nie czuje się komfortowo wnosząc brud. Jest to wyraz szacunku dla przyjmujących nas w domu. Gospodarz może odmówić lub zaakceptować propozycje gościa ale w żaden sposób nie powinien wymuszać żadnego z zachowań.

Jest to rodzaj gry towarzyskiej, gdzie obie strony starają się okazać sobie szacunek i uprzejmość. Gość chce respektować zasady panujące w domu gospodarza, a ten chce by jego gość czuł się komfortowo i swobodnie. Jeżeli gość zdecyduje się pozostać w butach, wówczas nie należy mu czynić z tego powodu uwag, ani ostentacyjnie wycierać ewentualnie pozostawionych śladów. Podłogę czy dywan można posprzątać po wyjściu gości."

piątek, 05 sierpnia 2011, wizerunekblox
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co, w butach mają po mieszkaniu chodzić?

Mieszkanie to nie sklep. Sam też chodzisz u kogoś w butach po mieszkaniu??? Poza tym, może dla ciebie to przyjemność nie ściągać butów przez kilka godzin w temperaturze +22C, ale uwierz że dla większości na pewno nie. Nie mówię, żeby kapcie od razu zakładać. Jaki problem bawić się bez kapci?
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 33

Tia... zaprosić gości żeby biegali boso. Dorosłych ludzi. Jeszcze obcych...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 11

ja tam takich dylematów nie mam

wczoraj był ksiądz po kolędzie, mówię mu buty zwalić i wtedy może wleźć zdziwił się ale zdjął, jakby chciał w buciorach, to bym powiedział wyświergalaj, za drzwi. Mój dom , moje reguły gry, komu się nie podoba niech wyp..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 21

Może ma porządną podłogę a nie najtańsze panele z castoramy.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3