Nie chce oddać kaucji...
Mam do Was pytanie, moja siostra wynajmowała pokój. Przed wprowadzeniem się wpłaciła 500zł kaucji, której właściciel nie chce teraz oddać. Stwierdził, że musi odnowić mieszkanie.... Mieszkała tam tylko 10 miesięcy, wiadomo pokój zapewne ma normalne ślady użytkowania, ale żadnych uszkodzeń etc. Opłaty były dokonywane regularnie, nie ma żadnych zaległości. Pytanie tylko, czy walczyć o tą kaucję, czy odpuścić, bo:
1) Nie mamy dowodu wpłaty kaucji, była przekazana w gotówce podczas podpisywania umowy.
2) Moja siostra nie dokonała obowiązku meldunku
Z jednej strony, mogłabym odpuścić, ale z drugiej nie chcę, żeby sytuacja powtórzyła się u kogoś innego. Wiem, że wynajmujący nie zgłaszał faktu, że wynajmuje pokój do US, ale ten argument do niego nie trafia. Pytanie tylko, czy - jeśli już podejmiemy z nim walkę - nie będzie więcej strat niż korzyści...
Doradźcie, co byście w tej sytuacji zrobiły...
1) Nie mamy dowodu wpłaty kaucji, była przekazana w gotówce podczas podpisywania umowy.
2) Moja siostra nie dokonała obowiązku meldunku
Z jednej strony, mogłabym odpuścić, ale z drugiej nie chcę, żeby sytuacja powtórzyła się u kogoś innego. Wiem, że wynajmujący nie zgłaszał faktu, że wynajmuje pokój do US, ale ten argument do niego nie trafia. Pytanie tylko, czy - jeśli już podejmiemy z nim walkę - nie będzie więcej strat niż korzyści...
Doradźcie, co byście w tej sytuacji zrobiły...