Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze Rumunia i Bułgaria mnie ciekawi.
W Bułgarii 70/240 ma lewica. Przed wojną zakazywano działalności komunistom, choć byli zorganizowani. Coś tam czytałem, że lewica ma swoją bazę na wsi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mają bardzo rozdrobniony parlament, a ta partia socjaldemokratyczna jest w nim stale drugą siłą, ale ma tylko 22,5% miejsc. http://www.sdp.hr/
Procenty jeszcze nic nie znaczą, spojrzę, jak było przed wojną. Tito pochodził z Chorwacji.
Nie było specjalnej lewicy w Jugosławii przed wojną, więc nie rozumiem, jak powstała tam silna, samodzielna komunistyczna partyzantka. Przed wojną Tito siedział w więzieniu 5 lat za działalność rewolucyjną, było tak jak w Polsce mniej więcej.
Być może jako reakcja na kolaborację z Niemcami.

Chorwat sugerował mi, że oni są autentycznymi lewicowcami, walczą z bezwzględnymi bogaczami, którzy "zniszczyli kraj". Komunizm był dla niego w porządku, teraz jest źle.

W Polsce, kiedy pogrzebać, jest sporo materiałów i wzmianek, zwłaszcza o pegierowcach. Często w komentarzach pod artykułami na portalach. Czy to znaczy, że tu jest najgorzej? Czy po prostu znam język i wiem, gdzie szukać?

W Rosji komuniści rzekomo czekają na zmianę, wielu jest zdołowanych, zagubionych, nie pasują do kapitalizmu, ale są bezradni, niektórzy nadużywają alkoholu. Partię komunistyczną uważają za nieautentyczną.

Chorwat tak mętnie mi odpisał, że nic konkretnego nie powiedział, jakiś prowincjonalny polityk lewicowy. Z NRD brak odzewu.
A mnie ciekawi krótka odpowiedź: jest dyskryminacja w zatrudnieniu czy nie.

Niezwykle trudno jest ustalić, jak radzą sobie komuniści w innych krajach, jakie są schematy, czy miejscowe, czy wszędzie taki sam. W niektórych krajach lewica jest mocna, jak Rumunia czy Chorwacja.

Ale czy decyzje w ogóle podejmowali cudzoziemcy, czy tylko służyli radą?

Może polska sytuacja jest wewnętrzna i specyficzna.

Na Łotwie jest dyskryminacja w zatrudnieniu, ale jednak może trochę inna. Wiem, że tam polega to na tym, że ludzie byli zwalniani z lepszych prac (bo nie znali języka) i jak imigranci, mieli szansę tylko na prace bardzo podrzędne. Powstały getta np. w Rydze tych rosyjskojęzycznych.

Warto spojrzeć na schemat w Iraku. Tam zastosowano model niemiecki z zakazem pełnienia ważnych stanowisk przez członków partii rządzącej.

Cóż, to na pewno supertajne. Choć daje mi różne wskazówki.
Ja jednak mieszkam w Wygwizdowie i w ogóle nie kombinuję na tym poziomie. Nie jest to moja codzienność.

X miał też bardzo blisko do niemieckiej ambasady i do amerykańskiej. Do niemieckiej mógł dojść dookoła dużego parku.

Widzę na mapie, że X przez kilkadziesiąt lat był oddalony o 2 minuty drogi pieszo, 150 metrów od tej ambasady.
3 lata temu przeniosła się kawał dalej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ambasada_Norwegii_w_Polsce

Nudno, ale żyję i nie tracę zdrowia.

A tymczasem ja dostałem takie drastyczne obostrzenia antyzachodnie. Gdy ich przestrzegam, jest śmiertelnie nudno.

Czy Zachód dając pracę pegierowcom, robi to ze względów humanitarnych, czy też wiedząc, że właściwie nie wolno im wyjeżdżać? Sądząc po ich innych kalkulacjach, dobrze znają konsekwencje.

Być może działo się to stopniowo.
Teraz osiągając apogeum.

To raczej reguła. Dołuje mnie to.
Jak mogę poruszać się po rzeczywistości, której nie rozumiem.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...