Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Nie idę na wybory! Kto jescze?

x = 1 + x/2,

(1 - 1/2)x = 1,

x/2 = 1,

x = 2.

lub też:

x = 1 + x/2 | 2×

2x = 2×(1 + x/2)

2x = 2 + x | - x

x = 2

Baranku...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

policzyłeś? Wątpię.

łatwo policzyc,

natomiast pogłow sie nad powyzszym pustaku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a znasz to? dwie kaczki, trzy kozy, osiem krów - ile razem mają nóg?

a znasz to?

cegła wazy kilo i pół cegły

ile ważą dwie cegły?

Skoro nie zrozumiałeś, to zapewne tak zostanie :)

do czego pijesz?

przeciez nie od dzis wiadomo, ze np Polske w 1795 roku podzielono na "trzy nierówne połowy"

"trzecia połowa" o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sadyl: To, co zrobiłeś jest godne szacunku. Postępujesz zgodnie ze swoimi normami i zasadami. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głosowanie to prawo obywatela, a nie obowiązek, Izabell. Obowiązkiem obywatela jest płacenie podatków. Twoja negatywna postawa wobec tych nie głosujących nikogo nie przekona.

za granicac głosuje sie w okregu nr 1 czyli warszawskim - pojedynek tytanow

....

za 8 dni bedzie mozna podsumowac ta dyskusje

tp, ze wiekszosc zostanie w domu jest raczej pewna

pytanie tylko jaka wiekszosc:P

> Wybory są parlamentarne a nie lokalne

Jeszcze jedna uwaga:

Załatwiając pierwszą część (czyli dopisanie się do spisu gdziekolwiek) byłem śiwadkiem rozmowy biurwy z petentem-poprzednikiem.

Facet brał zaświadczenie o prawie do głosowania, bo w dniu wyborów będzie za granicą.
I pytanko: na kogo będzie mógł głosować?
- ver. 1: tylko na kandydatów z list krajowych?
- ver. 2: na kandydatów warszawskich?
- ver. 3: na kandydatów lokalnych, właściwych ze względu na stałe miejsce zmieszkania?
Kto wie?
Biurwa nie wiedziała.

> postawa godna szacunku

Dzięki. Urosłem :)
Ale co z tego, skoro mój wkład w wyrażenie swojego prawa wyborczego zostanie przelicytowany przez dwa lemingi, które z nudów pójda zagłosować...

> dokonujesz obejscia prawa

Nie. Wybory są parlamentarne a nie lokalne zatem nie widzą powodu do przywiązania do miejsca.
(a oprócz tego rozumiem kontekst i wiem, że Twoja wypowiedz jest "z letka ironiczna" :)

Jakieś 70% postów wyżej jest opisana moja syuacja wyborcza.
Okazuje się, ze nie jest tak różowo, jak pisałem (i jak mi przekazała p. Hania z UM w Gdańsku):
Przypominam: jako osoba nie zameldowana NIGDZIE, chcę głosować GDZIEKOLWIEK.
Ścieżka podana przez p. Hanię jest prawidłowa. Aczkoliek nie jest to automat.
Dopisuję się do spisu wyborców gdziekolwiek, gdzie mi wygodnie (akurat mi wygodnie w Gdańsku), zeby móc wziąc zaświadczenie o prawie do głosowanie gdzieś indziej (czyli nie w miejscu, gdzie mi się wygodnie dopisać).
Jednak - nie jest to formalnośc i nie załatniwa się tego za jednym zamaczhem "od ręki".
Żeby się dopisać do jakiegokolwiek spisu wyborców, trzeba złożyć wniosek (to jest w procedurze) ale i trzeba RĘCZNIE do wniisku dopisać uzasadnienie, dlaczego ten wniosek się składa (sic!).
Urząd ma 3 dni na rozpatrzenie wniosku - czyli ktoś poodejmuje decyzję, czy łaskawie mi pozwoli dopisać sie do spisu wyborców.
Z rozmowy z biurwą - zazwyczaj decyzja jest pozytywna.
Z racji charakteru - marzę o negatywnej. Abym mógł trochę zadymić w kwestii moich praw :)

Dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji, mogę wziąć zaświadczenie (czyli zadeklarować, że nie będę głosował tam, gdzie składałem wniosek)

@ sadyl

postawa godna szacunku,

ktora - nota bene - rowniez obnaza słabosc i niedoskonalosc obecnego systemu;

gratuluje determinacji

(w moim przypadku najblizszy kandydat, ktorego bym poparł jest w Warszawie, kolejny w Krakowie...)

...

czekam teraz na moralizatorow: Halewicza i Izabelle, ktorzy powinni skrytykować Twoje działania

bo przeciez dokonujesz obejscia prawa - wykorzystujesz instytucje, ktora zostala stworzona do innych celow;
a jednoczesnie uciekasz od odpowiedzialnosci glosowania w swoim okregu wyborczym

wiec niech ci oportunisci moralni teraz sie odezwa!

i znowu chrzanisz trzy po trzy

wybory to zaden obowiazek obywatelski

ty tylko tak to interpretujesz i chesz nadac taka range udzialowi w wyborach... jest to dla mnie iracjonalne i bledne

rownie dobrze iracjonalnie i blednie moglabys nawolywac do placenia w parkometrach jako do oOBYWATELSKIEGO OBOWIAZKU i dalej pisac swoje bla bla o wnukach i dzieciach, o wspolnym dobru, o miescie z morza i marzeń, o wspolnym dobru i o tym, ze nie wolno marudzic

przyklad ten mial tylko pokazac absurd Twojego rozumowania
bo cale jest bledne
dlaetego, ze upada w pierwszym zdaniiu
udział w wyborach to nie OBOWIAZEK (nawet obywatelski)

a jezeli masz bledna przeslanke, to masz bledny wynik rozumowania

...

jezeli juz chcesz mowic o obywatelskim obowiazku to mozesz powiedziec, ze obowiazkiem obywatelskim kazdego człowieka jest swiadome podejmowanie decyzji, z ktora wiaza sie konsekwencje dla innych... a nastepnie musisz ta decyzje uszanowac

urzekła mnie Twa interpretacja...

porównujesz płatne parkingi do wyborów?
nie podoba się, nie parkuję proste, a wybory - obowiazek obywatelski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie popieram zacietrzewienia Halewicza ani retoryki Izabelki.
Rozumiem ludzi, którzy nie idą na wybory, bo się na tym nie znają albo ich to nie interesuje.
Nawet jestem w stanie zrozumieć niechęć do udziału w wyborach osób, które może by i chętnie poszły - ale nie mają na kogo głosować.
Sam mam ten problem. W Gdańsku nie zgałosuję na preferowany przeze mnie komitet wyborczy.
Jednak zamiast biadolić, głosować na "mniejsze zło" czy demostracyjnie olewać wybory - załątwiam papiery a w dzięń wyborów biorę d.. w troki i jadę tam, gdzie mogę zagłosować zgodnie z moim sumieniem.

@ rocks

"kilku głupków"/ po co sie chwala/to ze ktos nie idzie na wybory jego sprawa/ itd

wiesz co...

po pierwsze przeczytaj nagłówek całej dyskusji
"Nie ide na wybory i postanowiłem sie z wami podzielic ta informacja"

po drugie spójrz na tytuł forum: Hadyparka

po trzecie: sprawdź w googlach czym jest hydepark

ten post to moj speaker corner:

wosjkowego... to wiele tłumaczy

ciekawe w jakim stopniu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jacy wyborcy taka „demokracja”. Ten ustrój został stworzony dla mądrych ludzi.

-> to ciekawe
dla madrych jest sophiokracja
demokracja to w zasadzie ochlokracja

-> Jacy wyborcy taka "demokracja" - zgoda ale tylko połowicznie, najpierw trzeba przywrocic ludziom mozliwosc realnego - swiadomego wyboru, a dopiero potem oceniac "demokracje" (dobrze, ze dalas w cudzysłowie:P) przez pryzmat wyborców

poza tym demokracja to rzady wiekszosc
wiekszosc pozostajaca w domach rowniez wyraza swoje zdanie - w sposob miczacy

CUM TACENT, CLAMANT :P

Inne tematy z forum

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (14 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (10 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....