Re: Nimenrix - nowa szczepionka przeciw meningokokom ???
U naszego synka w drugiej dobie po szczepieniu równiaż pojawiła się wysoka gorączka (38,5), całe szczęście nie było problemu z jej zbiciem nurofenem forte, kolejnego dnia gorączka jeszcze dwukrotnie powracała, za każdym razem odrobinę niższa temperatura. Następnego dnia już tylko stan podgorączkowy. Gorsze zdecydowanie od tej gorączki był kompletny brak apetytu i niechęć do picia. Cieszyłam się z każdego, nawet najmniejszego kęsa, z chociaż jednej łyżeczki jogurtu itd. Dla mnie uspakajające jest to, że cały czas karmię synka piersią (1,5 roku) i przynajmniej na to nie stracił ochoty. Choć przyznam, że momentami miałam dosyć i miałam ochotę wyć z bólu, ale zaciskałam zęby i karmiłam dalej. Teraz, kiedy udało nam się uporać z tymi objawami mimo wszystko nie załuję wykupienia tej szczepionki, w obliczu tego, co się dzieje niedaleko naszych granic wiem, ze moge byc spokojniejsza o zdrowie synka, a nawet życie. Nie wiadomo jak będzie wyglądała Polska za np. 5 lat. Pozdrawiam i zachęcam do szczepienia, choć należy być gotowym na ewentualną gorączkę i brak apetytu przez 3-4 dni.
4
11