Nowe miejsce, nowe życie, nowy cel.

Proszę by wszyscy którym zależy na losach ludzi zwłaszcza tych na poboczu, z PGRów, młodych komunistów, tych co nie zgadzają się z T. i polityką R. wsparli mnie tutaj na nowej platformie, takich co wspierali mnie, a nie atakowali jak Ż. i po ludzku mnie traktującej, życzliwie do człowieka nastawionej lukrecji, o zmianę tego świata. Szczególnie bliska mi atakowanej poniżej pasa była jej życzliwość, pogoda ducha i błyskotliwość umysłu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widać że to właśnie doświadczenia życiowe w PGRach, pozostawiły u Ciebie nieodwracalne zmiany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponieważ w PGR-ach były te trudne warunki przyrody, potem wielu dawało sobie radę zadziwiająco dobrze w dość ekstremalnej sytuacji.

Nie wolno mi czytać "Wyborczej", wydania internetowego. Pojedyncze artykuły tak.

Najostrzejszy tekst był w "Newsweeku" w 2013, też z moich okolic. Przedstawiono taki całkowity wiejski slums. Cóż, jest dokumentacja. Teraz już nie jest dostępny w całości.
Czy ktoś jednak zawziął się akurat na pegierowców? Pewnie splot różnych okoliczności. Choć zbadałbym ten układ USA-Rosja. Co 10 lat trochę posuwam się do przodu.

W PGR-ze zahartowałem się fizycznie, przerobiłem życie na wsi, nauczyłem się rozmawiać z wieloma różnymi osobami. Pamiętam zieleń, dużo zieleni. Ludzie byli pewni siebie, raczej zadowoleni, byli bardzo daleko od tego stereotypu pijaczków. Szeregowi pegierowcy byli zdecydowanie solidarnościowcami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wchłonąłem w ciągu ostatnich 2 lat te wszystkie darmowe materiały o PGR-ach z Internetu, badałem też sytuację w kilku PGR-ach, które znam. Po tylu latach wszyscy wkomponowali się w społeczeństwo w najróżniejszych rolach lub też zmarnieli. Młodsze pokolenie już praktycznie nie jest pegierowcami, tylko pochodzi z PGR-ów. Mamy wspólne wspomnienia jeszcze z lat 80.

Lubię bardziej takie podsumowujące materiały, a nie bieżączkę. Mógłbym oglądać Wiadomości w Internecie, ale to mnie nudzi.

Jakie kanały TV naziemnej Zaburzanin u siebie odbiera ?

W praktyce każdy radzi sobie, jak umie, normą była zmiana zawodu pod koniec lat 90., choć np. dwie księgowe pozostały księgowymi. Jestem jednak w miasteczku, a nie na zapadłej wsi.

A wystarczyło dać 500 zł, niby na program poprawy wskaźników demograficznych. Po co ich i siebie męczyć, dać im rybę zamiast wędki. Część z tych 500 i tak zwróci się w postaci akcyzy od alkoholu. Taki lepszy model "kiełbasy wyborczej" i serdelków na 1 Maja. Jeszcze coś z Arizony, na temat bliski idei 500+ : "Arizonkę i żonkę położę obok siebie. I najpierw Arizonkę a potem żonkę....." Zaburzaninie, gdybyś swojego czasu wpadł na pomysł porwania tych tłumów z byłych PGRów, i tych młodych komunistów, to wsłuchaj się w to, co mówią twoi przyszli wyborcy. Daj im winko i poru....ać. Karm ich propagandą TVPis , bo tylko takie kanały telewizji naziemnej do nich docierają za sprawą zasięgu multiplexów w których one są nadawane. TVN do nich nie dociera z uwagi na mały zasięg akurat tego multiplexu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze jeden tekst z Wyborczej, z mojej okolicy. W ogóle jest to jedna z typowych okolic pegierowskich, obok powiedzmy okolic Koszalina, czyli terenów Leppera.

Nie wchodzę w politykę. Mam wrażenie, że PGR-owcy szukają kogokolwiek, kto poprawi ich sytuację. Ale sam po wielu latach dopiero stwierdziłem, że praktycznie to R ich zmaltretowali, może kierowani naśladowaniem modelu z A. Czyli jestem ich wrogiem właściwie.
Wyobrażam sobie jakiegoś działacza, który faktycznie bada dokładnie ich sytuację, organizuje z nimi spotkania, coś jak Obama w Chicago. Czyni z nich jakąś siłę w krajowej polityce. Walczy, by mieli większe równouprawnienie.

Jak byś ich do siebie przekonał ?

Pod koniec lat 90. był w radiu wywiad z jakimś Amerykaninem, może ambasadorem, zapytali go o Leppera, ten powiedział, że trzeba go włączyć w proces demokratycznych wyborów. Tak się stało.
Ja jednak jestem poza tą waszą machiną, nie mam też do tego zdolności, temperamentu.

Świetnie, tak jest naturalnie, skoro uważają się za solidarnościowców.
Wszyscy czują takie obrzydzenie do mojej działalności, że mam szerokie wolne pole na poziomie, na jakim widzę rzeczywistość dookoła.

Zaburzaninie : Twoich pegeerowców przechwycili już inni trybuni ludowi . Z Żoliborza i Torunia. Odnaleźli w PIS i KK swoich ambasadorów i mecenasów od zadośćuczynienia za doznane rzekome krzywdy przy podziale schedy po komunie. Posłużę się cytatem z Arizony, doskonale opisującym świadomość tej grupy Polaków : " za komuny było lepiej, bo sami kradli i pracownikowi dali ukraść. Teraz jest gorzej, sami kradną a pracownikowi nie dadzą ukraść ". Jak wielka jest rzesza takich "pokrzywdzonych" świadczyć może liczba popierających PIS, czyli tzw twardy elektorat. Bez względu na to, czy robią głupstwa czy kradną, oni widzą w nich swoich obrońców i przedstawicieli, którzy przecież " sami kradną", ale im coś z tego dają. Państwo jest dla nich jak ten sklep w Zagórkach, gdzie można na kredyt nałoić się Arizonką. Sklepu już w Zagórkach nie ma , ale długi na zeszyt pozostały. Ma je w zeszycie właściciel sklepu, śmieje się że kiedyś upomni się o nie wraz z odsetkami.

Jest więcej reportaży i tekstów w Internecie, może z 40, ostatnio była taka większa akcja opowiadania o PGR-ach.

Można powiedzieć, że PGR-y funkcjonowały wg pewnego schematu i teraz każdy, kto w nich mieszkał, ma jednakowe wspomnienia, te same elementy.

Tekst z GW jest przypadkowym wyborem, bo szukałem w Google hasła Borzęcka wywiad Arizona. Wczoraj miałem dostęp do całego materiału, dzisiaj na jednej przeglądarce, tak jak u Ciebie - do wykupienia. Zmieniłem na Chrome - pojawił się cały tekst. Gdy drugi raz otworzyłem, i tutaj także pojawił się komunikat o dostępie po wykupieniu. Nie analizowałem jak to działa. A o czym pisze GW w Zagórkach : do tej pory mieszkańcy leczą się z kaca po filmie. Borzęcka po prostu płaciła im za udział w tym dokumencie, a oni zamieniali to na winko. Czy było tak naprawdę ? Borzęcka mówi że było gorzej, ale nie chciała tego pokazać. Jej zamiarem było sprowokowanie do zajęcia się takimi ludźmi, swoistą terapią. PGR Zagórki, czyli 300 hektarów i dworek wykupił jakiś miejscowy rolnik za 300 000 zł. We wsi pozmieniało się dużo, ale w głowach byłych PGR owców niewiele. Młodzi powyjeżdżali do Trójmiasta za pracą. Natomiast starzy, którzy nie potrafili odnaleźć się po upadku komuny : " Ta Pani tylko krowy doić umie. Gdzie ona znajdzie pracę. Przecież nawet liczyć nie umie. I dalej chodzi jak ten koń "

Wcześniej nie rozumiałem, że jestem Lepperem nr 2, uciekałem od tego, teraz jednak zaczyna się to układać w całość.

Ja to wszystko wiem i o wiele więcej. Ale modliłeś się za tych wilków w owczych skórach? Nie dzieje się nic, co by nie było zapowiedziane.

"Głoś naukę, nastawaj w porę, nie w porę, wykaż błąd, poucz, podnieś na duchu z całą cierpliwością, ilekroć nauczasz. Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom."

Abpa Lengi możesz słuchać. I'm out. Nie nauczam już.

https://youtu.be/mkftrMfYMBs
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (14 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

Portale randkowe (6 odpowiedzi)

Hej. Co o nich sądzicie? Czy poznaliście kogoś w ten sposób?

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (149 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...