Re: OIE Support - Laureate International Universities/HAYS
A ja sobie tak czytam co tu piszą moi koledzy i koleżanki i słucham co opowiadają na floorze i zaczynam coraz częściej nie rozumieć o co im chodzi.
Było dobrze, robiliśmy targety, bonusy mieliśmy świetne, atmosfera była też bardzo dobra, to jakoś nikt nie miał odwagi pochwalić. Ani tutaj ani w firmie.
Teraz nastały zmiany i zrobić 150% to już trzeba się napocić (bo stówę to sporo osób wyrabia) to narzekamy na... no właśnie, na co albo na kogo. Za zmiany i wyższe wskaźniki i targety to raczej dyrektor nie odpowiada. Też ma swoje. Zmiany, o których głośno w firmie wynikaja w duzej części z nowego systemu (bez reklamowania nazwy) czy filozofii enrollowania a nie z tego, że dyrektor je sobie wymyślił. Też się łapię na tym, że jak wszyscy narzekają, to i ja. Szkoda, bo i duzo dobrych zmian wprowadzil przez ostatnie dwa lata, a teraz kilka kolejnych zmian już większości przeszkadza. A jak kiedyś było troche problemow, poszlismy do dyrektora, pogadalismy i sprawy sie wyjasnily albo niektóre w toku. Da sie? Niby dlaczego mialoby się nie dać.
A przyszlo mlodych w pytę to i problemy sie spotęgowały. My starzy czasu nie mamy, managerowie jakos tez, mlodzi olewaja robote, ale do narzekania to pierwsi. Jeden czy drugi wzial sie za pisanie na forum, a zenrollowal z 10 studentow chociaż? pięciu? Dwóch? Żenada jakaś. A zwróć uwagę to fochy strzela na cały floor i od razu na forum idzie.
Jak gadam ze znajomymi, to dopiero sie naslucham o historiach w firmach i sposobach motywowania. Jak dla mnie to mobbingu u nas nie widać. Fakt, bywalo nerwowo, bo i zmian super duzo w ostatnich kilku miesiacach - nowi ludzie, nowi managerowie, nowe zespoły, nowy system, nowe to i nowe tamto, ale to normalne w większości firm goniących za wynikiem. Duzo zmian, to i nerwy puszczaja. Szkoda, bo mozna rozmawiac zamiast teraz nagonke rozpowszechniac.
A managerowie? Tez ciekawy temat. Doswiadczenia malo (ledwo co awansowani) i sporo brakow (chęciami może nadrabiaja), naciskają i czasem nawet nie wiedzą jak wytlumaczyć logicznie, wiec i sporo nerwow przez to tez mamy, ale coz tam, ja swoje robie i przestaję narzekać. Ja tam enrolluję dalej, bo zmiany zmianami, jeszcze idzie wyrobic swoje, a kredyty też płacic trzeba.
Miłego trollowania, bo to wychodzi tu chyba najlepiej :)
20
32