Obniżenie podatków

Jak się patrzy, to przez ostatnie kilkanaście lat - to ciągły i systematyczny wzrost podatków względem obywateli. Dziwę się trochę ludziom, że głosuja na ludzi którzy zabierają im coraz większą część ich dochodów. Czy państwo powinno odpowadać za takie sprawy jak darmowe leki dla seniorów czy darmowe podręczniki dla pierwszoklasitów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Obniżenie podatków

Ja też się dziwię, że ktoś jeszcze głosował na PO.
Podnieśli składkę rentową, podatek VAT do 23% (w tym na przykład na ubrania dla dzieci), akcyzę na paliwa.

Zamroziła progi dochodowe oraz kwotę wolną od podatków.

Wydaje mi się to jednak znacznie spóźnioną refleksją bo wybory odbyły się kilka miesięcy temu i PO je przegrała.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - to zależy w jakim państwie chciałbyś żyć. Mnie na przykład odpowiadałoby, gdyby każdy uczeń dostawał jednakową wyprawkę i obiad w szkole - nie byłoby aż takiego rozróżniania na biednych i bogatych.

Ale są też zwolennicy nieangażowania się Państwa.

Moim zdaniem nie ma sensu dyskusja ponieważ każdy pozostanie przy swoim zdaniu - jest to kwestia światopoglądu.

Najlepiej byłoby policzyć zwolenników każdego rozwiązania (np. na drodze referendum czy głosowania w wyborach na partię reprezentującą dany model) i po prostu je stosować.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chłopaki--a ja jako matka kilkogra dzieci i duzych i małych

chce przede wszystkim pracy,,mozliwosci wyboru-na pol etatu,na cały
zarobku adekwatnego do ciezkosci pracy,wkłądu nauki,ryzyka
solidnosci i uczciwosci-
słowem

rynek podazy pracy!
i mozliwosc prowadzenia własnej działalnosci z zyskiem
bez gnebienia urzedników

no i przedszkola

jesli miałabym kiedys i dzisiaj te rzeczy
nie che -zadnych dodatków,na ksiazki,becikowych itd itp

rozumiecie mnie?

te wszystkie rzeczxy niech sa dla tych,którym w jakis tam sposób nie starcza

Ale wiesz, że gdybyś nie musiała płacić tych wszystkich bzdurnych podatków dochodowych, tych wszystkich vatów wliczonych w poszczególne artykuły - czy to żywnościowe, czy dla dzieci, to Twoje dochody byłyby mniej więcej 2xl większe. Bo ktoś kto na etacie zarabia 2 tys zł na rączkę, odprowadza ponad 1200 zł różnego rodzaju bzdurnych składek. A gdyby np za takie masło nie trzeba było płacić 3 zł, tylko załóżmy 2,4 zł (bez VAT-u), to pensja przeciętnego polaka wystarczyłaby na dużo więcej.
Są założenia ustawy, takie jak np ta tutaj http://www.robimyustawe.org/
Tyle tylko, że ciekawy jestem kiedy i czy w ogóle zostanie ona wprowadzona. Osobiście chciałbym - ale w demokracji decyduje większość, a większość boi się zmian.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo podoba mi sie punkt 9!

ogólnie idea--panstwa i urzednika,inspektora--pozytywnie nastawionego do przedsiebiorcy
kazdego-nawet jednoosobowego
bo to on ma przynosic dochod--z tego zyjemy wszyscy
srednia i mała przedsiebiorczosc jest totalnie niedoceniana

Pih Sanepid----jestem jak najbardziej za tym,zeby te instytucje dalej działały ,tylko jak na litosc boska wyrzucic z szeregów urzednikow i inspektorów --tych "dorabiajacych" do pensji

notabene w jednej sieci w zyciu nie widziałm sanitarnych inspekcji-sieci która ma tez gastronomie
co oni robia ,czym sie zajmuja?

dzisat lat temu--kontrole były na porzadku dziennym
to wszystko jest przezarte łapowkarstwem-od samej koncesji na cos tam po kontrole prawidłowosci działln.

PIH--to własciwie obie--to jakies archaiczne nazwy,jak ze sklepu z antykami
bhp-wcy na ogół odwalaja szkolenie,zreszta czesto nie ze swojej winy
podpis i spadaj
a w zakłądach nadal--mokro,wali sie na łeb,nie ma p-poz,kable ledwo zipia..,smiałam sie w jednym takim burdeliku--ze mamy dodatkowe motywatory,oprócz muzyki-----elektrostymulacje

bhp-owiecpowinien miec wieksze uprawnienia do zmotywowania pracodawcy-by zrobic porzadek w firmnie z bezpieczenstwem
czasem to jest ,,na własne oczy widziałam --zwyczajne niedbalstwo i nie chce mi sie wziazc elektryka ,zeby zrobił izolacje,bo zal tych niekiedy naprawde niewielkiej sumy--100,200 zł

ile kosztuje ludzkie zdrowie i zycie
poza tym w Polsce nie rozumie sie takiej podstawowej kwestii

traktujac pracownika jak człowieka,nie ponizej siebie a na równi

jesli pozwalasz na innowacje dla rozwoju firmy,dla polepszenia war.ergonomii stosunkow w pracy,
nawet strozowi,sprzataczce--dajac im wkład w działalnosc-tworzenie firmy
tworzysz wspaniała atmosfere,miejsca do którego chce sie isc i ma sie za nie odpowiedzialnosc
dba sie o to miejsce,na równi z szefem

a to jest najwieksza motywacja
a w zespole ludzi mktórzy dbaja o swoje miejsce ,dbaja o siebie wzajemnie wszystko idzie do przodu

ludzie sie nie szanuja,swojej pracy--to jest mentalnosc Polaka
my lubimy siebien gnoic wzajemnie

masz tam punkt o polskiej decyzyjnosci--jasne,ze tak
tylko ,ze --jak juz wczesniej pisze-Polak potrafi bardziej gnebic i oszukiwac rodaka niz ten zagraniczny własciciel

Ja mysle,ze na poczatku przedsiebiorca zatrudniajacy powinien byc troszke wiecej przypilnowany
punkt o zwolnieniu bez uzasadnienia--sorki ale ,jesli chcesz budowac humanistyczny menagering,a chyba nam wszystkim obecnie i wkoncu o to chodzi---memento hominem ...

nie wracajmy do kapitalizmu ,który juz był
i na podstawie zła którego,pociagnieto rzesze ludzi do buntu

biznes mozna tworzyc bez krzywdy ludzkiej..i trzeba
dlatego -stała umowa(a do tego znowu potrzebne ustawy i obnizenie podatków-aby ciebie było na to stac),oczywiscie po okresie probnym

przeciez jesli juz nie stac ciebie na tego człowieka,nie odpowiada ci--piszesz prawde---ze wzgledu na brak srodków,ze wzgledu na potrzebe innych kwalifikacji i umiejetnosci...
to nie jest łatwe--wczesniej o tym z toba osoba rozmawiasz-bo nie chodzi o to ,zeby kogos zniszczyc

uproszczenie załozenia działalnosci--tak,ale wiesz--troche za mało
dokładniej -czym sie bedziesz zajmował
16 lat--?wiez,ja mam takich w domu--nie sadze,zeby to była dobra granica wieku,rodzic nadal jest opiekunem prawnym,poza tym --to jeszcze fiubzdziu w głowie
niech juz zostanie jak jest --skonczone 18,chociaz to tez
ale tu juz nic nie zrobisz a przynajmniej sam za swoje błedy jest odpowiedzialny

zeby cos zmienic na lepsze czasami trzeba przewrócic rzeczy do góry nogami
strach przed nowym jest normalnym,ludzkim zabezpieczeniem umysłu przed ryzykiem,przed utrata stabilnosci
trzeba to sobie przeanalizowac,jakie mam zabezpieczenia?haki o line i do przodu

ten 9 punkt to jest rewolucja
marzenie!
wszyscy urzednicy maja byc ---do pomocy
potem dopiero,kiedy uporczywie uchylasz sie od zobow.-od wymagania!

nadmierna biurokracja jest nasza zmora--i w ilosci i w jakosci
nie da sie na to zarobic
to nie jest złosliowsc a czysta ekonomia
jesli produkujacych jest 20 pr,usługujacych i innych np oswiata,którzy nie produkuja a np nazwijmy to"słuza rozwojowi,zdrowiu"i innych niezbednych dziedzin ,które bardziej słuza niz produkuja,no i emeryci itd--jest powiedzmy 40pr ,40 biurokracji czystej--to

mamy 20 procent zarabiajacych na 80 proc--nieprodukcyjnych
czy w tym układzie produkcyjny ma szanse otrzymac sprawiedliwe wynagrodzenie--za Chiny nie!

koles --dzieki za link:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem swietnym przykładem,jednym z wielu niszczenia człowieka,który produkuje--własnym rekoma,zdolnosciami,sumptem,
głowa!
niszczenia i głupoty wielkiej urzedników
i braku pomocy w swietnym projekcie ,z którego mogli czerpac i urzednicy i miejscowi i rzesza ludzi
--jest budowniczy zamku w Łapalicach

Pan Piotr Kaziemierczak--wspaniała idea-własne pieniadze

trzeba było własnie
POMOCY
a nie gnebienia i spowodowania popadania tej budowli i idei w ruine
pozwoleniea .plany--te wszystki noedociagniecia-bo były-mozna było naprawic

http://wolna-polska.pl/wiadomosci/lapalice-najnowszy-zamek-w-europie-2013-01

zniesienie koncesji?
na prowadzenie taksówkinp---mysle,ze to jest mozliwe,nie wiem tylko co na to ci,co juz ja maja?
na cały transport---nie

moim zdaniem -koncesja jest jakims zabezpieczeniem,łapa panstwa tez i mozliwoscia szwindlowania i zarabiania tez
ale w niktórych dziedzinach --jako pozwolenie na działalnosc -niezbedna
ze wzgledu-na kompetencje

> http://www.robimyustawe.org

Projekt (poza tym, że nie będzie zrealizowany) jest generalnie ok.
Jedyne poważne zastrzeżenie mam do 6-miesięcznych odpraw dla zwalnianych biurw.
Niby dlaczego?
Odprawy powinny być takie, jak wynikają z Kodeksu Pracy. Na takich warunkach ta osoba była zatrudniana i na takich pracuje.
Nie widzę najmniejszego uzasadnienia dla fundowania tym osobom dodatkowych bonusów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a zapomniałam o tym
jasne ze zadnych odpraw

kto z nas został tak ładnie potraktowany kiedykolwiek?
nie znam przypadków

znowu to samo---urzednik ma wiekszy zoładek i bardziej delikatny jak reszta narodu?

Oczywiście to niemożliwe, ale dobrym rozwiązaniem - np dla mnie personalnie - było by, gdyby każdy miał wybór:

-płacisz podatki i dostajesz socjal, opiekę medyczną, zasiłki i inne etc etc zgodnie z przepisami

albo

-nie płacisz ŻADNYCH podatków (poza akcyzą, bo z dróg korzystam, i w d*pie mam, że kasa z akcyzy paliwowej nie idzie na drogi :D) i nie dostajesz nigdy nic w zamian

oczywiście wybrałbym opcję drugą ;)

Też tak uważam, że Państwo idzie w trochę złym kierunku jeżeli chodzi o przywileje socjalne, o wkraczanie w naszą prywatność itd.
Niby dlaczego Państwo funduje za 2 mld zł religię w szkołach? Niby dlaczego Państwo funduje za ponad 100 mln zł fundusz kościelny? Oni mają jak pączki w maśle - oczywiście na nasz koszt. Jest tyle rzeczy w Polsce które można ułatwić. Kurka, że nie znajdzie się nikt, kto się za to nie weźmie. Korwin ma dobre pomysły, ale jak zaczyna gadać o Hitlerze czy niepełnosprawnych, to nikt nie traktuje go poważnie. Ale wg mnie sporo zrobił dla myśli wolnościowej w Polsce.

Inne tematy z forum

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...