Moje problemy "gin" doprowadziły mnie do problemów z pęcherzem i jelitami, ze zwieraczami z obu stron, rozrostu żylaków odbytu, bólu, depresji i myśli samobójczych zwłaszcza po wizytach u ginekologa, więc nie wiem ile jeszcze pożyję, nie mam sił ani ochoty na walkę z tym, kopania się z lekarzami o skierowania na diagnostykę, słuchania jaka jestem stuknięta, i że mam się wziąć w garść bo inni mają gorsze problemy.
Na samo obniżenie czy wypadanie bez powikłań ze strony pęcherza czy jelit nie dadzą więcej niż lekki stopień, nawet po operacji. Co innego po usunięciu macicy, czy przetokach pęcherza czy jelit, tu ma się szansę na umiarkowany, ale też nie zawsze, zależy na kogo się trafi, Tzn na początku i owszem dadzą, ale np umiarkowany ale np po 3-4 latach obniżą go, sam zakaz dźwigania nie jest podstawą. Mam ok 20 schorzeń różnego typu, poważnych, zagrażających zdrowiu a nawet życiu czasami i mam tylko umiarkowany stopień i tylko częściową niezdolność do pracy ze ZUSu, mimo że nie jestem wstanie pracować w ogóle,
Znaczny stopień tzw dawną pierwszą grupę dostają osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji, wymagające całodobowej opieki innych osób. Obecnie wręcz odbiera się orzeczenia, więc na cud bym nie liczyła. Jeszcze dużo zależy od tego jak lekarz opisał i na kogo się trafi na komisji, ale na bank nie dadzą tego najwyższego stopnia,
Dla lekarzy wypadanie narządów nie jest żadnym problemem, wyjątki własnie gdzie są uchyłki pęcherza/jelit czy wypadanie jelit przez pochwę, ale i to wg nich nie dramat bo można zoperować i jest ok ;), a dźwiganie? Oni uważają że przecież można nie dźwigać, zakupy zamówić do domu przez internet, do posprzątania w domu, opieki przy dzieciach itp można poprosić rodzinę, znajomych itd, a wypróżnianie? lewatywy i spoko, i ew cewnik do pęcherza, a ew depresja? przecież jest psychiatra i psychotropy.... tak mówi wiele lekarzy ginekologów, to tym bardziej tak powie orzecznik konował. W swoim życiu często staję na komisjach i wiem jak to wygląda, traktują człowieka ja śmiecia, cudowne rady takie że człowiek wychodzi z płaczem.
3
0