Od kiedy podusia i pościel?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Jak w temacie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Od kiedy podusia i pościel?

Ja dopiero po 3 r. zaopatrzyłam małą w kołdrę i małą podusię,wcześniej spała w śpiworkach a jak zaczęła chodzić pod kołderkami a la patchworki ,które wrzucało się do pralki ,suszyło,nie musiałam ich prasować i przebierać w poszwy ,niestet już z nich powyrastała,wcześniej żadnych poduszek nie miała,teraz też woli spać bez poduszki na samym materacu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziecko śpi spokojniej gdy ma przytulne posłanie. U nas poduszka (płaska) i kołdra sprawdziły się od razu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moje od urodzenia spało bardzo spokojnie i przesypiało całe noce od 1,5 m bez kołdry i poduszki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje 6 latki od początku śpią pod kołdrami ale bez poduszek, tak samo 3 letnia corcia. Spiworkow nie używałam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

poduszka najwcześniej po roku, przy mniejszych dzieciątkach istnieje ryzyko śmierci łóżeczkowej :(
kołderka w zależności od temp i upodobań dziecka :) moje dziewczynki do roku spały w śpiworkach, za to synek bardzo zmiennociepły i w ciągu nocy czasami kilka razy zmieniam mu przykrycie- kocyk cienki, gruby, kołderka... bo albo jest spocony albo lodowaty, więc śpiworek nie zdaje egzaminu, ciężko by mi było go odkryć bez rozbudzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

My od razu kupiliśmy i kołdrę i poduszkę - tak na wszelki wypadek.
Ale szybko okazało się, że się pospieszyliśmy. Młody (obecnie 7 mcy) najchętniej śpi w śpiworku lub pod kocykiem.
Pod kołdrą pocił się niemiłosiernie.

Śpiworek jest super bo przewala sie po całym łóżeczku a i tak zawsze jest przykryty. Kocyk dajemy bardziej do przytulania niż okrywania bo synek lubi jak mu coś leży na głowie:)

Więc bez pośpiechu:) Podobno poduszkę powinno wprowadzać się jak najpóźniej, gdzieś ok roku albo i później. Bo dziecko tak naprawdę nie potrzebuje a tylko kręgosłupowi można zrobić ała.

Kołdra wg uznania, zalezż jak dziecko zareaguje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Radziłabym nie przesadzać z tą śmiercią łóżeczkową. Wrzuca się pod tym hasłem jak do jednego wora wszystkie niewyjaśnione przypadki. Gdyby dołączyć jako ryzyko również poduszki, musiałoby chodzić o poduszki puchowe, takie w których dziecko poniekąd zatonie.
No przecież dziecko z naszego gatunku nie zassa w magiczny sposób płaskiej poduszki i nie zaknebluje się nią.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mój synek miał podusię jak miał roczek, (nawet specjalnie teraz poszukałam zdjęcia, miał ok 14 miesięcy jak już na poduszce spał).

Kołdrę dopiero jak miał 2 latka, wcześniej pod kocykiem spał, bo nigdzie nie mogłam dostać kołderki do łóżeczka. Jak miał 2 lata to spał na normalnym łóżku i dlatego dopiero wtedy pod kołdrą.

Dodam jeszcze że jak miał ok 8 miesięcy to pierwszy raz spał na podusi, bo był przeziębiony, i jakoś lepiej mu się oddychało jak miał głowę nieco wyżej, ale po ok tygodniu znowu bez podusi i później właśnie jak miał 14 miesięcy.

poduszka u nas pojawila sie dopiero przed 3-imi urodzinami, koldra od razu, nigdy nie mialam problemu zeby malemu bylo zbyt cieplo lub zimno.

zamiast poduszki polecam klin, dziecko spi spokojnie z glowka uniesioną. U nas sprawdziło się to idealnie, mały do tej pory spi na tym. No i oczywiscie pod kołderką.

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...