Od kiedy wozicie dzieci na rowerze? Fotelik rowerowy.

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Już gdzieś pytałam w jakimś wątku nt kupna fotelika na rower, ale... nie mogę go odnaleźć....

Pytanie do doświadczonych rodziców - od kiedy wozicie swoje dzieci na rowerze, chodzi mi o te spacjalne foteliki na rower, raczej te montowane z tyłu (chociaż to pewnie bez różnicy).
Chodzi mi o to, od jakiego wieku taka przejazdzka nie będzie zbyt dużym obciążeniem dla małego kręgosłupa. Wiadomo, na początek krótkie przejazdzki po płaskim terenie.

Jestem ciekawa jak było z Waszymi dziećmi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Od kiedy wozicie dzieci na rowerze? Fotelik rowerowy.

my planujemy wlasnie zakup fotelika cocia ma 19 mies i mysle ze bedzie ok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.aktywnysmyk.pl/content/56-foteliki-rowerowe-bezpieczenstwo

mam do sprzedania taki fotelik rowerowy, użyty tylko RAZ bo córka bała się w nim jeździć a teraz jest już za duża

http://allegro.pl/fotelik-rowerowy-pepe-bellelli-tuv-gratis-led-i2192863882.html

cena 70zł do negocjacji
odbiór w Sopocie

Zarezerwuj go dla mnie do wieczora, jeśli jest taka możliwość. Muszę się skonsultować z głównym cyklistą w rodzinie :)

OK :)

w razie czego mój mail to agnieshka203@o2.pl

poproszę o rezerwację, jeśli ogłoszenie aktualne i kontakt flisi@wp.pl

nie mam ani dziecka, ani roweru, ale mam dużo rowerowych znajomych.
Nie polecają fotelików ze względu na bezpieczeństwo przy ew. upadku.
Przyczepka jest duuuużo bardziej bezpieczna. Kolega nawet w takiej zabrał córkę na maraton :)

myślę że to dobry moment żeby zacząć wozić,
ja kupiłam taki fotelik kiedy moja córcia miała 2,5 roku i boję się z nią jeździć bo mam wrażanie że tracę równowagę, gdybym zaczęła wcześniej (kiedy była lżejsza) pewnie byłoby nam lepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kurczę co do upadków, to chyba trochę na wyrost, w końcu od czasu, jak nauczyłam się jeździć nigdy nie wywróciłam się, więc nie sądzę, żeby miało się to zmienić. przyczepka super, jak najbardziej, ale wielkie to, mój młody w tym na bank nie usiedzi, bo nienawidzi pasów i pewnie by tam coś zaczął kombinować, ja bym go nie widziała, nie słyszała... no jakoś to do mnie nie przemawia. podobaja mi się ale u nas to się chyba nie sprawdzi ;/wydaje mi się, że w foteliku jednak dziecko jest wyżej, widzi więcej więc większa szansa, że będzie siedziec w spokoju

a może się mylę??

hej - my wozimy tak malca od około 2 latek.
Podoba mu sie bardzo.. Jak sie troche nudzi to smyra mnie łapkami po pleckach - hmm takich do jakich ma dostęp..:) i się chichocze..

Lekko mnie przechyliło jak jechałam z małym pierwszy raz.. Wylądowaliśmy na boku. Ponieważ nie jechałam szybko w zasadzie to dopiero zbierałam siędo jazdy to nikomu absolutnie nic się nie stało. Mały oczywiscie w kasku.. NA początku też jeżdziłam powoli i nie wjeżdżałam na większe krawężniki. Potem juz jeździłam swoboniej choć ogólnie wolniej niż zwykle. No i dobieramy trasy na których nie ma mega ruchu..Też raczej sie nie przewracam od lat...

Nie sądzę by taka jazda była bardzo niebezpieczna...

My jesteśmy rowerowych małżeństwem hehe ;)

Po pierwsze radzę kupić dobry fotelik, np. hamax
Montowane z tylu, oszczędzasz dziecku uderzenia wiatru, a z tylu fotelik ma znakomita amortyzacje ze względu na montowanie na długich pretach w specjalna zlaczke. Co do wypadków, upadków..oczywiste, jest ze dziecko jeździ w kasku, a po drugie fotelik jest tak profilowany, ze nie naraża dziecka na urazy podczas wywrotki!( oczywiście nie mówię tu o jakimś ekstremalnych wypadkach ) bo rzecz jasna, ze z dzieckiem jeździ się umiarkowanym tempem i napewno nie poza trasa gdzieś po wodach;p tylko po przygotowanym terenie.
Nasz synek dostał fotelik na roczek i od tamtej pory jeździmy.
W instrukcji fotelika hamax jest napisane, ze w tym foteliku dziecko może jeździć od 12 miesięcy, norweska firma więc raczej wiedza co piszą jesli chodzi o dzieci :):) oprócz tego, ze mały ma ogromna frajdę z jazdy, nawet jak przyspiesza a to tez się zdarza, możemy rozłożyć fotelik do pozycji sleep i wrócić do domu,zeby małego położyć w łóżeczko. Polecam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamiast przyspiesza miało być zasypia ten prąd sam mi zmienia wyrazy hehehe

Hehe no właśnie..zamiast prąd miało być iPad hehehe

O, dzięki Karolina za obszerną relację :)
Nam też się marzy przyczepka, może kiedyś. Póki co zaczynamy szukać fotelika, takiego właśnie na tył. Przyznaję, że nie wiedziałam, że są z opcją sleep :)Bajka.

Młoda ma teraz 15m-cy, tak więc wygląda na to, że to będzie dobry czas na rozpoczęcie przygody rowerowej. Ja najbardziej się boję tych wstrząsów na kręgosłup malucha, no ale od czegoś jest amortyzacja w fotelikach. I wiadomo, pierwsze przejazdzki planujemy po kostce wokól stawku na zakoniczynie ;P

tzn ~Karollla

A czy faktycznie warto dopłacać za tą funkcję "spania" (bo chyba ta opcja najbardziej generuje cenę)? Czy faktycznie zdarza się Waszym dzieciakom często uciąć sobie drzemkę na rowerze?

straszaka woziłam od roczku. raz zaliczyłam mega wywrotkę przez krawężnik i piasek. ja miałam kilka poważnych zdarć, małemu nic się nie stało.
młodszą córkę planuję zapakować na rower na majówkę. będzie miała 10 miesięcy. nie żaden maraton, ale trochę pojeździmy, jeśoda dopli pogoda dopisze

Ta funkcja spania nadaje się tylko do tego, ze jak mały zasnie to można odchylic oparcie do tylu i jak najszybciej wrócić do domu, bo mimo zapiecia pasami małemu głowa i tak do przodu leci, także do spania się nie nadaje. czy warto dopłacać? Nie. Ale nie wiem czy to ta funkcja generuje cenę..chyba nie..

Tak na szybko oglądałam różne modele, właśnie tej firmy przez Was polecanej Hamax, i właśnie znalazłam 2 różne modele ze spora różnicą w cenie, i na moje oko różniły się właśnie posiadaniem tej funkcji "spania"- ale mówię, świezynka w temacie jestem :)

Do ~agnieshka203, zwalniam rezerwację. popatrzymy najpierw na nie w realu. Dziękuję za przytrzymanie.

jeśli fotelik aktualny to ja biorę w weekend moge odebrać. a masz może kask??

fotelik aktualny, kask mam ale młoda używa go na rowerze więc nie sprzedam niestety
może być w weekend, podaj nr tel na priv lub mail agnieshka203@o2.pl to zadzwonię i się umówimy :)

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...