Odśnieżanie w rejonie Banino

Czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego droga w Baninie i okolicach jest biała a wjeżdżając na teren gminy Gdańsk (za Rębiechowem) drogi są czarne. Jechałem dziś rano ok. 6:00 i tak się zastanawiam, czy nasza gmina jest biedna, czy za rzadko puszczają pługi?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

nasza gmina nie soli :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drogi w Gduńsku stolicy Kaszub są czarne jak czarne są kaszubskie podniebienia ,a w Baninie są białe,bo tu więcej przyjezdnych. Myślę,że wytlumaczyłem ,to czarno na białym.

P.s Ja się pytam kiedy ta uciążliwa zima się w końcu skończy?! :) Jejku,jejku przecież,to cały dzień padało ,już stęskniłem się za moją zieloną trawą.

Pozdrawiam oszroniony Zdzisek
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

ma to również pobudzić lokalną gospodarkę ;) zobacz ile warsztatów dookoła...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Odśnieżanie w rejonie Banino

Witamy w Baninie. To najprawdopodobniej państwa pierwsza zima.

Proszę się przygotować na wydłużenie przejazdu z / do Banina. Wczoraj była pierwsza próbka. Dojazd do ronda 40 min, Budowlanych 20 min. Słowackiego w dół 10 min. Budowanych pod górę zatykała się ciężarówkami, które się ślizgały. Tak jest też często w Rębiechowie do świateł.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wspólna nie była odśnieżona od 24 h wpisujcie swoje ulice! Nie wspomnę że w ogóle możemy zapomnieć o sypaniu piasku czy soli dziś widziałem pług na lotniczej który odśnieżał powietrze !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

To w ogole jakies drogi byly odsniezane?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lotnicza należy do powiatu, tam szukaj info dlaczego droga nie odśnieżona.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

najbpogatsza gmina w regionie -burmistrz przydzieli sobie 1200 zł podwyżki..ale powaznie to droga powiatowa - niestety drogowcy w kartuzach maja to głeboko
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Po pierwsze Banino nie należy do Gdańska. Odcinek Gdańska jest do światełw Rebiechowie.
Po drugie - Lotnicza to droga powiatowa. Powiat Kartuzy (przy okazji to też problem przy przebudowie skrzyżowania przy pętli autobuswej) wieć zapraszam tam dzownić;)
Po trzecie - o ile dobrze pamiętamm, jest mniej funduszy na odśnieżanie ulic i uliczek. Wesoła dzisrano równie nieodśnieżona, ale w sumie juz sie przywyczaiłam bo tutaj to tak zazwsze.
Po czwarte - teraz i tak jest dobrze, bo bywało że do światełw Rebiechowie sie stało bo TIR nie mół podcjechać (dlatego proszę sie nie zdziwic jak kiedysw takiej pogodzie tir bedzie trabił i jechał mimo czerwonego, bo jak stanie to juz nie wjedzie - sprawdzone zarówno w stornę Gdańska,m jak i w stornę Banina - górka za wiaduketem;)).

A i przy okazji - witamy w Baninie;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo to przekracza kompetencje samorządów, wyłączać te światła kiedy sypie. One są tam przecież niezbędne jak włos pod pachą modelki
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie odsnieza sie dróg jak pada snieg, bo nie widać efektu po 5 minutach.
albo własnie je odsniezono ale przez 15 minut napadało znów i wydaje sie biała :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poraz kolejny jest to dowód na to jak powiat i radni powiatu mają nas głęboko w poważaniu. Banino - największa wieś w powiecie kartuskim, ul. Lotnicza - droga powiatowa, bardzo słabo odśnieżana, w większości nieoświetlona. Trzeba podziękować radnym powiatu i staroście!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panowie: Pryczkowski oraz Żeromski są w Radzie Powiatu i są z Banina. Niech pokażą mieszkańcom Banina co udało im się wywalczyć w tej kadencji dla naszej miejscowości. Dramat!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeromski nadal jest w radzie powiatu? w tej kandencji? A nie zrezygnował przypadkiem?

Na stronie powiatu dalej widnieje. http://spow.kartuzy.ibip.pl/public/popup.php?id_menu_item=1128

ciekawe czy będzie startował. Jakoś w tej kadencji słabo go widać, zsa to słychać było o chęci jego odwołania jakieś dwa lata temu...

Jeśli to Państwa pierwsza zima w Baninie radzę wozić w samochodzie łopatę do odśnieżania, ciepły koc lub puchową kurtkę, śniegowce. Jeśli jedziecie z dzieckiem to ciepły koc/śpiwór dla dziecka i śniegowce, ewentualnie termos z gorącą herbatą. W korku w okolicy lotniska szybko tworzą się zaspy po dach, gdy akumulator padnie auto należy zepchnąć do rowu i iść przez śniegi do domu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

albo wracajcie przez leźno / od strony gdyni ;)

Tak i jeszcze musisz mieć rakiety śnieżne,kompas,nóż,strzelbe na wypadek gdyby pojawiły się wilki lub niedźwiedź ,krzesiwo do rozpalenia ognia ,a gdy dojedziesz do jakiegoś zabudowania ,to zapytaj czy nie mają kawałka chleba i słoniny.

Pozdrawiam bajkowo Zdzisek
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale wy smuty puszczacie wczoraj całe trójmiasto stało i co z tego spadł snieg zrobiło sie ślisko teraz jest ok lepiej żeby soli nie sypali bo wasze piękne autka zaczną rdzewiec i kozaczki będą białe od soli pieski i kotki sie zle będą czuły bo lizna tego syfu co sypią w gdansku jest zima snieg jest fajnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a jak będą mieli chleb i słoninę?

Tak , potwierdzam sama to przeżyłam i tak już było......Całkowity paraliż.
w bagażniku zimą zawsze mam , koc, deskę , we wiaderku po ogórkach piach i saperkę :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"we wiaderku" to po kaszubsku?

Kolejna niedogodność po zakupie szeregu za 200.000? Ojej :(
Przez długie lata biała zima odróżniała Banino od Gdańska, ale to też zaczyna przeszkadzać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wydaje mi się, że XXI wiek jest nie tylko w Gdańsku ale również w Baninie? Podobnie ma się to do mieszkania za 100K, szeregu za 300K, bliźniaka za 450K czy też willi za 2000K. Nie wymagam pilnego odśnieżania bocznych ulic, jednak zbiorczej, jaką jest Lotnicza to tak! I za ile i gdzie kto mieszka nie ma tu nic do rzeczy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

wczoraj była fajnie zlodowaciała :D

W Baninie zawsze preferowany był napęd na 4x4 nie ważne czy dzisiaj czy 40 lat temu. Zima to zima nie marudzić łopatę do bagażnika i do przodu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolejny, który ma ból d*py, że w cenie jego 40m2 na Zaspie można mieć szereg z ogródkiem w Baninie. Ojej :(
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak tylko ze za 3.lata bedziesz musial.drugie tyle.wydac na.poprawki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolejny z szeregu za 200.000, który nie umie czytać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ty z pałacu?

Śnieg padał a zazwyczaj jest biały.dlatego droga jest biała
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

śnieg wcale nie jest biały tylko przezroczysty a wydaje się biały bo pada na niego białe światło. Tak powiedział mi dr Rożek wczoraj w radio.

Inne tematy z forum

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

jaki piec wybrać do domu? (100 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...