Opłaty dodatkowe w przedszkolu

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czy jakaś mądra głowa mnie oświeci czy za zajęcia typu rytmika, logopedia w przedszkolu publicznym może być pobierana opłata?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

rytmika powinna być za darmo. za logopede zawsze się placilo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas logopedia, rytmika i angielski sa za darmo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Opłaty dodatkowe w przedszkolu

Angielski za darmo na 100%. Rytmika-u nas akurat finansowana z rady rodziców, więc ja dodatkowo tego nie odczuwam.

Zależy od funduszy w RR. Ale logopeda jak wyżej ktoś wspomniał zawsze płatny osobno o ile przedszkole ma z kimś umowę i przychodzi.

Może :)
szczegółowo wygląda to tak:
- jeśli przedszkole zatrudnia "zewnętrzną" osobę, która prowadzi rytmikę, to taka osoba co miesiąc ma płacone wynagrodzenie (w moim przedszkolu akurat z funduszy rady rodziców); czasami jest tak, że rytmikę prowadzi jedna z nauczycielek zatrudnionych w przedszkolu - w takiej sytuacji nie ma dodatkowych opłat
- jeśli chodzi o logopedię, to przedszkole czasami ma zatrudnionego logopedę ale np tylko na kilka godzin tygodniowo i te godziny wystarczają, żeby z dziećmi prowadzić jedynie diagnostykę logopedyczną; typowe zajęcia logopeda - uczeń są dodatkowo płatne
- angielski raz w tygodniu jest płatny z miasta, jeśli rodzice wyrażą chęć, żeby angielski był codziennie to niestety muszą za to dodatkowo płacić
jakbyś miała więcej pytań pisz, dwa lata byłam skarbnikiem w przedszkolu :)

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...