Osiedle Familijne

Witam przyszłych sąsiadów ;)
Czy są tu tacy, co zakupili dom/mieszkanie na nowym osiedlu Siódmego Nieba?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 32

Re: Osiedle Familijne

dlaczego więc zdecydowałaś/eś się na dom w Baninie a nie mieszkanie w Trójmieście?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ludzie, nie macie wyobraźni????? kupując mieszkanie, płacisz w czynszu fundusz remontowy- nie martwisz się że przecieka dach- zgłaszasz i robią. TU wszystko jest na twojej głowie. ponad to utrzymanie domu, bliźniaka, czy szeregu jest droższe niż mieszkania. sama się przekonałam. zimą trzeba grzać. budynki są nowe i jeśli chcesz zaoszczędzić na ogrzewaniu to niespodzianki wyjdą na pewno. znam już takich co dewelopera atakowali a zimą grzeją na dole i to tylko jak wracają z pracy. poza tym co z tego, że cena domu w cenie mieszkania w mieście, jak taki domek trzeba wykończyć: koszt 2 razy większy. pełno tu takich co dom mają.... ale nic więcej. no i te ogródki jak boksy dla koni... i jeszcze parę rodzin na Imbirowej co nie szanują spokoju innych mieszkańców
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

W 33 już mieszkają...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja mama w Gdańsku ma 89m fundusz remontowy i eksploatacyjny przez cały rok wynosi 450 zł a do tego trzeba doliczyć wszystkie opłaty (gaz, prąd, woda), a że jest to kamienica to ogrzewanie na własną rękę i to gazowe więc tanio nie jest.

W obliczu powyższego koszty opłat w domu mnie wynoszą mniej

W gdańsku mieszkanie własnościowe 103m. czynsz 480zł plus ogrzewanie gazowe / zimą 400zł za miesiąc / woda i prąd

mieszkanie 66m2 Żabianka - czynsz 720zł, na Zaspie, z tego wiem, jest drożej.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)
Do pani z gd.poludnie, ja mieszkam na przymorzu, mieszkanie 33 metry czynsz 390 zl zima, a 180 to nawet latem nigdy tyle nigdy nie place :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drewno 2 letnie w zupełności wystarczy. Co do kosztów to pewnie, że utrzymanie domu jest droższe, ale za to jaki komfort. Niektórym się coś pomyliło. Mieszkania raczej kupują ci co ich na dom nie stać, proste. Mieszkanie bezczynszowe wyjdzie taniej, ale również trzeba coś odkładać na ewentualny remont - i to wszyscy mieszkańcy, bo za 10 lat będzie problem.

Tak na marginesie jak można porównywać dom do mieszkania, no proszę was...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drzewo musi schnąć ze 3 lata, więc najpierw kupujesz około 10 metrów,a potem dokupujesz. Nie wiedziałem,że mieszkania w Baninie mają przypisane ogródki, jeżeli takowe są, to zwracam honor

Jakie kilkanaście? Na ogródku 3-5m3 drzewa spokojnie się zmieści a to wystarczy na niezłe hajcowanie się zimą.

Dobry pomysł z tym kominkiem, proszę jeszcze tylko wytłumaczyć gdzie trzymać te ładnych kilka-kilkanaście metrów drzewa? W piwnicy?

Wdajecie się w jakieś dyskusje a nikt nie odpowiedział dziewczynie na pytanie. Ja nie mieszkam w domu komfort tylko w mieszkaniu 55m.
Też martwiłam się jak z dojazdami i z utrzymaniem takiego mieszkania tym bardziej, że to Nasze pierwsze mieszkanie wcześniej mieszkaliśmy z moja rodzinką i było nam bardzo łatwo.
Co do dojazdów to Ja osobiście nie widzę problemu. Dojeżdżam do Gdańska do pracy na 7:30 i wychodzę tak 6:20 ale odwożę jeszcze synka do mojej babci.
Co do opłat to moje nie będą adekwatne do tych co ponoszą mieszkańcy domów komfort ale z własnej autopsji stwierdzam, że można dużo zaoszczędzić na gazie ogrzewając mieszkanie kominkiem. Moja mama w Gdańsku ma mieszkanie 89m i też ma kominek z nawiewami i koszt drewna wychodzi jej o połowę mniejszy niż gdyby grzała mieszkanie ogrzewaniem gazowym.
Przestańcie rzucać się sobie do oczu to forum jest po to by ludzie sobie pomagali, a nie na siebie naskakiwali.

Pozdrawiam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdańsk Południe, 10-letni blok. Porównuję, bo zostawiłam miasto i przeprowadziłam się na naszą wieś, nie gdybam, tylko znam z autopsji oba przypadki.
"Mieszkania bezczynszowe" to tylko chwyt reklamowy, niektórych dziwi, kiedy się okazuje, że jednak rachunki trzeba płacić :)

Tylko nie napisala Pani w jakiej dzielnicy i w jakim budownictwie? Wogole nie ma co porównywać, bo kazdemu zalezy na czyms innym, jedni chcą spokoju i kawalka ogrodka a inni, zeby miec blisko do pracy i chca w miescie.

co Wy za absurdalne kwoty czynszu wypisujecie, za 55metrowe mieszkanie w Gdańsku płacę 190zł czynszu (nie wliczam w to wody, prądu i śmieci oczywiście, bo to moje opłaty)
Czynsz to: Energia elektryczna części wspólnych, Utrzymanie placu zabaw, Utrzymanie wspólnego terenu zewnętrznego, Administrowanie, FUNDUSZ REMONTOWY, Koszty bankowe, Opłata stała C.O., Poz.koszty cz.wspólnej, PRZEGLĄDY TECHNICZNE, Ubezpieczenie nieruchomości, Utrzymanie czystości, Utrzymanie zieleni...
Przy domu większość muszę zrobić sama, na fundusz remontowy nie odkładam, ale za parę lat, jak przyjdzie coś wymienić to będę musiała od razu wyłożyć, za przeglądy też zapłacę dodatkowo, dom i tak ubezpieczę, a trawę kosić trzeba, więc od razu kosiarka się przyda...
Może i tego czynszu nie płacę, ale nie przesadzajmy z tą olbrzymią oszczędnością z tego tytułu

Nie no bez jaj. Ja w domu 120 m płace rocznie za gaz Max 2000.
Czynsz za mieszkanie 100 m by wyniósł ok 900 zł miesięcznie

chyba trochę przesadzasz z tymi kosztami ogrzewania. chyba, liczysz te 2-3 tys na cały sezon.

Na rynku istnieje już coś takiego jak mieszkania w bloku bezczynszowe, czyli tak samo jak w domku płacisz za wszystko: gaz (również ogrzewanie gazowe), prąd, woda, wywóz śmieci, odśnieżanie... Wychodzi taniej niż mieszkanie w bloku z czynszem, bo krocie nie idą na utrzymanie Miłych Pań ze Spółdzielni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wiesz wg o jakich kwotach piszesz? Chyba nie bo nigdy nie mieszkałes w bloku :)

Inne tematy z forum

Panie z działu mięsnego Max & Xavier (74 odpowiedzi)

Fajnie, że tam sobie umilacie czas żarcikami, kabaretami, super, gratuluję śmieszkowania,...

Zbieramy podpisy w Sprawie Referendum o odłączenie się Banina od Gminy Żukowo (54 odpowiedzi)

Jak myślicie który Bar lub Sklep w Baninie jest chętny do wyłożenia takiej listy?

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?