Tak, w mojej parafii na Gościnnej.
Generalnie prawo kościelne wymaga jednego chrzestnego żeby chrzest sie odbył, nie musi być ich dwoje.
To info z ich stronki o chrzcie:
Udzielany jest w każdą II i IV niedzielę miesiąca na sumie o godz. 11:00. Należy się zgłosić na 2 -3 tygodnie przed planowanym terminem chrztu i dostarczyć akt urodzenia dziecka z USC oraz dane rodziców i rodziców chrzestnych. Rodzice chrzestni spoza naszej parafii winni dostarczyć od swojego Proboszcza zaświadczenie, zezwalające na piastowanie godności rodzica chrzestnego.
Kan. 874. § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; (nie może żyć w związku niesakramentalnym)
4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
Nie wiem co teraz jest na tablicy przy kancelarii, bo ja robiłam tam chrzest 6 i 3 lata temu i wtedy o takim czymś sie dowiedziałam od księdza z którym załatwiałam chrzest.
Co do terminów to nie trzymają sie sztywno tego co na stronie. Są elastyczni. Mi też ksiądz zrobił chrzest w inną niedzielę, bo tak nam pasowało i nie było żadnego problemu. Powiedział, że może ochrzcić nawet w sobotę jak nie możemy zgrać terminu inaczej.
Powodzenia.
2
1